Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Με αδιαφανή τρόπο η επιλογή στελεχών εκπαίδευσης

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Λ. Κανέλλη

Ο τρόπος επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, με αφορμή την ένσταση - προσφυγή της Κωνσταντίνας Γερολυμάτου, καθηγήτριας - βιολόγου του 12ου Γυμνασίου Πάτρας, κατά του ΠΥΣΔΕ Ν. Αχαΐας, επισημαίνεται σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Λιάνα Κανέλλη.

Ο δύο βουλευτές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση και με το νέο σχέδιο ΠΔ, το οποίο έχει κοινοποιήσει σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, επιμένει στον αδιαφανή τρόπο επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτο το δρόμο για αυθαιρεσία και ευνοιοκρατία.

Ολες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, θεσπίζοντας αδιαφανείς διαδικασίες, ουσιαστικά εξανεμίζουν την όποια βαρύτητα των αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων (προϋπηρεσία, μεταπτυχιακές σπουδές, συγκεκριμένο συγγραφικό έργο) και αποδίδουν κυρίαρχα ρόλο στα «συνεκτιμώμενα» κριτήρια και τη συνέντευξη, με αποτέλεσμα να επιλέγονται - με βάση και τη σύνθεση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων - οι αρεστοί στην κάθε κυβέρνηση.

Η εμμονή στο διορισμό των στελεχών της εκπαίδευσης από την κυβέρνηση, στην ουσία με βάση τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, αποτελεί από μόνη της απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό γεγονός. Σήμερα όμως, αυτή η εμμονή αποκτά και ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις, αφού η κυβέρνηση αναθέτει σοβαρό ρόλο σ' αυτά τα στελέχη, όσον αφορά στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για αξιολόγηση - ιδεολογική χειραγώγηση - τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών.

Για τα παραπάνω ρωτούν αν θα παρέμβει ώστε να τεθούν νόμιμα στη διάθεση της Κ. Γερολυμάτου, με πλήρη διαφάνεια όλα τα στοιχεία που έχουν σχέση με την αξιολόγησή της. Ρωτούν επίσης αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει την ευνοιοκρατία στην επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης, θεσπίζοντας 100% αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ