ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Νεκροί εργάτες μετά από κατάρρευση εργοστασίου

Εργάτες έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρα στα ερείπια (φωτ.) του εργοστασίου
Εργάτες έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρα στα ερείπια (φωτ.) του εργοστασίου
ΠΕΚΙΝΟ.--

Τουλάχιστον 12 εργάτες έχασαν τη ζωή τους στην Κίνα μετά από κατάρρευση ενός 4ωροφου κτιρίου που στέγαζε εργοστάσιο παπουτσιών στην ανατολική επαρχία Τσετσιάνγκ. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο «Σινχουά», 56 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν συνέβη το «ατύχημα», γύρω στις 4 μ.μ. το περασμένο Σάββατο.

Τουλάχιστον 2 εργάτες αγνοούνταν μέχρι χτες το μεσημέρι ενώ τριάντα τρία είχαν τραυματιστεί, τα δύο μάλιστα σοβαρά. Τα σωστικά συνεργεία χρειάστηκε να εργαστούν μέχρι το πρωί της Κυριακής προκειμένου να ανασύρουν δεκάδες εργάτες που έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες κάτω από τα ερείπια.

Το εργοστάσιο βρισκόταν στο χωριό Φολόνγκ της συγκεκριμένης επαρχίας, κοντά στην πόλη Γουενλίνγκ.

Τα εργατικά δυστυχήματα είναι πολύ συχνά στην Κίνα, όπου η επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής μετατρέπει ραγδαία τα εργατικά δικαιώματα σε «κόστος», που συρρικνώνεται στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, τόσο στις κρατικές όσο και στις ιδιωτικές εταιρείες.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) στη δυτική αυτόνομη επαρχία Σιντζιάνγκ, με το «Σινχουά» να κάνει λόγο για 3 νεκρούς και 71 τραυματίες. Επιπλέον, η ίδια πηγή μετέδωσε ότι κατέρρευσαν πάνω από 10.000 σπίτια και το συνολικό κόστος των ζημιών αποτιμάται στα 30 εκατομμύρια δολάρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι και χτες είχαν καταγραφεί χιλιάδες μετασεισμοί, ενώ πάνω από 60.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζουν τα «σενάρια» για λύση ακόμα και εντός μηνών

Πολλοί σημειώνουν τη σημασία μιας «λύσης» για τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση αλλά και την Ελλάδα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οτι η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι πιθανή όχι εντός χρόνων αλλά εντός μηνών επανέλαβε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου την προηγούμενη βδομάδα είχε επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ επισημαίνοντας ότι τα Κατεχόμενα θέλουν να αναβαθμίσουν τη σχέση τους με την ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία.

Ο Ακιντζί επισήμανε ότι πρέπει να συνεχιστούν η αποφασιστικότητα και η ταχύτητα με τις οποίες γίνονται οι διαπραγματεύσεις - οι οποίες κατά κοινή ομολογία γίνονται με οδηγό διχοτομικές λύσεις τύπου «σχεδίου Ανάν» και Κοινής Δήλωσης του Φλεβάρη του 2014, που έκανε λόγο για δύο «συνιστώντα κράτη» - και πρόσθεσε ότι η «λύση» θα είναι ένα εποικοδομητικό παράδειγμα για την περιοχή, όπου υφίστανται πολλά προβλήματα. Ακόμα, υπογράμμισε πως τόσο η σύνδεση Τουρκίας - Κατεχομένων με αγωγούς μεταφοράς νερού όσο και το φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκοκυπρίων - Ελληνοκυπρίων, Τουρκίας - Ελλάδας.

Στο μεταξύ, ενδεικτικές των διεργασιών είναι οι δηλώσεις που έκανε ανώνυμη πηγή της τουρκικής κυβέρνησης στη «Χουριέτ» την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με τις οποίες «ένα νέο δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί τους πρώτους μήνες του 2016, με βάση και τις εξελίξεις». Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι μια λύση μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα αν η ελληνοκυπριακή πλευρά σταματήσει να διεκδικεί η Κύπρος να αποτελέσει ένα «ελληνικό νησί» και εστιάσει «σε μια ομοσπονδία βασισμένη στην ισότητα των δύο συνιστώντων κρατών» (σ.σ. «constituent states» κατά την αγγλική έκδοση της εφημερίδας). Μια λύση «θα μπορούσε να βελτιώσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα όπως και την ΕΕ... Ενα εμπόδιο και ένα πρόσχημα για την παρεμπόδιση των σχέσεων Τουρκίας - Δύσης θα απομακρυνθεί», συνέχισε η ίδια πηγή.

Εύσημα για τη «συμβολή κατά της τρομοκρατίας»

Στο μεταξύ, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αρλέμ Ντεζίρ, ο οποίος στις δηλώσεις του προέταξε τα εύσημα για τη συμβολή της Κύπρου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δηλαδή τη βαθύτερη εμπλοκή του κυπριακού λαού στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που μαίνονται στην περιοχή.

Ο Ντεζίρ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του γαλλικού ιμπεριαλισμού για την παραχώρηση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, που γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα «αξιοποιούν» στους βομβαρδισμούς τους κατά Συρίας και Ιράκ.

Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Ντεζίρ συνέδεσε την επανένωση του νησιού με την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή, εξηγώντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας που θα προσφέρει «ασφάλεια» στην περιοχή. Οπου φυσικά με τον όρο «ασφάλεια», οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστών εννοούν την υπεράσπιση σχεδιασμών των μονοπωλίων που εκπροσωπούν, ισορροπιών και συμμαχιών που προτάσσει κάθε μερίδα του κεφαλαίου υπερασπιζόμενη τα δικά της ιδιαίτερα συμφέροντα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ενδεικτική των ενδοαστικών αντιθέσεων - που παραμένουν έντονες - ήταν η απόρριψη της πρότασης που έκανε ο Πρόεδρος Ασραφ Γάνι στο Κοινοβούλιο για τη θέση του υπουργού Αμυνας, ακόμα μια φορά. Ο Γάνι δεν έχει καταφέρει να συγκροτήσει πλήρη κυβέρνηση, εννιά μήνες μετά την ανακοίνωση συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας και ενώ οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τις επιθέσεις που ανατροφοδοτούν τη συζήτηση για την «ασφάλεια» της χώρας. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μακέιν, που επισκέφτηκε την Καμπούλ, δήλωσε ότι «η απόσυρση (σ.σ. των αμερικανικών στρατευμάτων) με βάση το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα θα ήταν μια τραγωδία και, κατά την άποψή μου, μια ευκαιρία για τους Ταλιμπάν να κερδίσουν και να επιτύχουν στο Αφγανιστάν.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Σύμφωνα με το BBC, η υπερφόρτωση εξετάζεται ως μία πιθανή αιτία για τη ναυτική τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 56 ανθρώπους, την περασμένη βδομάδα στις Φιλιππίνες. Μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών σημείωσαν στη σχετική ενημέρωση ότι ερευνάται πώς επέδρασε στην ανατροπή του πλοίου μια ξαφνική αλλαγή κατεύθυνσης, αλλά και μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες στο πλοίο φορτώθηκαν 150 σακιά τσιμέντου, που δεν είχαν καν δεθεί όπως έπρεπε.

ΚΑΪΡΟ.-- Το εμπορικό σκάφος «ΤΑΒΑ» βυθίστηκε χτες, αμέσως μετά τον απόπλου από το λιμάνι Σάφαγκα της Αιγύπτου, στην Ερυθρά Θάλασσα, εν πλω προς τη Σαουδική Αραβία. Δυνάμεις του αιγυπτιακού πολεμικού ναυτικού διέσωσαν το 37μελές πλήρωμα και τους επιβαίνοντες, το οποίο είναι σώο και αβλαβές. Το σκάφος μετέφερε φορτηγά, τα οποία δεν είχε κατανείμει ισοβαρώς, με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να βυθιστεί.

ΜΕΝΤΕΓΙΝ.-- 2,17 τόνους κοκαΐνης κατάσχεσαν στο αεροδρόμιο Ριονέγρο οι αστυνομικές αρχές της Κολομβίας. Ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος «Μπράκο» εντόπισε το φορτίο, που προοριζόταν για τον Παναμά, μέσα σε εξαρτήματα για μηχανές επεξεργασίας ζαχαροκάλαμου.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Τρεις ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα είχαν το βράδυ της Παρασκευής ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 10 Λίβυων αμάχων, στην ανατολική παράκτια πόλη της Λιβύης, Ντάρνα. Μετά τις επιθέσεις, σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε τζιχαντιστές παραρτήματος του «Ισλαμικού Κράτους» στη Λιβύη και σε τζιχαντιστές ομάδων που συνδέονται με την «Αλ Κάιντα», οι οποίες συνεχίστηκαν ως αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Δύο Τσέχοι τουρίστες βρέθηκαν χτες δολοφονημένοι με μία σφαίρα στο κεφάλι, σε ορεινή τουριστική περιοχή στη βόρεια Αλβανία. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι το ζευγάρι, ένας 26χρόνος άνδρας και μια 36χρονη γυναίκα, είχαν πάρει στο αυτοκίνητό τους ένα πρόσωπο που, σύμφωνα με τις αρχές, ενδέχεται να είναι ο δολοφόνος τους. Οι αρχές δήλωσαν ότι προχώρησαν στην προσαγωγή 30 προσώπων ως υπόπτων για τη δολοφονία του ζευγαριού.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Γάλλοι στρατιώτες άρχισαν χτες τον αφοπλισμό δεκάδων ανδρών της ένοπλης φιλοκυβερνητικής ομάδας «Adamma» στο βόρειο Μάλι, με βάση σχετική συμφωνία αφοπλισμού όλων των ενόπλων ομάδων στη χώρα (πλην του στρατού), που είχε υπογραφεί στις 20 Ιούνη στην πρωτεύουσα της Αλγερίας, Αλγέρι.

ΛΟΥΙΣΒΙΛ.-- Οι αρχές στο Κεντάκι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως το Σάββατο τρία άτομα πνίγηκαν (το ένα παιδί) και άλλα τρία αγνοούνται, μετά την ανατροπή σκάφους, στο οποίο επέβαιναν, στον ποταμό Οχάιο.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στη Γουατεμάλα, απαιτώντας την παραίτηση του Προέδρου της χώρας Οτο Πέρες Μολίνα, σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι ενέχεται σ' ένα σκάνδαλο απάτης και διαφθοράς όσον αφορά τους δασμούς των τελωνείων, λόγω του οποίου κινδυνεύει να χάσει την ασυλία του. Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός είναι πρώην διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων με πλούσια δράση στο πλαίσιο δικτατοριών κατά του λαϊκού κινήματος, ενώ η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ροξάνα Μπαλντέτι παραιτήθηκε μέσα στο Μάη, καθώς εμπλεκόταν σε κύκλωμα με τελωνειακούς που χρηματίζονταν για να γλιτώνουν δασμούς μεγαλοεπιχειρηματίες.

Το ζήτημα της διαφθοράς που εξοργίζει λαϊκές δυνάμεις αξιοποιείται και από άλλα αστικά κόμματα που θέλουν να εγκλωβίσουν το λαό στη διαχείριση του εκμεταλλευτικού συστήματος και ενώ επίκεινται προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Ακόμη και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Χουάν Αλμπέρτο Φουέντες, συμμετέχει στις διαδηλώσεις για την παραίτηση του Προέδρου, λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν θα λύσουμε όλα τα προβλήματα, αλλά (η παραίτηση αυτή) θα αποτελέσει ένα καλό βήμα, για να προχωρήσει η πάταξη της διαφθοράς και η συζήτηση για τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στη χώρα».

Μόνο το Κόμμα Εργασίας Γουατεμάλας, δηλαδή οι κομμουνιστές της χώρας καλούν τους εργαζόμενους να μην ξεγελαστούν από τα περί «εξυγείανσης» του συστήματος και να δυναμώσουν την πάλη τους για πραγματικά ριζοσπαστικές αλλαγές μέσα από ένα μαζικό κίνημα, που θα επιβάλει στην πράξη την κατάργηση των εγκληματικών οργανώσεων του κράτους και του παρακράτους και θα διεκδικήσει το δικό του κράτος, το σοσιαλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ