Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ
Στη γραμμή ενίσχυσης της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

Ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Δε λύνει το θέμα της αποσύνδεσης του λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ούτε χτυπάει τη διόγκωση της παραπαιδείας, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη «ρύθμιση θεμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» (δηλ. τα κατά καιρούς «μερεμέτια» του υπουργείου), το οποίο ψηφίστηκε χτες επί της αρχής του από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, επικυρώνονται οι ήδη εξαγγελθείσες ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας, με τις οποίες μειώνεται ο αριθμός των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων και η βαρύτητα της προφορικής βαθμολογίας και καταργούνται τα προκαταρκτικά τμήματα, στα οποία έπρεπε να φοιτήσουν οι πτυχιούχοι των ΤΕΕ, προκειμένου να εισαχθούν στα ΤΕΙ.

Ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου επανέλαβε στην επιτροπή ότι μέχρι το 2004 δεν πρόκειται να υπάρξει καμία νέα αλλαγή στο εξεταστικό σύστημα, που οδηγεί στην πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Μιλώντας στην επιτροπή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης υπογράμμισε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι μία ακόμα απόπειρα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δεν πρόκειται, είπε, ούτε τώρα να βγει η εκπαίδευση από το αδιέξοδο, αν δεν αλλάξει η συνολική φιλοσοφία που θέλει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υποβαθμισμένη και προθάλαμο για την είσοδο στα πανεπιστήμια. Επίσης, συνέχισε ο βουλευτής, το νομοσχέδιο δε λύνει ούτε τα σοβαρά θέματα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και της υποδομής των σχολείων και θα εξακολουθήσει να εξαρτάται η είσοδος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από την παραπαιδεία των φροντιστηρίων.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι εισηγητές των άλλων κομμάτων, ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης κατήγγειλε ότι από συγκεκριμένα ιδιωτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης υπήρξε μαζική παραγωγή αριστούχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ