ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενίσχυση του τουρκικού στρατού στα σύνορα

Από τους βομβαρδισμούς στη Ράκα
Από τους βομβαρδισμούς στη Ράκα
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, ίσοι με το 15% των συνολικών χερσαίων δυνάμεων, έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της μεθορίου με τη Συρία, με πρόσχημα την «προστασία των τουρκικών συνόρων και της ασφάλειας της Τουρκίας». Αν και οι πληροφορίες του τουρκικού Τύπου υποστηρίζουν πως προοιωνίζεται η προετοιμασία χερσαίας επέμβασης στη Συρία, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, προσπάθησε χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Ετσι, παρά τις πληροφορίες της εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ πως προγραμματίστηκε εντός τρέχουσας βδομάδας έκτακτη συνάντηση των διοικητών του τουρκικού στρατού στην Αγκυρα με αποκλειστικό θέμα συζήτησης μία επέμβαση στη Συρία, ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «Kanal 7», δηλώνοντας: «Κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει ότι η Τουρκία θα μπει αύριο ή στο προσεχές μέλλον στη Συρία. Αυτά είναι εικασίες... Αν συνέβαινε οτιδήποτε που θα απειλούσε την τουρκική ασφάλεια, δεν θα περιμέναμε το αύριο, θα μπαίναμε αμέσως... Είναι λάθος ότι η Τουρκία θα αναλάμβανε μια τέτοιου είδους μονομερής στρατιωτική επέμβαση άμεσα αν δεν υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος... Ποτέ δεν θα επιτρέπαμε να μπούμε σε μια περιπέτεια. Να είναι ήσυχος ο λαός μας!».

Πηγές της υπηρεσίας ασφαλείας και αξιωματούχοι στην Αγκυρα δήλωσαν ότι ο τουρκικός στρατός ενίσχυσε την ασφάλεια, στέλνοντας επίσης ειδικές δυνάμεις, λόγω των σφοδρών συγκρούσεων που μαίνονται στη συριακή πλευρά των συνόρων, καθώς στο Χαλέπι, τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ανσαρ αλ Σαρία» (συμπεριλαμβάνεται και το Μέτωπο Νούσρα) εξαπέλυσαν τις τελευταίες μέρες μεγάλη επίθεση, για να καταφέρουν σημαντικό πλήγμα στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η στάση των ΗΠΑ

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τζον Μπας, ερωτηθείς για την πιθανότητα η Τουρκία να εγκαθιδρύσει «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία είπε ότι οι ΗΠΑ συμμερίζονται τις ανησυχίες για την παρουσία τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία.

Παράλληλα, το αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, ανακοινώνοντας ότι «δεν έχει ακράδαντα στοιχεία» ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας ουδέτερης ζώνης στη Συρία. Στο Πεντάγωνο, πάντως, ο αντισυνταγματάρχης Τόμας Γκίλεραν ανακοίνωσε πως βομβαρδιστικά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σφυροκόπησαν το Σαββατοκύριακο την πόλη Ράκα που θεωρείται «πρωτεύουσα» του «Ισλαμικού Κράτους» και ότι από τις τουλάχιστον 16 επιδρομές σκοτώθηκαν «τουλάχιστον 25» τζιχαντιστές και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

Σφοδρές μάχες στη μεθόριο Λιβάνου - Συρίας

Το ίδιο διάστημα, ο συριακός στρατός και δυνάμεις της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, που πολεμούν μαζί τους τζιχαντιστές, εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση εναντίον της μεθοριακής ορεινής συριακής πόλης Ζαμπαντάνι, που βρίσκεται στα χέρια αντικαθεστωτικών δυνάμεων από την αρχή του πολέμου στη Συρία, το Μάρτη του 2011.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, σφοδροί βομβαρδισμοί από πυροβολικό και αεροπλάνα πραγματοποιούνται από το Σάββατο, με στόχο την κατάληψη της πόλης, η οποία βρίσκεται δυτικά της Δαμασκού κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

Νέο βίντεο προπαγάνδας

Υπό αυτές τις εξελίξεις δεν έλειψε νέο προπαγανδιστικό βίντεο του «ΙΚ» που γυρίστηκε σε ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην αρχαία συριακή πόλη Παλμύρα με «πρωταγωνιστές» μαυροφορεμένους εφήβους που στρατολογήθηκαν από τους τζιχαντιστές σε ρόλο εκτελεστή 26 Σύρων στρατιωτών. Στο βίντεο εμφανίζονται και εκατοντάδες άμαχοι σε ρόλο «θεατή» της αποτρόπαιας σφαγής.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο πότε γυρίστηκε το βίντεο, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» υποστηρίζει ότι οι εκτελέσεις έγιναν στις 27 Μάη.


ΤΟΥΡΚΙΑ
Καλέσματα πρόταξης των «εθνικών συμφερόντων»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εν αναμονή των επίσημων διαπραγματεύσεων για τη νέα κυβέρνηση συνεχίζονται οι διεργασίες στην Τουρκία, καθώς τις αμέσως επόμενες μέρες ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα κόμματα του Κοινοβουλίου με βάση τη σειρά που αναδείχθηκαν στις εκλογές της 7ης Ιούνη.

Ο (υπηρεσιακός) πρωθυπουργός και σημερινός ηγέτης του AKP, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε πως οι επαφές του με τα άλλα κόμματα θα πραγματοποιηθούν σε δύο γύρους, αναδεικνύοντας με τον τρόπο του τη συνθετότητα των επαφών και τα διαφορετικά αστικά συμφέροντα που αυτές οι διαπραγματεύσεις θα γίνει προσπάθεια να γεφυρωθούν.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτική είναι η αρθρογραφία που εξακολουθεί να φιλοξενεί ο (μέχρι πρότινος) φιλοκυβερνητικός Τύπος. Ετσι, στη «Σαμπάχ» συνεχίζονται οι αναλύσεις για το «όραμα για το μέλλον της χώρας» που το AKP δεν κατάφερε να προβάλει στις εκλογές της 7ης Ιούνη και την ανάγκη να υπάρξει «μια νέα συζήτηση» στο συγκεκριμένο κόμμα.

Η εξωτερική πολιτική παραμένει ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, όπου επισημαίνεται ότι μέσα από «συναίνεση» «η Τουρκία πρέπει όχι μόνο να εξετάσει τις σχέσεις της με τον κόσμο, αλλά και να καθορίσει μια εξωτερική πολιτική που ανταποκρίνεται σε μια προηγμένη και αναπτυγμένη χώρα. Από αυτή τη σκοπιά, είναι σημαντικό να παρατεθούν καθαρά τα πρωταρχικά συμφέροντα της Τουρκίας, όπως και οι απειλές που αντιμετωπίζει, στη διεθνή αρένα, υπολογίζοντας την περιφερειακή και τη διεθνή δυναμική που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ή να προωθήσει την πολιτική και οικονομική δυναμική της Τουρκίας».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, με το επιχείρημα ότι η Κίνα παραβιάζει τα θρησκευτικά δικαιώματα μειονοτήτων, όπως οι Ουιγούροι της Σιντζιάνγκ, έγιναν στην Τουρκία διάφορες κινητοποιήσεις που φέρεται να ήταν ενάντια σε κινεζικούς «στόχους». Χτες, η «Χουριέτ» μετέδωσε ότι στην Κωνσταντινούπολη ομάδα εθνικιστών επιτέθηκε σε Κορεάτες τουρίστες που θεώρησε Κινέζους, ενώ πριν από μερικές μέρες στόχος είχε γίνει και ένα κινεζικό εστιατόριο στην ίδια πόλη. Η χτεσινή κινητοποίηση έγινε μάλιστα κοντά στο κινεζικό προξενείο της πόλης και οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα υπέρ ενός «ανατολικού Τουρκεστάν».

Το κινεζικό ΥΠΕΞ έκανε σύσταση για «πολλαπλασιαζόμενες» διαδηλώσεις στην Τουρκία εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης παροτρύνοντας τους Κινέζους τουρίστες να αποφεύγουν να πλησιάζουν τέτοιες «εκδηλώσεις».


ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ολα τα ενδεχόμενα «ανοιχτά» λέει ο Κέρι

ΒΙΕΝΝΗ.--

Σε οριακό σημείο φαίνεται πως βρίσκονται οι μαραθώνιες διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς προς το παρόν προβάλλουν μοιρασμένες οι πιθανότητες για την επίτευξη ή το ναυάγιο μίας συνολικής συμφωνίας, ενώ απομένει ένα 48ωρο μέχρι την τελευταία παράταση που δόθηκε ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 7/7.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μετά από τη χτεσινή συνάντηση διάρκειας 3,5 ωρών που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα» (είτε συμφωνίας είτε μη), λέγοντας: «Δεν είμαστε ακόμη εκεί όπου θα έπρεπε να βρισκόμασταν σε ορισμένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα... Τώρα είναι ώρα να δούμε εάν θα μπορέσουμε να κλείσουμε ή να μην κλείσουμε τη συμφωνία». Σε επόμενο σημείο, υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές (δηλαδή το Ιράν και η Ομάδα των Πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία, Ομάδα των 5+1) «ποτέ δεν ήταν πιο κοντά», παρά τις «ειλικρινείς προσπάθειες». Πρόσθεσε ακόμη ότι σε περίπτωση που δε διασφαλιστεί η αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν, «δε θα υπάρξει συμφωνία και όπως έχει πει ο Πρόεδρος Ομπάμα, μπορούμε πάντοτε να αποχωρήσουμε... Ομως αυτό δεν το θέλει κανένας. Θέλουμε μία συμφωνία. Αλλά μία συμφωνία καλή...».

Το Σάββατο, δυτικοί διπλωμάτες υποστήριζαν ότι ένα μέρος των τελευταίων σκληρών παζαριών Δύσης-Ιράν αφορούσε το χρόνο και το «εύρος» άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, το συγκεκριμένο πλαίσιο κανονισμών για πιθανές επιθεωρήσεις από τους ελεγκτές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στο Ιράν και τα «όρια» του ιρανικού επιστημονικού πυρηνικού προγράμματος.

Παράλληλα, η Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016, «δυναμίτισε το κλίμα» στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Ιράν, δηλώνοντας ότι, ακόμη και εάν επιτευχθεί συμφωνία, η «επιθετικότητα της Τεχεράνης δε θα σταματήσει» και ότι θα παραμείνει «μεταξύ των κυριοτέρων κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία». Οπως είπε, οι Ιρανοί «θα συνεχίσουν να αποσταθεροποιούν κυβερνήσεις στην περιοχή και πέραν αυτής. Θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τους συμμάχους τους, σαν την "Χεζμπολάχ". Και θα συνεχίσουν να αποτελούν απειλή για την ύπαρξη του Ισραήλ».

Τον Απρίλη του 2008, η Κλίντον είχε κάνει πιο πολεμοκάπηλες δηλώσεις έναντι του Ιράν, καθώς και τότε, οπότε διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκείνης της χρονιάς, είχε δηλώσει ότι εάν γίνει πρόεδρος, θα επιτεθεί στο Ιράν και ότι τα «επόμενα 10 χρόνια, εάν το Ιράν ανόητα σκεφτεί να εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ, θα μπορέσουμε να το καταστρέψουμε εντελώς».

Τέλος, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι κάθε μέρα «φέρνει περισσότερες δυτικές παραχωρήσεις έναντι του Ιράν» και ότι οι συνομιλίες στη Βιέννη «δε συνιστούν διέξοδο αλλά κατάρρευση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ