Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ 5 «ΠΡΩΗΝ»
Αναζητώντας τη «χημεία της Αριστεράς»

Την απόφασή τους να προχωρήσουν στην ίδρυση Κίνησης για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ) γνωστοποίησαν οι αποχωρήσαντες πρόσφατα από το ΚΚΕ, έπειτα από σύσκεψή τους το περασμένο Σάββατο το πρωί με τη συμμετοχή ακόμα 15 όλων κι όλων οπαδών και συγγενών τους. Στη σύσκεψη αποφάσισαν την ίδρυση επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν εκτός από τους Μ. Κωστόπουλο, Γ. Θεωνά, Αντ. Ντρέκο, Σ. Ματζουράνη, Δ. Κορφιάτη και οι Λαζ. Κολιγιάννης (από τη «Σόφτεξ») και Σ. Γεωργόπουλος (από την «Ολυμπιακή»), επίσης διαγραμμένοι πριν 3 περίπου χρόνια από το ΚΚΕ.

Το επόμενο διάστημα μάλιστα αναμένεται να δημοσιοποιήσουν και τη σχετική διακήρυξη. Κατά την πολύωρη σύσκεψή τους ο Γ. Θεωνάς ως εισηγητής ανέφερε πως ο «χώρος της Αριστεράς δεν έχει ανάγκη από άλλα κόμματα» και ότι αν η κίνησή τους έπαιρνε τέτοιο χαρακτήρα θα ακύρωνε τη φιλοδοξίες της, που δεν είναι άλλη απ' αυτή που μαρτυρά και ο τίτλος της, σε πρώτη φάση τουλάχιστον. Γιατί σε μια δεύτερη φάση, όπως δήλωσε ο Γ. Θεωνάς στο «Αθήνα 9.84», αν τα κόμματα της Αριστεράς αναπτύξουν κοινή δράση, μπορεί μέσα απ' αυτή «να υπάρξουν προϋποθέσεις για ευρύτερες συγκλίσεις». Σε άλλο σταθμό, στον «Φλας 9.61» εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα προκύψουν ευρύτερες συγκλίσεις, ακόμα και προγραμματικές και συνεργασίες... Στον ίδιο σταθμό εξέφρασε τον ευσεβή πόθο «η κίνηση, στην οποία συμμετέχω, να λειτουργήσει ως καταλύτης για να επιτευχθεί η χημεία στην Αριστερά» και προανήγγειλε στην κατεύθυνση αυτή ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως συμμετοχή σε εκδηλώσεις, συνεργασία με κινήσεις, κινήματα και φορείς, λέγοντας πως αν «αναπτύξουμε δράση μέσα από αυτά τα κινήματα, τότε μπορεί να πιεστούν και τα κόμματα προς αυτή την κατεύθυνση». Στο «Φλας» ωστόσο παραδέχτηκε πως δεν υπάρχουν σήμερα όροι μιας γενικευμένης συνεργασίας και εμφάνισε τη θέση της ΚΕΔΑ για κοινή δράση στα σημεία όπου υπάρχει σύμπτωση απόψεων περίπου ως «καινοτόμα», παρότι αυτού του είδους η δράση και επιτυγχάνεται και επιδιώκεται και από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς ή φορείς.

Το θέμα δεν πέρασε ασχολίαστο από δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές οι οποίοι επισήμαναν πετυχημένα: «Αφού πέρασε μια δεκαετία από τότε που διάφοροι πρώην κομμουνιστές, πρώην αριστεροί κλπ. κλπ. αναζητούσαν σε συνεντεύξεις τους υποκριτικότατα τη "χημεία της Αριστεράς", στοχεύοντας κατευθείαν ενάντια και στην ίδια την ύπαρξη ακόμα του ΚΚΕ, εμφανίζονται σήμερα και για πολλοστή φορά στην ιστορία αυτού του τόπου νέοι "σωτήρες" της Αριστεράς, αναζητώντας ξανά τη... χημεία της μέσα από... συγκλίσεις ξεπερασμένων, εγκεφαλικών, αντιΚΚΕ σχημάτων τύπου Κ-ΕΔΑ!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ