Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΚΣ
Καταγγέλλει τη συμπαιγνία ΠΑΣΠ - ΔΑΠ

Την πλήρη συμφωνία τους με το νομοθέτημα του υπουργείου εξέφρασαν τελικά οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΚΣ της ΕΣΕΕ, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε την υποστήριξη και των δυο παρατάξεων στο αντιδραστικό της έργο ενάντια στα πραγματικά συμφέροντα των σπουδαστών.

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση, που κράτησε από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 6.30 το πρωί (!), οι δυο παρατάξεις συνυπέγραψαν ένα κείμενο που υμνεί το νομοσχέδιο της υποβάθμισης των ιδρυμάτων τους και ζητά επιπλέον την κατοχύρωση και έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων, την αξιολόγηση και των ΑΕΙ και των ΤΕΙ από έναν ενιαίο φορέα (όπου δεν αποκλείεται να συμμετέχουν και επιχειρήσεις) και τη δυνατότητα αυτόνομης διενέργειας μεταπτυχιακών από τα ΤΕΙ. Αν και περιλαμβάνει μια απλή αναφορά στην ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης, η απόφαση της ΕΣΕΕ δε μιλάει πουθενά για την ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης των σπουδών στα ιδρύματα.

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας

«Για μια ακόμα φορά η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ "τα βρήκαν" στο ΚΣ της ΕΣΕΕ. Κάποτε αποτελούσε και είδηση. Σήμερα μόνο ωμή πρόκληση αποτελεί», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, εξηγώντας ότι «συνυπογράφοντας μια απόφαση καρμπόν στο νομοσχέδιο οι ΔΑΠ -ΠΑΣΠ στηρίζουν, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική που υποβαθμίζει στον ανώτατο βαθμό τα ΤΕΙ, το πτυχίο και τις σπουδές μας. Επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν, σπέρνοντας αυταπάτες, να κρύψουν την ουσία και τα δεινά που φέρνουν οι αλλαγές αυτές για τους σπουδαστές».

Σύμφωνα με την ΠΚΣ, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ δεν απευθύνονται με τις θέσεις τους απευθείας στους σπουδαστές, αλλά προσπαθούν «κάτω από την επίπλαστη επιγραφή του ΚΣ της ΕΣΕΕ να καπελώσουν το σπουδαστικό κίνημα, να κρύψουν τις θέσεις τους». Και αυτό γιατί αυτές οι θέσεις είναι ταυτισμένες με την πολιτική της υποβάθμισης των ΤΕΙ. Την πολιτική που μέσα από το νομοσχέδιο υπαγορεύει:«Τα ΤΕΙ παραμένουν ΤΕΙ, η διάκριση ΑΕΙ-ΤΕΙ παραμένει, "τα πτυχία παλιότερων και νέων αποφοίτων δε θα έχουν καμιά διαφορά" (δήλωση Ευθυμίου), πτυχία - μαϊμού ιδιωτικών κολεγίων αναγνωρίζονται ως ισότιμα με των ΤΕΙ όπως και των ΑΕΙ, επαγγελματικά δικαιώματα, καθηγητές, χρηματοδότηση παραμένουν στα ίδια».

«Οι σπουδαστές δεν έχουν ανάγκη από ενότητα και συμφωνία βγαλμένη από τα υπουργικά γραφεία», υπογραμμίζει η ΠΚΣ, κάνοντας σαφές ότι «αυτοί που επέλεξαν προκλητικά να μιλήσουν πριν τους σπουδαστές για τους σπουδαστές», πριν ακόμα γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, πρέπει να γνωρίζουν ότι «η πραγματική ενότητα σφυρηλατείται στους αγώνες των ίδιων των σπουδαστών». Και καλεί να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους, διεκδικώντας ουσιαστική αναβάθμιση, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ