ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 29 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κουρδικό κράτος στη μεθόριο φοβάται ο Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι πρόσφατες επιτυχίες των Κούρδων της Συρίας στη βόρεια μεθόριο της χώρας τους με την Τουρκία ρίχνουν λάδι στην οργή της Αγκυρας που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις εξυφαίνοντας την ίδια ώρα σχέδια επέμβασης που φαίνεται να ξεκινούν από την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της πολυποίκιλης υποστήριξης του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και να φθάνουν μέχρι και την ωμή επέμβαση του τουρκικού στρατού σε καίριες περιοχές της συριακής μεθορίου...

Οι ακόλουθες δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι αρκούντως ενδεικτικές των διαθέσεων μέρους της τουρκικής αστικής τάξης: «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ να σχηματιστεί ένα κουρδικό κράτος που να περιλαμβάνει τις νοτιοανατολικές περιοχές της και τμήματα της βόρειας Συρίας... Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας προς αυτήν την κατεύθυνση όποιο κι αν είναι το κόστος». Ο Ερντογάν κατηγόρησε τα κουρδικά κόμματα ΡΚΚ (σε Τουρκία) και PYD (σε Συρία) ότι επιχειρούν να αλλάξουν τη δημογραφική σύνθεση της περιοχής, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες περί διώξεων Τουρκμένων και Αράβων από το Ταλ Αμπιάντ και το Κομπανί. Αποκλειστικές πληροφορίες της τουρκικής ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ ανέφεραν χτες πως ο Ερντογάν ασκεί πιέσεις στην ηγεσία του τουρκικού στρατού να αυξήσει την «ενεργή υποστήριξη» στον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» και να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος όπως π.χ. στη βόρεια συριακή πόλη Τζαραμπλούς. Η ηγεσία του τουρκικού στρατού φέρεται πως αντιστέκεται σε αυτές τις πιέσεις τουλάχιστον όσο εκκρεμούν οι προσπάθειες για τη συγκρότηση νέας τουρκικής κυβέρνησης συνασπισμού...

Στο μεταξύ χτες ο Ιρανός πρέσβης στην Αγκυρα, Αλί Ρεζά Μπικντελί προειδοποίησε την Τουρκία να μην αποτολμήσει επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος τονίζοντας ότι «η οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας - μέλους του ΟΗΕ θα μπορούσε να βλάψει την ικανότητα της Τουρκίας να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία».

Εδιωξαν τους τζιχαντιστές από το Κομπανί

Οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κομπανί, κοντά στα τουρκικά σύνορα, και σκότωσαν περισσότερους από 60 τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», έπειτα από δύο ημέρες μαχών, κατά τις οποίες οι τελευταίοι δολοφόνησαν εν ψυχρώ περίπου 200 αμάχους.

Παράλληλα, δυνάμεις του συριακού στρατού κατάφεραν να διώξουν από την πόλη Χάσακα δεκάδες τζιχαντιστές που επιχειρούσαν από την περασμένη Πέμπτη να καταλάβουν την πόλη.

Στο Ιράκ, πάλι, χτες ισχυρές δυνάμεις του ιρακινού στρατού και σιιτικές πολιτοφυλακές κατάφεραν σημαντικά πλήγματα σε μέτωπα συγκρούσεων κυρίως στο δυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας το θάνατο πάνω από 60 τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων XINHUA οι πιο αιματηρές επιχειρήσεις σε βάρος τζιχαντιστών έγιναν στη δυτική επαρχία Ανμπαρ, και δη στην πόλη Φαλούτζα, αλλά και στην επαρχία Σαλαχαντίν και στην πόλη Σαμάρα.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μάχες και καταγγελία της κυβέρνησης του Κιέβου

Βομβαρδισμένο κτίριο στη Γκορλόφκα κοντά στην επαρχία του Ντονέτσκ
Βομβαρδισμένο κτίριο στη Γκορλόφκα κοντά στην επαρχία του Ντονέτσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία, από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου. Σε αυτές τις περιοχές, που ανήκουν στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), οι πολιτοφύλακες καταγγέλλουν δεκάδες παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ στην πόλη της Γκορλόφκα, όπου υπήρξε και ένας άμαχος νεκρός και πολλοί τραυματίες.

Την ίδια ώρα, την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των λεγόμενων ΛΔ προκάλεσε η προκλητική στάση του Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, που δήλωσε ότι στο πλαίσιο των συνταγματικών αλλαγών για την αποκέντρωση, ενσωμάτωσε και τις τροποποιήσεις που πήρε από τους «εκπροσώπους του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ». Ο λεγόμενος πρόεδρος του Λαϊκού Συμβουλίου του Ντονέτσκ, Αντρέι Πούργκιν, απάντησε ότι ο Ποροσένκο ψεύδεται, καθώς οι προτάσεις που όντως κατέθεσαν, δεν πήραν καμία απάντηση. «Τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μαζί μας. Η συνταγματική επιτροπή δουλεύει με τον εαυτό της και όχι με τους εκπροσώπους μας. Δεν έχουμε ιδέα για το ποιες τροποποιήσεις προωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο λεγόμενος πρόεδρος της ΛΔ του Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζακχρατσένκο, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου δεν έχει συμμορφωθεί με καμία από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Μινσκ, ενώ οι λεγόμενες τροποποιήσεις την παραβιάζουν κατάφωρα.

ΓΑΛΛΙΑ - ΤΥΝΗΣΙΑ - ΚΟΥΒΕΪΤ
Οι πολύνεκρες επιθέσεις αφορμή για ένταση της τρομολαγνείας

ΤΥΝΙΔΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Κλιμάκωση των μέτρων αστυνόμευσης και ενίσχυση των ήδη αυξημένων δυνατοτήτων δράσης των «αντιτρομοκρατικών αρχών», με εμπέδωση κλίματος τρομολαγνείας για τους λαούς, προωθούν οι κυβερνήσεις σε Γαλλία, Τυνησία, Κουβέιτ, την «επόμενη μέρα» των πολύνεκρων επιθέσεων που εξαπέλυσαν την περασμένη Παρασκευή τζιχαντιστές και στις τρεις χώρες, προκαλώντας το θάνατο πολλών δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων.

Η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ διαβεβαιώνει ότι «θα συνεχίσει να αναλαμβάνει ακατάπαυστα δράση». Υπενθύμισε πρόσφατα «αντιτρομοκρατικά μέτρα», όπως προσλήψεις προσωπικού ασφαλείας, αντιτρομοκρατικούς νόμους και μέτρα για την ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών. Ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, υποστήριξε ότι η τρομοκρατία θα πρέπει να καταπολεμηθεί «σε μακροπρόθεσμη βάση» και μίλησε για «πολιτισμικό πόλεμο» που έχουν εξαπολύσει οι τζιχαντιστές εναντίον «των παγκόσμιων ανθρωπιστικών αξιών»...

Δράστης της επίθεσης στο Ιζμέρ της ΝΑ Γαλλίας ανακοινώθηκε πως είναι ο σεσημασμένος από τις γαλλικές αντιτρομοκρατικές αρχές, Γιασίν Σαλχί, πατέρας τριών παιδιών. Ο Σαλχί ομολόγησε ότι αποκεφάλισε τον 54χρονο εργοδότη του, επιχειρηματία, Ερβέ Κορναρά, προτού επιχειρήσει, ανεπιτυχώς, να προκαλέσει έκρηξη σε (αμερικανικών συμφερόντων) εργοστάσιο φιαλών υγραερίου και ηλίου. Φέρεται ότι έβγαλε «σέλφι» (φωτογραφία μέσω κινητού) με το κεφάλι του εργοδότη του και την έστειλε με μήνυμα SMS σε περιοχή που βρίσκεται μεταξύ Συρίας - Ιράκ. Είναι, ωστόσο, περίεργο το γεγονός ότι το «Ισλαμικό Κράτος» δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση του Σαλχί, μολονότι ο τελευταίος φέρεται πως είχε χρησιμοποιήσει δύο σημαίες των τζιχαντιστών του ΙΚ στο χώρο της επίθεσης. Αντίθετα, το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις νεαρών τζιχαντιστών σε Τυνησία και Κουβέιτ.

Δρακόντεια μέτρα στην Τυνησία

Στην Τυνησία, πάλι, τα μέτρα αστυνόμευσης έγιναν δρακόντεια, καθώς πάνω από 1.000 αστυνομικοί άρχισαν να περιπολούν σε τουριστικά θέρετρα και παραλίες, σε μια προσπάθεια να δείξουν πως μπορούν να αποτρέψουν νέες επιθέσεις. Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν πως θα μπει λουκέτο σε τουλάχιστον 80 τζαμιά που λειτουργούν δίχως την εποπτεία των αρμόδιων κρατικών αρχών, για να σταματήσουν κήρυκες φανατικών ισλαμιστών να δηλητηριάζουν (όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός) νεαρούς Τυνήσιους με μίσος και προτροπές για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Την ίδια ώρα, μέσα στο τελευταίο διήμερο, πάνω από 4.500 τουρίστες την εγκατέλειψαν άρον-άρον. Πολλοί από αυτούς ήταν Βρετανοί (15 πολίτες αυτής της χώρας ήταν ανάμεσα στα 38 θύματα στην επίθεση της πόλης Σους) και Γερμανοί. Το κύμα άτακτης φυγής τουριστών από την Τυνησία ενισχύθηκε, έπειτα από ταξιδιωτική αποτρεπτική οδηγία της Βρετανίας για αποφυγή των ταξιδιών στη χώρα, λόγω νέων πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Στο Κουβέιτ, πάλι, ανακοινώθηκε ότι ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης σε σιιτικό τζαμί ήταν ο 23χρονος Σαουδάραβας Φαχντ Σουλεϊμάν Αμπντέλ Μόσχσεν αλ Κάμπας, που έφτασε στη χώρα από το Ριάντ, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ο δράστης, ως γνωστόν, πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στο εσωτερικό του τζαμιού, προκαλώντας το θάνατο 27 ανθρώπων και πάνω από 227 τραυματίες.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παράταση παίρνουν οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη

ΒΙΕΝΝΗ.--

Παράταση πέραν της υποτιθέμενης καταληκτικής ημερομηνίας της 30ής Ιούνη παίρνουν οι μαραθώνιες σκληρές διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Βιέννη, μετά την απόφαση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, να επιστρέψει χτες βράδυ στην Τεχεράνη, για να διαβουλευτεί με τους άλλους Ιρανούς αξιωματούχους τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Ο Ζαρίφ, που όλο το Σαββατοκύριακο είχε απανωτές συναντήσεις με τους ομολόγους του και άλλους αξιωματούχους από τις πέντε χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία (Ομάδα των 5+1), αναμένεται να επιστρέψει στη Βιέννη την Τρίτη, οπότε οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, τουλάχιστον τις πρώτες μέρες ή και βδομάδες του Ιούλη.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, εκτίμησε ότι οι μεγάλες προκλήσεις σε σχέση με την επίτευξη μίας συνολικής διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραμένουν, συμπεριλαμβανομένης και μίας παραμέτρου, στην οποία οι δύο πλευρές υποτίθεται πως είχαν ήδη συμφωνήσει από τον περασμένο Απρίλη. Ο Χάμοντ σημείωσε ότι «υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός διαφορετικών θεμάτων, όπου παραμένουν τεράστιες διαφορές στην ερμηνεία των λεπτομερειών της συμφωνίας της Λωζάννης» και ότι «θα πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί, εάν θέλουμε να επιτύχουμε μια συμφωνία στις λίγες ημέρες που ακολουθούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ