ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 6 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Απειλές για κλιμάκωση της σύγκρουσης από τον Ποροσένκο

Μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, σε βομβαρδισμένο από τον ουκρανικό στρατό προάστιο του Ντονέτσκ
Μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, σε βομβαρδισμένο από τον ουκρανικό στρατό προάστιο του Ντονέτσκ
Το ανέβασμα των τόνων από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, οι συνεχείς παραβιάσεις της λεγόμενης εκεχειρίας του Μινσκ και οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης στις ανατολικές περιοχές της χώρας δείχνουν ότι η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης είναι δεδομένη.

Ο Ποροσένκο, μιλώντας σε στρατιώτες που συμμετείχαν στη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική» αποστολή στο Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ, δύο πόλεις της επαρχίας του Ντονέτσκ που δεν περιλαμβάνονται στο θύλακα που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, είπε χαρακτηριστικά: «Εχοντας συνειδητοποιήσει το κόστος αυτού του ζητήματος, επέμεινα, επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω ότι μια διαδικασία πολιτικής διευθέτησης εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα. Πέρα από κάθε αμφιβολία, έχουμε επιλέξει την ειρήνη, αλλά όχι με κάθε κόστος. Δε θα παραδώσουμε ίχνος ουκρανικό έδαφος». Δηλώσεις αυτές έρχονται μια μέρα μετά τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν την Παρασκευή, στο Κίεβο, γύρω στους 3.000 των λεγόμενων εθελοντών των ουκρανικών ταγμάτων και κυρίως των φασιστών του «Δεξιού Τομέα», που απαιτούσαν από την κυβέρνηση να τερματίσει την εκεχειρία και να εντατικοποιήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στην ανατολή.

Το περασμένο 48ωρο, εξαπολύθηκαν πάνω από 60 επιθέσεις στο έδαφος των δύο αυτοαποκαλούμενων ΛΔ Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και με βαρέα όπλα του ουκρανικού στρατού και των λεγόμενων εθελοντικών ταγμάτων. Χτυπήθηκαν προάστια των δύο πόλεων, το ανθρακωρυχείο στην Γκορλόφκα, ενώ προκλήθηκε πυρκαγιά σε έκταση 100 εκταρίων σιτηρών στην περιοχή Ταβριχέσκογιε, στην περιφέρεια του Τελμάνοβο. Από το σφυροκόπημα αυτό δεν αναφέρθηκαν απώλειες ζωών, παρά μόνο τραυματισμοί και υλικές ζημιές, ενώ σε μάχες η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου αναφέρει το θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων δύο.

Την ίδια ώρα, την αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προκάλεσε η κίνηση του Προέδρου της Ουκρανίας να προωθήσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη αποκέντρωση, χωρίς να παρθούν υπόψιν οι προτάσεις των αρχών των λεγόμενων ΛΔ του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ). Οπως σημείωσε, «ο μη απευθείας διάλογος και η μη συμμετοχή των αρχών αυτών των περιοχών στη συνταγματική μεταρρύθμιση δε συνάδει με τα συμφωνηθέντα στο Μινσκ, που η εφαρμογή τους αποτελεί τη μόνο διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση».

ΤΥΝΗΣΙΑ
Νέα κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» με πρόσχημα την τρομοκρατία

ΤΥΝΙΔΑ.--

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον 30 μέρες κήρυξε το Σάββατο την Τυνησία ο Πρόεδρος της χώρας, Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, επικαλούμενος ως αφορμή την πολύνεκρη επίθεση τζιχαντιστή σε βάρος δυτικών τουριστών στις 26 Ιούνη, σε παραλιακό ξενοδοχείο στην πόλη Σους, με αποτέλεσμα 38 νεκρούς (εκ των οποίων οι 30 Βρετανοί).

Ο Πρόεδρος Εσέμπσι ισχυρίστηκε ότι με την επιβολή έκτακτης κατάστασης, η αστυνομία και η κυβέρνησή του θα μπορέσει να αντιμετωπίσει «πιο αποτελεσματικά» τους τζιχαντιστές που δρουν στη χώρα του, μολονότι παραδέχτηκε ότι ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος «εισάγεται» από τη γειτονική Λιβύη, στην οποία επικρατεί χάος μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση και το τελευταίο διάστημα τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» ανταγωνίζονται με στόχο την επικράτησή τους στη χώρα.

Προειδοποίησε ακόμη ότι «εάν δε ληφθούν νέα μέτρα για τη διατήρηση της ασφάλειας στην Τυνησία και επαναληφθούν επιθέσεις όπως αυτή στην πόλη Σους, τότε η χώρα θα καταρρεύσει». Τόνισε ότι η Τυνησία έχει βρεθεί στο στόχαστρο τζιχαντιστών «γιατί έχει κοσμική δημοκρατία που λειτουργεί».

Ο Τυνήσιος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι με την επιβολή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, στο πλαίσιο της οποίας θα περιπολούν ένοπλοι φρουροί σε δημοφιλή τουριστικά θέρετρα και θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων, δε θα θιγούν τάχα άλλα βασικά δικαιώματα όπως η ελευθερία της έκφρασης.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είχε επιβληθεί στην Τυνησία από το Γενάρη του 2011 ως το Μάρτη του 2014.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε την ανέγερση μνημείου σε ένδειξη «τιμής και μνήμης» των 30 Βρετανών τουριστών που έπεσαν θύματα της επίθεσης στην πόλη Σους της Τυνησίας. Το Σάββατο, έφτασαν στη Βρετανία οι σοροί των πέντε τελευταίων Βρετανών που σκοτώθηκαν στην επίθεση της 26ης Ιούνη.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Σινά

ΚΑΪΡΟ.--

Επικίνδυνα φορτισμένη παραμένει η κατάσταση στο βορειοανατολικό τμήμα της Χερσονήσου Σινά στην Αίγυπτο καθώς μέσα στο τελευταίο 48ωρο συνεχίστηκαν οι επιχειρήσεις του αιγυπτιακού στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον των τζιχαντιστών του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») της «Επαρχίας Σινά» σκοτώνοντας 25 εξ αυτών.

Οι επιδρομές των αιγυπτιακών ελικοπτέρων τύπου «Απάτσι» και μαχητικών αεροσκαφών τύπου «F-16» έγιναν στο βόρειο Σινά από το Σάββατο έως χτες το πρωί και εστίασαν τα πυρά τους μεταξύ της περιοχής Αλ Αρίς και της πόλης Σέιχ Ζουέιντ, πλήττοντας (σύμφωνα με τις αρχές) μυστικές αποθήκες όπλων, κρησφύγετα και υπόγειες σήραγγες, σε μία εκ των οποίων λέγεται πως ανακαλύφθηκε ποσότητα εκρηκτικών μισού τόνου κοντά στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις του αιγυπτιακού στρατού και οι κατά τόπους συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές του «ΙΚ» προκάλεσαν θύματα και μεταξύ αμάχων. Στην πόλη Σέιχ Ζουέιντ από οβίδα σε σπίτι ξεκληρίστηκε μία οικογένεια (45χρονη μητέρα, ένα αγόρι και ένα κορίτσι), επίσης σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σκοτώθηκαν δύο εργάτες και τραυματίστηκε άλλος ένας.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, φορώντας στρατιωτική στολή για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο, πραγματοποίησε προχτές αιφνιδιαστική επίσκεψη στην πρωτεύουσα της επαρχίας της Βόρειας Χερσονήσου Σινά, Αλ Αρίς, και επιθεώρησε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας. Ισχυρίστηκε ότι ο αιγυπτιακός στρατός «εμπόδισε αυτό το σχέδιο κατάληψης εδαφών» και τόνισε ότι οι αιγυπτιακές Ενοπλες Δυνάμεις είναι εγγυήτριες της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας». «Για μένα το να πω ότι τα πράγματα βρίσκονται υπό έλεγχο δεν αρκεί, τα πράγματα είναι απόλυτα σταθερά. Λέω στους Αιγύπτιους... το μέγεθος των δυνάμεων εδώ (σ.σ. στο Σινά) είναι το 1% του αιγυπτιακού στρατού», είπε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος.

Μερικές ώρες μετά την ομιλία του Σίσι η λεγόμενη «Επαρχία του Σινά», όπως αυτοαποκαλείται ο βραχίονας του «ΙΚ» στην Αίγυπτο (που ήταν παλιότερα γνωστός ως «Ανσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις») ανέφερε μέσω του «Twitter» ότι επιτέθηκε σε δύο στρατιωτικά οχήματα με βόμβες στο Σέιχ Ζουέιντ, δίχως ωστόσο αυτό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Επίσης ανέλαβε την ευθύνη για τη ρίψη τριών ρουκετών τύπου «Grad» στο Ισραήλ αργά το βράδυ της Παρασκευής, λέγοντας πως «έπεσε σε έδαφος της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Ο αιγυπτιακός στρατός, εδώ και δύο χρόνια, πραγματοποιεί χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας στο βόρειο Σινά, σε μία προσπάθεια να σταματήσει τις επιθέσεις τζιχαντιστών, που τους κατηγορεί ότι συνεργάζονται με τους ισλαμιστές της οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» που κηρύχθηκαν πέρσι εκτός νόμου.

Και ενώ οι συγκρούσεις στρατού - τζιχαντιστών στο Σινά συνεχίζονται, στα χρηματιστήρια η αιγυπτιακή λίρα εξακολουθεί να κατρακυλά και να χάνει, μέρα με τη μέρα, αξία έναντι του δολαρίου. Χτες, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε πως η ισοτιμία δολαρίου - αιγυπτιακής λίρας είχε διαμορφωθεί στο ένα δολάριο ανά 7,73 λίρες σε σχέση με 7,63 που ήταν την περασμένη Πέμπτη και 7,53 που ήταν το Φλεβάρη.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Μπαράζ σφαγών και έλλειψη καυσίμων

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Συνεχίστηκε και χτες σε χωριά της βορειοανατολικής Νιγηρίας το μπαράζ επιθέσεων αυτοκτονίας, με αυτόχειρες κυρίως γυναίκες, που εξαναγκάζονται από την οργάνωση τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» να πυροδοτήσουν εκρηκτικά με τα οποία είναι ζωσμένες προκαλώντας αλλεπάλληλα λουτρά αίματος. Χτες, μία αυτόχειρας πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε πάνω της σε ναό Ευαγγελιστών σε χωριό έξω από την πόλη Μαϊντουγκούρι, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι άτομα. Την Παρασκευή, σε ανάλογη επίθεση τζιχαντιστών στο Πότισκαμ της πολιτείας Γιόμπε, σε συνδυασμό με επιδρομές ενόπλων της «Μπόκο Χαράμ» σε τρεις παρακείμενες πόλεις, σκοτώθηκαν πάνω από 200 άτομα. Πέρα από τους 150 αμάχους που έσφαξαν οι μισθοφόροι της εγκληματικής οργάνωσης την Τετάρτη σε χωριά της περιοχής Κουκάουα, κοντά στη λίμνη Τσαντ.

Ο Νιγηριανός Πρόεδρος, Μουχαμάντου Μπουχάρι, καταδίκασε τις επιθέσεις και τις σφαγές αμάχων ως «βάρβαρες», ισχυριζόμενος πως «επιβεβαιώνουν την ανάγκη πάταξης των εξτρεμιστών από έναν διευρυμένο πολυεθνικό στρατό», που έχει αναλάβει δράση από το τέλος του περασμένου χειμώνα...

Και ενώ τίποτε δεν φαίνεται να σταματά τους τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ», που κλιμακώνουν τις πολύνεκρες επιθέσεις και σφαγές σε βάρος του νιγηριανού λαού, στην υπόλοιπη χώρα επικρατούν χάος και ένταση καθώς ένα μήνα μετά την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος Προέδρου, Μουχαμάντου Μπουχάρι, παρατείνεται η πολύμηνη έλλειψη πετρελαίου και άλλων καυσίμων (στην έβδομη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου!), δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες, χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους λόγω της γενικότερης κατάστασης και το νιγηριανό νόμισμα (νάιρα) συνεχίζει να κατρακυλά στις διεθνείς χρηματαγορές εξανεμίζοντας την ήδη ισχνή αγοραστική δύναμη ενός μεγάλου μέρους των Νιγηριανών εργαζομένων, που καλούνται να επιβιώσουν με λιγότερα από δύο δολάρια τη μέρα.

Μέσα σε όλα αυτά, ανακοινώθηκε ότι από τα «συρτάρια» του ταμείου της κρατικής νιγηριανής εταιρείας πετρελαίου «έκαναν φτερά» πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα κονδύλια που υπήρχαν σε κρατικό ταμείο για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων μειώθηκαν από 4,1 δισ. δολάρια που ήταν το Νοέμβρη σε μόλις δύο δισ. δολάρια τον Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ