Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κοινό μέτωπο πάλης για ουσιαστική αναβάθμιση της ανώτατης παιδείας

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τη δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και τα γενικότερα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση

Με τη νέα επίθεση που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, ασχολήθηκε στη συνεδρίασή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και σε ανακοίνωσή του για το θέμα τονίζει ότι τα ΤΕΙ οδηγούνται μαζί με τα πανεπιστήμια «σε μια επαγγελματική εκπαίδευση μέσου επιπέδου, υποταγμένη στις άμεσες ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς».

Το ΚΚΕ καλεί φοιτητές, σπουδαστές, καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ και εργαζόμενους να αντιπαλέψουν ενωμένοι την αντιδραστική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Να παλέψουν για δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, να πάψει ο αναχρονιστικός διαχωρισμός ανάμεσα σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Στα πλαίσια αυτά να ενταχθούν τα τμήματα των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση, με αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, αναβάθμιση του διδακτικού προσωπικού και της υποδομής τους, ώστε να διασφαλίζεται ο ανώτατος χαρακτήρας τους, στη βάση όμως αποσαφηνισμένων και επιστημονικών αντικειμένων. Δημοσιεύουμε παρακάτω τις εκτιμήσεις του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ όπως καταγράφονται στην ανακοίνωση:

«1. Η εξαγγελία του νομοσχεδίου, για τη δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της εφαρμογής των αντιδραστικών μέτρων της "Διακήρυξης της Μπολόνια", με την οποία οι προπτυχιακές σπουδές των ΑΕΙ διασπώνται σε αυτόνομους κύκλους, ουσιαστικά η πλειοψηφία τους υποβαθμίζεται και μαζί με τα ΤΕΙ οδηγούνται σε μια επαγγελματική εκπαίδευση μέσου επιπέδου, υποταγμένη στις άμεσες ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς.

Με βάση αυτά, η ουσιαστική επιστημονική πανεπιστημιακή γνώση πρακτικά μετατοπίζεται σε επόμενους κύκλους σπουδών, κατόπιν αυστηρών επιλεκτικών διαδικασιών στα μεταπτυχιακά και με υψηλά δίδακτρα. Στα πλαίσια αυτής της γενικότερης υποβάθμισης των πανεπιστημιακών σπουδών η κυβέρνηση βαφτίζει τα ΤΕΙ ανώτατα ιδρύματα, χωρίς καμία αναβάθμισή τους και χωρίς την εξασφάλιση στοιχειωδών προϋποθέσεων για να πραγματοποιηθεί αυτή έστω και μελλοντικά.

Ετσι η κυβέρνηση δε διευρύνει την ανώτατη εκπαίδευση, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται. Αντίθετα, προχωρά στη συρρίκνωσή της, στο δραστικό περιορισμό των αποφοίτων της. Οι απόφοιτοι μιας πραγματικά πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο μέλλον θα αποτελούν το 15-30% των σημερινών αποφοίτων της.

2. Η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει άλλοθι σ' αυτή τη βαθιά αντιλαϊκή εξέλιξη και να βρει στήριξη στην πολιτική της μέσα στην κοινωνία με την απάτη, την υποκριτική και ψευδεπίγραφη δήθεν ανωτατοποίηση των ΤΕΙ.

Επιδιώκει να διασπάσει την ακαδημαϊκή κοινότητα, το φοιτητικό σπουδαστικό κίνημα, να μετατοπίσει το πρόβλημα σε μια στείρα συντεχνιακή αντιπαράθεση ΑΕΙ - ΤΕΙ, επισκιάζοντας έτσι την ουσία της πολιτικής της, που είναι η δρομολογημένη υποβάθμιση και των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, στα πλαίσια των επιλογών της ΕΕ.

3. Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η διεύρυνση της ανώτατης εκπαίδευσης αποτελεί ανάγκη και δυνατότητα της εποχής και της κοινωνίας. Απορρίπτει την πολυκατηγοριοποιημένη δήθεν ανώτατη εκπαίδευση που πολύμορφα προωθείται, όπου σ' αυτή θα κυριαρχούν οι υποβαθμισμένες σπουδές για τους πολλούς και η δυνατότητα πραγματικά ανώτατων σπουδών σε μια όλο και μικρότερη ελίτ.

Ουσιαστική λύση στο πρόβλημα είναι η ένταξη στην ανώτατη εκπαίδευση, όσων τμημάτων των ΤΕΙ έχουν επιστημονικό αντικείμενο σπουδών, χωρίς διαχωρισμούς σε τεχνολογική και πανεπιστημιακή, που αναπαράγουν την ανισοτιμία ΑΕΙ - ΤΕΙ, με εξασφάλιση της αναβάθμισης των προγραμμάτων σπουδών και της υποδομής τους, ώστε ν' αντιστοιχούν σε υψηλού επιπέδου επιστημονική εκπαίδευση.

Το ΚΚΕ καλεί τους φοιτητές - σπουδαστές και το διδακτικό προσωπικό ΑΕΙ - ΤΕΙ ν' αντιπαλέψουν ενωμένοι την αντιδραστική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Καλεί τους εργαζόμενους ν' αντιταχθούν στη συρρίκνωση και υποβάθμιση συνολικότερα της ανώτατης παιδείας, στην ολοσχερή παράδοσή της στα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Το ΚΚΕ θα συναντηθεί το επόμενο διάστημα με τους πρυτάνεις και προέδρους των ΑΕΙ - ΤΕΙ και θα καταθέσει αναλυτικότερα τις εκτιμήσεις και θέσεις του στα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ