Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Συνάντηση με την Ενωση Ελλήνων Αθιγγάνων

Προχτές το βράδυ (19/2), στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Κόμματος και της Ενωσης Ελλήνων Αθιγγάνων. Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούσαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και η Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αθιγγάνων Γιάννης Χαλιλόπουλος εξέθεσε στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αθίγγανοι, όπως αυτά της στέγασης, της μόρφωσης και της διατήρησης των πολιτιστικών εθίμων. Είπε χαρακτηριστικά ότι οι Αθίγγανοι δε διεκδικούν κάτι παραπάνω από αυτό που δικαιούνται. «Δεν μπορεί», είπε, «τον 21ο αιώνα να μην έχουν οι Τσιγγάνοι στέγη, να μην μορφώνονται τα παιδιά μας, να μην υπάρχει κρατική μέριμνα για να διατηρηθεί η μουσική μας και γενικότερα ο πολιτισμός μας. Ζητάμε - κατέληξε - να δημιουργηθεί διακομματική επιτροπή, που θα ασχοληθεί με τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Τσιγγάνοι».

Η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη του Κόμματος στον αγώνα για τη λύση των προβλημάτων που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των Τσιγγάνων και υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα: «Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξουν καλύτερες και υγιεινές συνθήκες διαβίωσης. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η ενημέρωση για ζητήματα πρόληψης ασθενειών, οικογενειακού προγραμματισμού, σχέσεων των δύο φύλων, μπορεί και πρέπει να γίνονται από το κράτος μέσα από το Κέντρο Υγείας με συνεργασία των αρμόδιων επιστημονικών φορέων των Τσιγγάνων σε κάθε καταυλισμό ή περιοχή που ζουν οι Τσιγγάνοι.

Η υποχρεωτικότητα στην προσχολική και σχολική εκπαίδευση πρέπει να εφαρμοστεί, όχι διά της βίας, αλλά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων, διαλέξεις για τη χρησιμότητα και αναγκαιότητα, παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο μέσα στον καταυλισμό για την αρχική προσαρμογή των παιδιών».

Για το ζήτημα του πολιτισμού, η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι «πράγματι ο πολιτισμός δένει τους ανθρώπους. Ο πολιτισμός υπάρχει πέρα από κάποια τρανταχτά ονόματα. Ομως, μην επιτρέψετε την γκετοποίηση και μην αφήσετε να εμπορευματοποιήσουν τον πολιτισμό σας».

Καταλήγοντας, η Αλέκα Παπαρήγα συμφώνησε με τη συμμετοχή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος στην υπό ίδρυση διακομματική επιτροπή, προέτρεψε τον εκπρόσωπο των Τσιγγάνων να κρατήσει την Ενωση ανεξάρτητη από την κρατική εξουσία, «διαφορετικά», όπως είπε, «θα μετατραπεί η δράση σε φιλανθρωπία και θα εμπορευματοποιούνται οι ανάγκες του τσιγγάνικου πληθυσμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ