Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό για τις πολεμικές επανορθώσεις

Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: «Για το χρόνιο ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων, που επί 50 έτη αφήνει ανοιχτή ηθική, νομική, ιστορική και κυρίως πολιτική πληγή, έχει αποφανθεί ήδη η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου της χώρας μας.

Το ζήτημα βεβαίως είναι πρωτίστως πολιτικό και ως τέτοιο έχει ήδη επιλυθεί από άλλες δικαιωμένες χώρες στις οποίες η Γερμανία δεν πρωτοτύπησε αρνούμενη επανορθώσεις όπως συνεχίζει να πράττει έναντι της Ελλάδας. Απορίας άξιον γιατί και μάλιστα μετά την ενοποίηση των δύο γερμανικών κρατών.

Σε μια πολιτικά ευαίσθητη και σκοτεινή για τα κεκτημένα των λαών εποχή, η χώρα μας εμφανίζεται να συγγράφει ιστορία νομικών, δικονομικών και εναντιούμενων σε κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, πολιτικών εν τέλει παραδοξοτήτων. Παρά την ύπαρξη δεδικασμένων με προηγούμενη απόφαση της Ολομελείας του Α. Π., το Α' τμήμα δικάζοντας παρόμοια υπόθεση, την παραπέμπει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά από το αδιανόητο γερμανικό αίτημα επανεξέτασης του ήδη δεδικασμένου. Αίτημα που ίσως επέτρεψε το γεγονός ότι και των τριών αυτών οργάνων προεδρεύει ένα και το αυτό πρόσωπο, ακυρωμένου του άρθρου 28 του Κ. Πολ. Δ.».

Ερωτάται ο πρωθυπουργός, τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση ώστε να εξασφαλίσει επιτέλους την ηθική δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους απέναντι στη Γερμανία και να αποτρέψει έτσι το διεθνή τραυματισμό της αξιοπιστίας της ελληνικής πολιτικής, των κυβερνητικών της οργάνων και της δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ