ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Λίφτινγκ» Χριστόδουλου μέσω τηλεόρασης

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Λίφτινγκ» στο προφίλ του επιχείρησε να κάνει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, με την πολύωρη και εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του τη Δευτέρα το βράδυ στο «Mega», στην εκπομπή «Ενώπιος ενωπίω» του Ν. Χατζηνικολάου, όπου επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις, επενδύοντάς τες, όμως, με διαλλακτικότητα.

Προανήγγειλε ότι ο «πόλεμος» των ταυτοτήτων θα περάσει σε νέα φάση, μετά την ολοκλήρωση της εκστρατείας συγκέντρωσης υπογραφών υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, στην επόμενη προεκλογική περίοδο, οπότε η Εκκλησία θα επιδιώξει να είναι κεντρικό θέμα στην προεκλογική συζήτηση των κομμάτων.

«Σκεπτόμεθα, είπε ο αρχιεπίσκοπος, δεν έχει ληφθεί καμία απόφασις, να θέσωμε ερωτήματα στα διάφορα κόμματα, επί των θεμάτων αυτών. Εάν τελικά η Ελλάδα θα μετατραπεί σε "λαϊκό κράτος" όπως είναι η Γαλλία...». Για να διευκρινίσει: «Εκείνο που θέλουμε να ξέρουμε είναι να μην ξαναγίνει αυτό το οποίον έγινε τώρα και όπως ο κεραυνός στην αιθρία, ήρθε ένα μήνα μετά τις εκλογές, μέσα στον ενθουσιασμό της επιτυχίας και ξαναβάπτισης της κυβέρνησης εις την λαϊκή ετυμηγορία, να δημιουργηθεί ένα θέμα, χωρίς να υπάρχει λόγος». Εκανε δε λόγο για 2 εκατομμύρια υπογραφές μέχρι τώρα και σημείωσε: «Είναι ποτέ δυνατόν μια κυβέρνησις να αγνοήσει αυτές τις υπογραφές; Διερωτώμαι δηλαδή και εγώ. Δεν έχομε δογματικό λόγο. Μπορώ να πω, "έχουμε πολιτικό λόγο", δηλαδή ευέλικτο λόγο».

Οταν ρωτήθηκε αν η Εκκλησία αναμειγνύεται με την πολιτική, ουσιαστικά επιβεβαίωσε, επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία είναι μέσα στο λαό και ότι «από τη θεολογία μας έχουμε διδαχθεί ότι δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή ανθρώπινης ζωής και ανθρώπινων ενδιαφερόντων, τα οποία για την Εκκλησία μας να είναι αδιάφορα». Στο ερώτημα αν θα έβλεπε για τον εαυτό του έναν καθαρά πολιτικό ρόλο, όπως ο Μακάριος ή ο Δαμασκηνός, απάντησε ότι δεν είναι στις προθέσεις του.

Οταν του τέθηκε το θέμα αν «είναι δεξιός», παρέπεμψε, λέγοντας ότι «πολλοί λένε ότι είμαι αριστερός». «Από τη μια, είπε, εμφανίζεται ο αρχιεπίσκοπος, λένε εθνικιστής, εγώ λέω πατριώτης, από την άλλη αριστερόφρων, διότι συμπορεύεται κατά κάποιο τρόπο με τις απόψεις περί Ευρώπης των αριστερών κομμάτων της πατρίδας μας. Ούτε το ένα συμβαίνει, ούτε το άλλο. Δεν ανακατεύομαι στα κομματικά πράγματα. Εχω τοποθετήσεις πάνω στα διάφορα ζητήματα και προβλήματα της επικαιρότητας και οι τοποθετήσεις μου αυτές υπαγορεύονται από τη θεολογική μου υπόσταση και από τη διδαχή και διδασκαλία της Εκκλησίας. Πολλοί έχουν πει ότι ο Χριστός υπήρξε ο πρώτος κομμουνιστής. Θα το έχετε ακούσει αυτό. Αν αυτό είναι αλήθεια, και εμείς οφείλουμε να είμαστε έτσι. Αν ο Χριστός υπήρξε ο πρώτος σοσιαλιστής, ο κοινωνικός επαναστάτης τρόπον τινά, και εμείς είμαστε έτσι».

Ο αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και σχετικά με την παγκοσμιοποίηση. «Κατήντησε, είπε, η παγκοσμιοποίηση να αναμειγνύεται και σε θέματα πολιτισμού και πνευματικότητας των λαών, με αποτέλεσμα να λέγεται ότι με την παγκοσμιοποίηση έχει τεθεί σε κίνηση ένας μηχανισμός οδοστρωτήρων, οι οποίοι περνάνε πάνω από τις ευρωπαϊκές χώρες κυρίως ισοπεδώνουν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους, διότι θέλουν να επικρατήσει ένα μοντέλο και ένας τρόπος ζωής». Και επισήμανε: «Η παγκοσμιοποίηση, αν θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, είναι εξαμερικανοποίηση. Δηλαδή, επιβολή ενός μοντέλου τρόπου ζωής, που ισχύει στην Αμερική, σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη».

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος και ειδικά το θέμα του ερωτηματολογίου προς τα κόμματα, ανέφερε ότι «είναι μια τακτική που ακολουθούν πολλές οργανώσεις, αλλά για την Εκκλησία, που δεν πολιτεύεται και δεν κομματίζεται, είναι λίγο παράδοξο» και πρόσθεσε ότι «οι αρχές και ο λόγος της Εκκλησίας συνέχουν και δε διχάζουν και θα πρέπει αυτός ο συνεκτικός ρόλος να διαφυλαχθεί».

Διαβαλκανικά προβλήματα στη Σύνοδο Κορυφής

Τα πολλά προβλήματα της περιοχής βρίσκονται στο επίκεντρο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης που ξεκινά αύριο, Πέμπτη, στα Σκόπια

Εξωτερική πολιτική και εσωτερικές εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Η συζήτηση, που κράτησε μια ώρα, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σημαντικό κομμάτι της συνομιλίας τους αφορούσε στη Διαβαλκανική Διάσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στα Σκόπια. Στο περιθώριο της διάσκεψης, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στο Κόσσοβο και τη Νότια Σερβία, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων με τον ομόλογό του πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο είχαμε την τακτική συνάντησή μας. Κάναμε μια επισκόπηση όλων των θεμάτων, τόσο της εσωτερικής, όσο και της εξωτερικής πολιτικής. Η οικονομία πάει καλά. Προχωρούμε με σταθερά βήματα. Και το ενδιαφέρον, για παράδειγμα, το οποίο εκδηλώθηκε για νέα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες επενδυτές, το ενδιαφέρον για νέα ξενοδοχεία δείχνει την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις, αυτές είναι πολύ καλές με όλες τις χώρες. Αιχμή της προσπάθειάς μας είναι να προωθήσουμε τη λύση του Κυπριακού, να βελτιώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία και κυρίως να κατοχυρώσουμε μια ειρήνη στα Βαλκάνια που θα είναι διαρκής και μια συνεργασία στην περιοχή, η οποία θα επιτρέψει ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια διαλόγου που είχαν ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπροστά στους δημοσιογράφους, ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στη Διαβαλκανική Σύνοδο που θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη στα Σκόπια, λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αυτή την περίοδο, γιατί υπάρχουν εντάσεις στην Αλβανία, το Μαυροβούνιο» και επισήμανε πως οι συναντήσεις αυτές λειτουργούν κατευναστικά και ότι ελπίζει στη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Το «βιολί» του ο Παπαθεμελής

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής, θέλοντας να δώσει το στίγμα του, καθώς τις τελευταίες μέρες ακούγονται πολλά περί της προώθησης μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, παρότρυνε τους ομογενείς να κινητοποιηθούν ώστε να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.

Μιλώντας σε ελληνόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό της Μελβούρνης, ο Στ. Παπαθεμελής χαρακτήρισε «γκάφα πρώτου μεγέθους» τυχόν συμφωνία για το όνομα της FYROM που θα περιλαμβάνει επιθετικό προσδιορισμό και το όνομα «Μακεδονία».

«Είναι πασιφανές ότι ο επιθετικός προσδιορισμός Νέα, Βόρεια ή Ανω Μακεδονία δε θα εφαρμοστεί ποτέ και θα επικρατήσει σκέτο το Μακεδονία», δήλωσε ο Παπαθεμελής.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα είναι χρήσιμες οι κινητοποιήσεις της ομογένειας «για να ματαιωθούν αυτές οι εξελίξεις» και συμπλήρωσε ότι τυχόν συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και FYROM στο θέμα της ονομασίας του κρατιδίου που θα περιλαμβάνει και τον όρο Μακεδονία, αφήνει εκτεθειμένη την ομογένεια που είχε δώσει σκληρές μάχες για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο. «Εκτεθειμένοι είναι», κατέληξε, «και οι Αυστραλοί πολιτικοί που συμπαρατάχτηκαν μαζί μας και υποστήριξαν το δίκαιο αγώνα μας».

Στο μεταξύ την ανάγκη να μην περιληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα του κράτους και της εκκλησίας της ΠΓΔΜ επισημαίνει με επιστολές της προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και διάφορους Ελληνες πολιτικούς και η Ομοσπονδία Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας, ενώ και η Νέα Ενωση Χωριών Φλωρίνης οργανώνει συγκέντρωση με θέμα τη λήψη απόφασης των μελών για την αποστολή επιστολών στην ελληνική κυβέρνηση όπου θα διατυπώνεται η αντίθεσή τους με ένα σύνθετο όνομα «γιατί θα δίνει τη δυνατότητα στους Σκοπιανούς μελλοντικά να προβάλουν διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας».

ΠΑΣΟΚ
... Περιστέρια,... γάτες και πάπιες...

Χαρακτήρα ενός ιδιότυπου εσωκομματικού διαλόγου ή ακόμα και «ξεκαθαρίσματος προσωπικών λογαριασμών» επιχειρούν να προσδώσουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στις συναντήσεις του τελευταίου με τις ομάδες βουλευτών του κόμματός του.

Μια τέτοια συνάντηση πραγματοποιήθηκε χτες, μετά τη λήξη της οποίας οι συνεργάτες του πρωθυπουργού φρόντισαν να εκδώσουν δελτίο Τύπου, όπου ο Κ. Σημίτης φέρεται στη συζήτηση με τους βουλευτές να τάχθηκε - και μάλιστα «με έμφαση» - υπέρ ενός κόμματος «ανοιχτού», που πρέπει να «διευρύνει και να ανασυνθέσει» την πολιτική και κοινωνική του βάση. Παράλληλα ο Κ. Σημίτης φέρεται από τους συνεργάτες του να μίλησε υπέρ της ανάγκης «νέου αίματος» στο ΠΑΣΟΚ, «νέων ιδεών» και «νέων κυττάρων».

Ας σημειωθεί ότι η παραπάνω ανακοίνωση εκδόθηκε με ευθύνη του Γ. Πανταγιά, συμβούλου του πρωθυπουργού επί θεμάτων Τύπου, ο οποίος τις τελευταίες μέρες βρέθηκε στο επίκεντρο ειρωνικών σχολίων με αφορμή άρθρο του, όπου πραγματευόταν τα του ΠΑΣΟΚ, που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία».

Ολα δείχνουν ότι ο κ. Πανταγιάς - για «να πάρει το αίμα του πίσω» έναντι εκείνων που τον γελοιοποίησαν και τον ειρωνεύτηκαν στο προχτεσινό ΕΓ και μάλιστα παρουσία του Κ. Σημίτη, ο οποίος αρνήθηκε ότι γνώριζε το άρθρο του συνεργάτη του - εξέδωσε τη χτεσινή ανακοίνωση, κομμένη και ραμμένη στις απόψεις που ο ίδιος διατύπωσε στην «Ελευθεροτυπία», όπου εμφανίζει τον Κ. Σημίτη να τάσσεται υπέρ της «διαπάλης ιδεών και απόψεων στο εσωτερικό του κόμματος» και να δηλώνει ότι «η έκφραση γνώμης είναι αυτονόητα ελεύθερη στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.»... Κατά τους συντάκτες, δε, της ανακοίνωσης, ο Κ. Σημίτης φέρεται να είπε στους βουλευτές πως «ένα ζωντανό κόμμα είναι φυσικό να έχει στο εσωτερικό του διαφορετικές απόψεις και ιδέες».

Ας σημειωθεί, επιπλέον, ότι σε αντίθεση με τα όσα αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που συμμετείχαν στη συνάντηση με τον κ. Σημίτη, έλεγαν πως όταν άσκησαν κριτική τόσο στον Γ. Πανταγιά για το άρθρο του, όσο και στον Μ. Χρυσοχοΐδη για τις δηλώσεις του περί αλλαγής του συμβόλου του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί, λέγοντας ότι ο μεν Πανταγιάς πρέπει να είναι «προσεκτικότερος», για τις δε απόψεις Χρυσοχοΐδη ότι δε δέχεται να του τις χρεώνουν αφού δεν τον αφορούν...

Σε όλα αυτά προσθέστε ότι προχτές μετά τη λήξη του ΕΓ, ο Κ. Σκανδαλίδης, καυτηριάζοντας τις θέσεις του Γ. Πανταγιά και τις αναφορές του τελευταία στα... περιστέρια για να «εξηγήσει» τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ, επέλεξε να καταφύγει σε άλλο είδος του ζωικού βασιλείου, στις... γάτες, αφού όπως είπε το ΠΑΣΟΚ είναι «εφτάψυχο». Παρατηρητές των παραπάνω σχολίαζαν με τη σειρά τους ότι ενώ ο ένας καταφεύγει στα περιστέρια και ο άλλος στις γάτες, ο πρωθυπουργός, απλώς, κάνει την... πάπια.

Κατά τα λοιπά, οι βουλευτές που συναντήθηκαν χτες με τον πρωθυπουργό έθεσαν θέματα διαφάνειας (Παπαδέλης), αλλά και ανασχηματισμού (Κατσιλιέρης), ενώ άλλοι διαπίστωσαν κίνδυνο δημιουργίας «κεντροδεξιάς πλειοψηφίας» (Καρχιμάκης). Ο Κ. Σημίτης - που σήμερα θα μιλήσει στους νέους γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ - από την πλευρά του επανέλαβε τα διθυραμβικά για τα κυβερνητικά «επιτεύγματα» στην οικονομία, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ ότι ακολουθεί το δρόμο της «διαπλοκολογίας».

Το χρέος των επιστημόνων απέναντι στον άνθρωπο

«Πώς σας διέφυγε φίλε Οπενχάιμερ

- ένα σύνολο από μικρά και μεγάλα

θαύματα - ο άνθρωπος»

(Από το ποίημα του Ν. Βρεττάκου

«Στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ», 1954)

Κάθε μέρα που περνάει ο διεθνής ορίζοντας γίνεται όλο και πιο ζοφερός. Τα σύννεφα πυκνώνουν, ο ουρανός σκοτεινιάζει και η ιμπεριαλιστική καταιγίδα απειλεί, από τη μια στιγμή στην άλλη, να σκορπίσει τον όλεθρο, την καταστροφή σ' ολάκερο τον πλανήτη.

Οι χρυσοκάνθαροι του καπιταλισμού έχουν καταληφθεί από αμόκ και ψάχνουν μέρα-νύχτα να ανακαλύψουν καινούριους τρόπους πιο αποτελεσματικούς, πιο δολοφονικούς για να εξοντώσουν τον άνθρωπο. Δεν τους έχει ικανοποιήσει η εκρηκτική - δολοφονική δύναμη της ατομοβόμβας που ξεκλήρισε χιλιάδες αθώα πλάσματα στη Χιροσίμα το 1945, μήτε το απεμπλουτισμένο ουράνιο, με τις τραγικές συνέπειές του, που χρησιμοποίησαν στο Ιράκ, τη Βοσνία και τη Νέα Γιουγκοσλαβία.

Τα ΝΑΤΟικά γεράκια αναζητούν τώρα όπλα - δολοφόνους μεγαλύτερης καταστροφικής δύναμης στο όνομα της επιβολής της «νέας τάξης» και της «παγκοσμιοποίησης», για να ικανοποιήσουν το αντικομμουνιστικό μένος τους. Στόχος τους είναι πάντα ο ίδιος: να μακελέψουν μαζικά, στο όνομα του «χρηματιστικού κεφαλαίου» τον άνθρωπο «το πιο πολύτιμο κεφάλαιο» (Ι. Στάλιν).

Οι ιμπεριαλιστικοί και μιλιταριστικοί κύκλοι των ΗΠΑ έχουν βάλει σημάδι να θανατώσουν τον άνθρωπο όχι μόνο με ατσάλι και μολύβι, ούτε με το απεμπλουτισμένο ουράνιο, αλλά με νέα οπλικά συστήματα που έχουν πιο φοβερές καταστροφικές δυνατότητες. Στις μέρες μας, ύστερα από τις φρικιαστικές δοκιμές που κάνανε στο Ιράκ, τη Βοσνία, το Κόσσοβο, τα επιτελεία στις ΗΠΑ δουλεύουν, εντατικά, ερευνητικά προγράμματα για όπλα που θα καταστρέφουν ολόκληρες πολιτείες που ζουν ειρηνικά, ανυποψίαστες για το θανατερό που τους ετοιμάζουν. Οι «δολοφόνοι των λαών» για να επιβάλουν την Pax-America, μελετάνε και σχεδιάζουν πως μπορούν με νέα φονικά όπλα να μεταβάλουν σε ερείπια τα δημιουργήματα του ανθρώπινου μόχθου, σπίτια, νοσοκομεία, άσυλα, πνευματικά ιδρύματα, μουσεία και ιστορικά μνημεία για να ανοίξουν πηγές κερδοσκοπίας. Τα ΝΑΤΟικά γεράκια αδιαφορούν πως με αυτά τα οπλικά συστήματα σκορπάνε το θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπινα πλάσματα που ζούνε γεμάτα υγεία και χαίρονται τη ζωή αδελφωμένα. «Οι σοφές» κεφαλές του ιμπεριαλισμού δεν έχουν τίποτα άλλο στο νου τους παρά μόνο τον πλουτισμό και την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ. Και ξέρουν καλά πως για να πετύχουν αυτούς τους στόχους τους χρειάζονται τους επιστήμονες. Ξέρουν πως οι επιστήμονες είναι οι δημιουργοί κάθε επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου. Και γι' αυτό πασκίζουν με διάφορους τρόπους και μέσα να εξασφαλίσουν τη συνεργασία τους για τα σκοτεινά κι απάνθρωπα σχέδιά τους. Κι όπως φαίνεται δεν έχουν αστοχήσει αφού ό,τι πετύχανε ίσαμε τώρα για να «καλυτερέψουν» την πολεμική τους μηχανή το χρωστάνε σε κάποιους επιστήμονες, άσχετα αν οι τραγικές συνέπειες από τη χρησιμοποίησή τους έκαναν μερικούς, όπως τον Αλ. Αϊνστάιν, τον Ρ. Οπενχάιμερ - που θεωρήθηκε ο πατέρας της ατομοβόμβας - να μετανιώσουν που παραχώρησαν επιστημονικά τους επιτεύγματα στην υπηρεσία του θανάτου και της καταστροφής.

Ομως ήρθε η ώρα οι επιστήμονες να κάνουν το ιστορικό τους χρέος απέναντι στον άνθρωπο, το τραγικό θύμα του καπιταλισμού. Είναι επιτακτική ανάγκη να ευαισθητοποιηθούν από τις φοβερές συνέπειες της χρησιμοποίησης των φονικών οπλικών συστημάτων και να τους γυρίσουν την πλάτη. Χρέος κάθε επιστήμονα είναι να κλείσει τ' αυτιά του στα παραπλανητικά καλέσματα των ιμπεριαλιστικών σειρήνων και να αρνηθεί να υπηρετήσει τους εμπρηστές του πολέμου. Να αντιταχθεί στην πραγματοποίηση των δολοφονικών σχεδίων που προβλέπουν μετά το 2000 «Περιορισμένο Συμβατικό Πόλεμο» - Τακτικό Πυρηνικό Πόλεμο - Παγκόσμιο Συμβατικό Πόλεμο - Στρατηγικό Πυρηνικό Πόλεμο» («Ρίζος»: 14/1/2001) καθώς και σ' εκείνα που πήραν το όνομα N.M.D. (Εθνικό αντιπυραυλικό σύστημα), τα E.K.V. (εσωτερικό φονικό όπλο) και τα T.H.A.A.D. (κινητό ενεργειακό όπλο).

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι ζωτική ανάγκη οι επιστήμονες να καταγγείλουν αυτά τα φριχτά σχεδιάσματα των ιμπεριαλιστών. Και με όλο το κύρος που διαθέτουν να ξεσκεπάσουν τη «δολοφονική αποτελεσματικότητα» των σύγχρονων οπλικών συστημάτων που επιζητούν να χρησιμοποιήσουν τα ΝΑΤΟικά επιτελεία. Τούτη τη στιγμή το κάλεσμα των καιρών απευθύνονται σε όλους τους επιστήμονες, σε διεθνή κλίμακα, να κινήσουν μια αληθινή «επανάσταση» διαμαρτυρίας για τα φοβερά σχέδια των ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ σε βάρος της ζωής, της υγείας του ανθρώπου και αυτού του πλανήτη μας. Κι ακόμα, να αποφασίσουν να συγκροτήσουν ένα «Παγκόσμιο αντιΝΑΤΟικό μέτωπο» για να παλέψουν μαζί και πλάι - πλάι με τις αγωνιζόμενες λαϊκές μάζες, για τη σωτηρία του ανθρώπου και της Γης.

Οι σημερινές συνθήκες επιτρέπουν και προσκαλούν τον επιστημονικό κόσμο να πάψει να έχει λιποτάχτες προς το στρατόπεδο των στρατιωτικών και πολιτικών του ιμπεριαλισμού, να ορθώσει το ανάστημά του σε παγκόσμια κλίμακα και να γίνει ο κυματοθραύστης μαζί με τις λαϊκές δυνάμεις που πάνω του θα συντριβούν όλες οι προσδοκίες των ιμπεριαλιστικών κύκλων των ΗΠΑ για «παγκόσμια κυριαρχία».

Τα τρομερά κι απαίσια ιμπεριαλιστικά μακελέματα των λαών για να πετύχουν οι καπιταλίστες μεγαλύτερη απόσπαση υπεραξίας από τον ιδρώτα των εργαζομένων και να κάνουν πιο σκληρή την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης πρέπει να έχουν ευαισθητοποιήσει τους επιστήμονες, ώστε επιτέλους να αποφασίσουν τις επιστημονικές τους γνώσεις να τις διαθέτουν για την καλυτέρευση της ζωής του ανθρώπου. Συνάμα να συμβάλουν στη γρήγορη εξαφάνιση της «μάστιγας του ΝΑΤΟισμού» και να γίνουν Προμηθείς κι όχι Επιμηθείς για να κυριαρχήσει μια μέρα στον πλανήτη μας η ΕΙΡΗΝΗ κι η συναδέλφωση των λαών.

Πηγές:

- Περιοδικό Μόρφωση - Τ. 25/11/45, σελ. 39

- Περιοδικό Μόρφωση - Τ. 25/1/46, σελ. 232

- Σ. Καλφιώτη «Λιτανεία παγκόσμιας αθλιότητας», Αθήνα 1962, σελ. 89 και 103

- J.D. Barnal «Ενας κόσμος δίχως πόλεμο», εκδ. «Κέδρος», 1958.


Του
Σταύρου ΚΑΛΦΙΩΤΗ

ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ 5 «ΠΡΩΗΝ»
Αναζητώντας τη «χημεία της Αριστεράς»

Την απόφασή τους να προχωρήσουν στην ίδρυση Κίνησης για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ) γνωστοποίησαν οι αποχωρήσαντες πρόσφατα από το ΚΚΕ, έπειτα από σύσκεψή τους το περασμένο Σάββατο το πρωί με τη συμμετοχή ακόμα 15 όλων κι όλων οπαδών και συγγενών τους. Στη σύσκεψη αποφάσισαν την ίδρυση επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν εκτός από τους Μ. Κωστόπουλο, Γ. Θεωνά, Αντ. Ντρέκο, Σ. Ματζουράνη, Δ. Κορφιάτη και οι Λαζ. Κολιγιάννης (από τη «Σόφτεξ») και Σ. Γεωργόπουλος (από την «Ολυμπιακή»), επίσης διαγραμμένοι πριν 3 περίπου χρόνια από το ΚΚΕ.

Το επόμενο διάστημα μάλιστα αναμένεται να δημοσιοποιήσουν και τη σχετική διακήρυξη. Κατά την πολύωρη σύσκεψή τους ο Γ. Θεωνάς ως εισηγητής ανέφερε πως ο «χώρος της Αριστεράς δεν έχει ανάγκη από άλλα κόμματα» και ότι αν η κίνησή τους έπαιρνε τέτοιο χαρακτήρα θα ακύρωνε τη φιλοδοξίες της, που δεν είναι άλλη απ' αυτή που μαρτυρά και ο τίτλος της, σε πρώτη φάση τουλάχιστον. Γιατί σε μια δεύτερη φάση, όπως δήλωσε ο Γ. Θεωνάς στο «Αθήνα 9.84», αν τα κόμματα της Αριστεράς αναπτύξουν κοινή δράση, μπορεί μέσα απ' αυτή «να υπάρξουν προϋποθέσεις για ευρύτερες συγκλίσεις». Σε άλλο σταθμό, στον «Φλας 9.61» εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα προκύψουν ευρύτερες συγκλίσεις, ακόμα και προγραμματικές και συνεργασίες... Στον ίδιο σταθμό εξέφρασε τον ευσεβή πόθο «η κίνηση, στην οποία συμμετέχω, να λειτουργήσει ως καταλύτης για να επιτευχθεί η χημεία στην Αριστερά» και προανήγγειλε στην κατεύθυνση αυτή ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως συμμετοχή σε εκδηλώσεις, συνεργασία με κινήσεις, κινήματα και φορείς, λέγοντας πως αν «αναπτύξουμε δράση μέσα από αυτά τα κινήματα, τότε μπορεί να πιεστούν και τα κόμματα προς αυτή την κατεύθυνση». Στο «Φλας» ωστόσο παραδέχτηκε πως δεν υπάρχουν σήμερα όροι μιας γενικευμένης συνεργασίας και εμφάνισε τη θέση της ΚΕΔΑ για κοινή δράση στα σημεία όπου υπάρχει σύμπτωση απόψεων περίπου ως «καινοτόμα», παρότι αυτού του είδους η δράση και επιτυγχάνεται και επιδιώκεται και από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς ή φορείς.

Το θέμα δεν πέρασε ασχολίαστο από δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές οι οποίοι επισήμαναν πετυχημένα: «Αφού πέρασε μια δεκαετία από τότε που διάφοροι πρώην κομμουνιστές, πρώην αριστεροί κλπ. κλπ. αναζητούσαν σε συνεντεύξεις τους υποκριτικότατα τη "χημεία της Αριστεράς", στοχεύοντας κατευθείαν ενάντια και στην ίδια την ύπαρξη ακόμα του ΚΚΕ, εμφανίζονται σήμερα και για πολλοστή φορά στην ιστορία αυτού του τόπου νέοι "σωτήρες" της Αριστεράς, αναζητώντας ξανά τη... χημεία της μέσα από... συγκλίσεις ξεπερασμένων, εγκεφαλικών, αντιΚΚΕ σχημάτων τύπου Κ-ΕΔΑ!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ