ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καταστράφηκε από φωτιά τμήμα του εργοστασίου της «Σόφτεξ»

Με τρύπιες μάνικες προσπαθούσε η βάρδια να περιορίσει τις φλόγες, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων αμέσως μόλις έσβησε η φωτιά
Από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων αμέσως μόλις έσβησε η φωτιά
Μάχη με τις φλόγες έδωσαν, το απόγευμα της Παρασκευής, οι 11 εργαζόμενοι της βάρδιας, σε μία από τις παραγωγικές μονάδες της «Σόφτεξ» στο Βοτανικό, όταν ξέσπασε πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Οι εργαζόμενοι της βάρδιας ήταν οι πρώτοι που προσπάθησαν να την περιορίσουν και διαπίστωσαν ότι οι μάνικες του συστήματος πυρόσβεσης ήταν τρύπιες!

Η πυρκαγιά φούντωσε, όταν από τη ζέστη κατέρρευσε η οροφή του κτιρίου, ευτυχώς χωρίς κανείς από τους εργαζόμενους να πάθει κάτι. Τελικά, με την επέμβαση της Πυροσβεστικής, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το βράδυ της ίδια μέρας, αφήνοντας όμως κατεστραμμένη και εκτός λειτουργίας τη συγκεκριμένη μονάδα.

Να σημειωθεί ότι με το επιχείρημα της έλλειψης ρευστότητας, η εργοδοσία είχε κλείσει τη μία από τις δύο μηχανές στο τμήμα που κάηκε και είχε βγάλει τους εργαζόμενους σε άδεια.

Στην προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί από το φλεγόμενο κτίριο, ένας 45χρονος εργάτης τραυματίστηκε στο πρόσωπο και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Ενας ακόμα εργαζόμενος ζήτησε ιατρική βοήθεια στον «Ευαγγελισμό» λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Το Σωματείο είχε προειδοποιήσει

Για τη συγκεκριμένη παραγωγική μονάδα υπήρχαν καταγγελίες από την πλευρά του Σωματείου και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας για πλημμελή αερισμό και μη λειτουργία του συστήματος απαγωγής της σκόνης, που φαίνεται ότι ήταν από τους βασικούς παράγοντες που συντέλεσε στην πυρκαγιά. Αλλωστε, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, για τους ίδιους λόγους είχε προκληθεί πυρκαγιά και παλιότερα στο εργοστάσιο.

Από την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς
Από την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς
Να πώς περιγράφει ένας εργαζόμενος στον «Ριζοσπάστη» τις πρώτες ώρες μετά το ξέσπασμα της φωτιάς: «Εμείς ήμασταν έξω από το κτίριο και ξαφνικά είδαμε να βγαίνουν καπνοί. Ανεβήκαμε γρήγορα επάνω και είδαμε να καίγεται ένα μέρος της οροφής.

Απλώσαμε τις μάνικες, οι οποίες ήταν όλες τρύπιες. Δηλαδή, από ασφάλεια πυρόσβεσης "μηδέν" και ενώ το είχαμε πει σαν Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας να φτιάξουν ένα μηχάνημα που έχουν επενδύσει εδώ και καιρό και δεν το λειτουργούνε, για την απαγωγή της σκόνης. Η σκόνη που κατακάθεται είναι σαν πούδρα και αρκεί ένας σπινθήρας απ' οπουδήποτε για να πιάσει φωτιά. Οταν έπεσε η οροφή, μέσα έγινε πύρινη κόλαση και παραλίγο να σκοτωθεί και κόσμος. Η πρώτη μας έγνοια σαν Σωματείο ήταν να μαζέψουμε τον κόσμο και να τον κατεβάσουμε σ' ένα ασφαλές σημείο».

Εκτακτη συνέλευση

Το Σωματείο της «Σόφτεξ», η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, συνδικαλιστικές οργανώσεις από άλλους κλάδους, αλλά και μέλη της ΤΕ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ βρέθηκαν από την πρώτη ώρα στο πλευρό των εργαζομένων, συζήτησαν μαζί τους και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.

Αργά το απόγευμα, έγινε έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, όπου αποφασίστηκε να είναι όλοι σε επιφυλακή για τυχόν προσπάθεια της εργοδοσίας, με αφορμή την πυρκαγιά, να χτυπήσει τα δικαιώματά τους. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ακόμα με βάρδιες να περιφρουρήσουν τις επόμενες μέρες το εργοστάσιο.

Οπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Κατσιγιάννης, «τώρα χρειάζεται να ανέβει ακόμη περισσότερο η συσπείρωση, η ενότητα και η αποφασιστικότητά μας». Η διοίκηση του Σωματείου συναντήθηκε το βράδυ της Παρασκευής με εκπροσώπους της εργοδοσίας, στους οποίους μετέφεραν τις αποφάσεις της Γενικής τους Συνέλευσης.

Ξανά στα ΒΑΕ οι λιθογράφοι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

Ως μια μικρή αλλά σημαντική κατάκτηση χαρακτηρίζει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων την ένταξη και πάλι στις διατάξεις περί Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων των λιθογράφων που ασφαλίζονται στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:

«Μετά από χρόνια αγώνων του Σωματείου Λιθογράφων, της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου και όλων των συναδέλφων του κλάδου, μετά από συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, άλλοτε στο υπ. Εργασίας και άλλοτε στο Ταμείο, σήμερα λύνεται το πρόβλημα που είχε δημιουργήσει ο Ν.4075/2012 από το 2012, που έβγαζε τον κλάδο από τις διατάξεις των ΒΑΕ, διακόπτοντας την παρακράτηση του 3,6%.

Πολλοί συνάδελφοι ταλαιπωρήθηκαν για μήνες, για το λόγο ότι - με ευθύνη του υπ. Εργασίας αλλά και της διοίκησης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ - ούτε αυτός ο νόμος εφαρμοζόταν στο σύνολό του. Ενώ από τη μία έκοβε τις ασφαλιστικές εισφορές του 3,6%, δεν αναγνώριζε τα 45 ένσημα "μπόνους" για κάθε έτος που γινόταν η παρακράτηση του 3,6%.

Εχουμε πολύ αγώνα ακόμα να κάνουμε, ώστε να μπει ο κλάδος συνολικά στα ΒΑΕ, ανεξαρτήτως αν ασφαλίζεται στο ΙΚΑ ή στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Στο σχέδιο νόμου υπήρξαν παρατηρήσεις για επιμέρους πλευρές που χρειάζονταν βελτίωση ή διευκρινήσεις, όπου και γίνανε παρεμβάσεις από το Σωματείο και την Ομοσπονδία. Κάποιες από αυτές αφομοιώθηκαν στο τελικό κείμενο του νόμου, ενώ άλλες πλευρές πρέπει να τις διεκδικήσουμε και το επόμενο διάστημα για να λυθούν».

Καταγγελία για τα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης» στην Καβάλα

Για αντεργατικές μεθοδεύσεις καταγγέλλει την επιχείρηση των σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης», που λειτουργούν με σύμβαση δικαιόχρησης με την εταιρεία «Carrefour Μαρινόπουλος» στο νομό Καβάλας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η καταγγελία αφορά στα καταστήματα «Αρβανιτίδη» στο Λιμένα Θάσου και στην Παραλία Οφρυνίου.

Σύμφωνα με την καταγγελία «στα καταστήματα της Θάσου η απογευματινή βάρδια που, με βάση το πρόγραμμα εργασίας, εργάζεται 14.20 - 21.00 στην πραγματικότητα δουλεύει 15.20 - 22.15. Δηλαδή, τα παραπάνω καταστήματα κλείνουν στις 22.00 κατά μία ώρα αργότερα από το νόμιμο ωράριο των σούπερ μάρκετ.

Στα καταστήματα της Θάσου, ανοίγουν τις Κυριακές κατά παράβαση της απόφασης του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στην ΠΕ Καβάλας. Το κατάστημα λειτουργεί χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα, αφού το κατάστημα είναι μεγαλύτερο των 250 τ.μ., όπου σύμφωνα με τον νόμο απαγορεύεται σε τέτοιου μεγέθους καταστήματα να ανοίγουν τις Κυριακές. Οι εργαζόμενοι σ' αυτά τα καταστήματα εργάζονται επτά μέρες τη βδομάδα χωρίς ρεπό.

Και στα τρία αναφερόμενα καταστήματα δεν επιτρέπεται στους εργαζόμενους να πάρουν άδεια το καλοκαίρι (δύο βδομάδες που δικαιούνται), γιατί, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, βρίσκονται σε παραθαλάσσια περιοχή και έχουν πολλή δουλειά. Από τη διοίκηση της εταιρείας απειλούνται οι εργαζόμενοι, γιατί το Σωματείο μας διεκδικεί τα αυτονόητα δικαιώματά τους».

Το Σωματείο δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, ώστε οι συνάδελφοι να λύσουν άμεσα το πρόβλημά τους.

Απολύσεις στη φύλαξη Πανεπιστημίων

Την εργοδοσία της εργολαβικής εταιρείας φύλαξης και τη σύγκλητο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) για την απόλυση 16 φυλάκων, καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης.

Η εταιρεία υπηρεσιών ασφάλειας G4S, απέλυσε οκτώ φύλακες στην Ξάνθη, έξι στην Κομοτηνή και δύο στην Αλεξανδρούπολη, αφού πρώτα προχώρησε τους προηγούμενους δύο μήνες σε εκ περιτροπής εργασία με αλλαγή συμβάσεων. Σε όσους φύλακες συνεχίζουν να εργάζονται, κάτω από την απειλή της απόλυσης, επιβλήθηκε αλλαγή σύμβασης, σε τρεις μέρες τη βδομάδα.

Το Σωματείο σημειώνει τις τεράστιες ευθύνες της συγκλήτου του ΔΠΘ που αποδέχτηκε να ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες και να μπουν εργολάβοι στο Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, καταγγέλλει ότι η εταιρεία G4S, άλλαζε κατά το δοκούν τις συμβάσεις των εργαζομένων, ανά δεκαπενθήμερο, χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος από τους υπεύθυνους του πανεπιστήμιου.

Στο Σωματείο απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου από το ΔΠΘ και χρηματοδότηση από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Να σταματήσουν όλες οι εργολαβίες. Καλεί τους απολυμένους αλλά και τους φύλακες που παρέμειναν στη θέση τους με πετσοκομμένα δικαιώματα, να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ