ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Με συνοπτικές διαδικασίες, για άλλη μια φορά, διεξήχθη η διαδικασία της συζήτησης στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει: Το τρίτο - τα τελευταία πέντε χρόνια - αντιλαϊκό μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τη νέα δανειακή σύμβαση 2015 - 2018 ύψους 86 δισ. ευρώ και τη λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα που τσακίζουν το λαό για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση. Χτες, από το πρωί και μέχρι αργά το απόγευμα, συζητήθηκε και εγκρίθηκε το νομοσχέδιο από τις 4 αρμόδιες Επιτροπές σε κοινή συνεδρίασή τους, ενώ τα ξημερώματα της Παρασκευής αναμενόταν η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αργά το μεσημέρι, κατατέθηκαν από υπουργούς τροπολογίες που αφορούσαν τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και το Ασφαλιστικό.

Το ΚΚΕ, και στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια, καταψήφισε το νομοσχέδιο που φορτώνει στο λαό νέα δυσβάσταχτα βάρη και εξυπηρετεί τα σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι βουλευτές του Κόμματος στη συνεδρίαση των Επιτροπών αποκάλυψαν ένα προς ένα τα όσα αντεργατικά και αντιλαϊκά προβλέπει αυτή η συμφωνία, αλλά και τις επικίνδυνες για το λαό αυταπάτες ότι εκτός Ευρωζώνης, με εθνικό νόμισμα, αλλά εντός της ΕΕ και με το κεφάλαιο να κρατά τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν τα ρεπορτάζ από την κοινοβουλευτική διαδικασία, δεν είχε ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο. Ρεπορτάζ από τη συζήτηση στην Ολομέλεια θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».

ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
Νέο χτύπημα στους φτωχούς αγρότες

Eurokinissi

Στα ζητήματα της φτωχής μικρομεσαίας αγροτιάς εστίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης και τόνισε ότι με την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ ξεκληρίζεται, σε όφελος των μονοπωλίων του κλάδου, καθώς στα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα προστίθενται πλέον και αυτά του τρίτου μνημονίου, πίσω από τα ψευτοδιλήμματα που βάζει η αστική τάξη στο λαό για χρεοκοπία εντός ή εκτός ευρώ.

Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε:

«Παρά τις φραστικές διενέξεις που ακούσαμε πριν λίγο, το τρίτο μνημόνιο είναι και τυπικά γεγονός. Είναι το μνημόνιο του κύριου Τσίπρα, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έρχεται σαν οδοστρωτήρας να διαλύσει στην κυριολεξία ό,τι δεν πρόλαβαν να κατεδαφίσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα προηγούμενα μνημόνια. Είναι πιο βάρβαρο, πιο σκληρό, γιατί έρχεται να προστεθεί πάνω σε όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο των προηγούμενων μνημονίων. Η νέα συμφωνία είναι σκέτο σφαγείο. Σήμερα, υπάρχει εδώ στη Βουλή συστράτευση όλων των κομμάτων του κεφαλαίου, υπάρχει μια άτυπη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, για να περάσει με τις λιγότερες αντιδράσεις η νέα αντιλαϊκή καταιγίδα του 3ου μνημονίου, όπου οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι θα μετρήσουν νέες απώλειες.

Ιδιαίτερα τα μέτρα του νέου μνημονίου θα είναι η χαριστική βολή για τη μικρομεσαία αγροτιά, τους κτηνοτρόφους, τους ψαράδες. Μεγάλο μέρος των φτωχών αγροτών δε θα αντέξει στη νέα αντιαγροτική καταιγίδα. Θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη γη, την παραγωγή, για να μαζευτεί σε λίγα χέρια, σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που θα δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στο χώρο της αγροτικής οικονομίας. Πάνω στην άγρια φοροληστεία που φέρνει το μνημόνιο του κύριου Τσίπρα, που θα φτάσει τη φορολογία σε 15 μήνες στο 16%, θα φτάσει την προκαταβολή φόρου στο 100%, θα έχουμε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ. Καταργείτε την επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο κίνησης στους αγρότες. Φορολογείτε τον τόνο 330 ευρώ, από 66 ευρώ που είναι σήμερα. Η πρώτη αύξηση θα γίνει τώρα, άμεσα και η δεύτερη σε λίγους μήνες. Εχουμε, βλέπετε, αφορολόγητο πετρέλαιο για τα καράβια των εφοπλιστών, όχι όμως για τα τρακτέρ των αγροτών. Θα έχουμε φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ. Το είπε και η κυρία Βαλαβάνη. Εδώ καταργείτε το δικό σας νόμο, που έλεγε ότι θα υπάρχει το 12.000 ευρώ αφορολόγητο στις επιδοτήσεις και αποζημιώσεις.

Γιατί λέμε ότι το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι λαιμητόμος; Παράδειγμα, για τη φτωχή αγροτιά, όλα αυτά τα μέτρα που αναφέραμε πριν λίγο, θα έρθουν να προστεθούν σε όλο το αντιαγροτικό οπλοστάσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2015 - 2020, που μειώνει τις επιδοτήσεις έως και 50% από το 2019. Με τα μέτρα των προηγούμενων μνημονίων και κυβερνήσεων, θα έχουμε τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσατε αλλά ζει και βασιλεύει, όπου έχουμε φοροληστεία - φοροεπιδρομή στην αγροτική κατοικία, στα μαντριά, στα χωράφια, έχουμε τη φοροληστεία του ΕΛΓΑ, το πανάκριβο αγροτικό πετρέλαιο, χαράτσια του ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, το πετσόκομμα των αποζημιώσεων εξαιτίας του αποχαρακτηρισμού των βοσκοτόπων, που οδηγεί τους κτηνοτρόφους ορεινών, ημιορεινών, νησιωτικών περιοχών στην απόγνωση, στον αφανισμό».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο οργανωμένος λαός να αντιπαλέψει το μνημόνιο Τσίπρα

Η παρέμβαση του Νίκου Καραθανασόπουλου, εισηγητή του Κόμματος, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής

Eurokinissi

Σε οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης και του λαού για να αντιπαλέψουν το νέο μνημόνιο, το μνημόνιο Τσίπρα, κάλεσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών και διευκρινίζοντας ευθύς εξαρχής την αρνητική ψήφο του Κόμματος.

Στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ηρθε η ώρα για να συζητήσουμε για το 3ο μνημόνιο. Το μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το μνημόνιο Τσίπρα. Πρόκειται για μια αντιλαϊκή συμφωνία, που, χωρίς δεύτερη κουβέντα και χωρίς καμία αυταπάτη, πρέπει με κάθε τρόπο, μέσα από την οργάνωση της πάλης και την κλιμάκωση των αγώνων, μέσα από πιο οξυμένες μορφές, να την αντιπαλέψει η εργατική τάξη και ο ελληνικός λαός. Δεν είναι απλά ένα μνημόνιο αλλά είναι μία συμφωνία που δρα συμπληρωματικά γιατί αποτελεί τη συνέχεια των δύο προηγούμενων μνημονίων που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το πρώτο αλλά και η συγκυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το δεύτερο. Και δρα συμπληρωματικά γιατί αφενός μεν διατηρεί το σύνολο των μέτρων των δύο προηγούμενων μνημονίων, διατηρεί άθικτο το βαθιά ταξικό νομοθετικό πλαίσιο που αυτά είχαν εγκαθιδρύσει και, μάλιστα, επισπεύδει την υλοποίηση μέτρων που περιείχαν τα δύο προηγούμενα μνημόνια, τα οποία δεν είχαν υλοποιηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και προσθέτει και νέα μέτρα. Ηδη, είναι γνωστό τι μέτρα συμπεριλαμβάνει και ως προς τα προαπαιτούμενα αλλά και το νέο μνημόνιο.

Εχουμε βεβαίως την κλιμάκωση της φοροεπιδρομής απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, τη διατήρηση στο διηνεκές των διαφόρων χαρατσιών, από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι το Τέλος Αλληλεγγύης και Επιτηδεύματος, επιτίθεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα φορολογικά στους αγρότες αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αυτοαπασχολούμενους. Την ίδια ώρα, βεβαίως, διατηρεί άθικτες τις προκλητικές και σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο και όλα τα υπόλοιπα δήθεν μέτρα που υποτίθεται ότι παίρνει, δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά τη χρυσόσκονη για να προσπαθήσει να εξαπατήσει, περί δήθεν δίκαιου φορολογικού συστήματος, τον ελληνικό λαό.

Το ίδιο γίνεται και με το Ασφαλιστικό, καταργούνται επί της ουσίας η κατώτερη σύνταξη, οι επικουρικές συντάξεις και τα επικουρικά ταμεία αλλά επίσης αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης μέσα από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και βεβαίως το επόμενο αντιασφαλιστικό πακέτο θα έρθει στα πλαίσια των νέων αναλογιστικών μελετών και στο όνομα της βιωσιμότητας, που θα σημαίνει νέα, επώδυνα βάρη όσον αφορά τις συνθήκες ασφάλισης, περίθαλψης και συνταξιοδότησης για το σύνολο της εργατικής τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Προχωράει, επιταχύνει τις διαδικασίες απελευθέρωσης των αγορών, μέσα από τη λεγόμενη "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ, το γάλα, το ψωμί, είναι παραδείγματα που αναφέρθηκαν, σε μία κατεύθυνση να υπάρξει ακριβώς μία βίαιη εκτόπιση των επαγγελματιών, των μικρών απασχολούμενων προς όφελος της συγκέντρωσης της αγοράς σε λίγα χέρια, της μονοπώλησης της αγοράς, την ίδια διαδικασία προχωρά σε άλλους τομείς, της ολοκλήρωσης δηλαδή της ευρωενωσιακής πολιτικής, απελευθέρωσης των αγορών, μεταφορών, Ενέργειας κ.τ.λ. Και βεβαίως επιταχύνονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων μέσα από τη δημιουργία αυτού του νέου Ταμείου εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Δεν είναι μόνο αυτά. Τα μέτρα θα συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα, ήδη έχει προαναγγελθεί το νέο, δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων για τον Οκτώβρη, στο οποίο συμπεριλαμβάνει τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων και ταυτόχρονα περιγράφονται γλαφυρά, μέσα από το νέο μνημόνιο, οι διαδικασίες και οι εξελίξεις, τα συνεχή μέτρα τα οποία θα λαμβάνονται σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στο όνομα της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Η ...χρησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Με δύο λόγια, λοιπόν, πρόκειται για νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν τόλμησαν να πάρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερής δύναμης. Ηρθε δηλαδή την κατάλληλη στιγμή στη διακυβέρνηση της χώρας, στην αστική διακυβέρνηση για να υλοποιήσει μέτρα τα οποία δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μέτρα τα οποία θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα, συμβάλλουν στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, διαμορφώνουν συνθήκες διαρκείας και μόνιμης αναπαραγωγής, μιας πολύ φθηνής εργατικής δύναμης.

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, με άλλον τρόπο ποιος είναι ο ρόλος που επιφυλάσσει το καπιταλιστικό σύστημα στις αριστερές κυβερνήσεις. Οχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Το είδαμε με την "πρώτη φορά Αριστερά" στην Ιταλία, όπου υλοποίησαν το πακέτο των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων. Η ίδια η κυβέρνηση που διευκόλυνε τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές να βομβαρδίσουν τη Γιουγκοσλαβία. Το είδαμε στη Γαλλία, αντίστοιχο αποτέλεσμα, αλλά και στην Κύπρο.

Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι αυτές οι αριστερές κυβερνήσεις στην αστική διακυβέρνηση δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά. Δηλαδή, να παίρνουν αυτά τα μέτρα που δεν μπορούν να τα πάρουν οι μικροαστικές και αστικές κυβερνήσεις, οι δεξιές και οι κεντροδεξιές. Μέτρα τα οποία εξυπηρετούν τις βαθύτατες ανάγκες του κεφαλαίου αλλά και ταυτόχρονα έχουν και άλλη μία χρησιμότητα αυτές οι κυβερνήσεις. Στο όνομα της αριστεράς και του δήθεν ριζοσπαστισμού χειραγωγούν, εγκλωβίζουν και ενσωματώνουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα για να μπορέσουν αυτά τα μέτρα να περάσουν χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις.

Ετσι λοιπόν επί της ουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται στην πράξη ως η επίλεκτη μονάδα του κεφαλαίου, η μονάδα για τα δύσκολα, για να προχωρήσει αυτά τα μέτρα τα βάρβαρα και αντιλαϊκά. Γι' αυτό το λόγο και υπάρχει μία απλόχερη στήριξη, όχι μόνο τώρα που είναι κυβέρνηση αλλά και προεκλογικά από το σύνολο των εργοδοτικών οργανώσεων, με πρώτο και κύριο τον ΣΕΒ, ο οποίος στήριξε και προεκλογικά και μετεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κυβέρνηση βρίσκει την ανταπόκριση και τη στήριξη από τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωπαϊκού ευρωμονόδρομου, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, για να ψηφιστούν τα μνημόνια και τα προαπαιτούμενα».

Καταλήγοντας, ο εισηγητής του ΚΚΕ είπε:

«Απαιτείται λοιπόν σήμερα η ισχυροποίηση του ΚΚΕ ως της μόνης συνεπούς δύναμης και κάνουμε ένα κάλεσμα ευρύτερης κοινωνικής συσπείρωσης με τις δυνάμεις του ΚΚΕ στις σημερινές συνθήκες. Είναι φανερό από την εισήγηση ότι θα καταψηφίσουμε το παρόν νομοσχέδιο, το μνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση και θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία και επί της αρχής και επί των άρθρων».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Ούτε έναν κόκκο άμμου από τα 86 δισ. δεν θα πάρει ο λαός

Eurokinissi

Για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος του λαού μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης. Και προειδοποίησε ότι ο λαός δεν πρόκειται να πάρει ούτε έναν κόκκο άμμου από τα 86 δισ. ευρώ που επαίρεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι εξασφάλισε. Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε:

«Το τρίτο ΣΥΡΙΖΑίικο μνημόνιο με πεντακομματική στήριξη είναι πλέον γεγονός. Στην πραγματικότητα, κύριος στόχος είναι η καπιταλιστική ανάκαμψη, με ιδιωτικοποιήσεις και επενδυτικά πακέτα πακτωλού δισεκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων, σιδηροδρόμων και το πέρασμα στο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων όλων των κρατικών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, όπως η εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αποτελούν σημεία έντονων τριβών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ξένοι και ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι σφάζονται στην κυριολεξία για το ποιοι θα πάρουν το μεγαλύτερο μερτικό από την πίτα. Λεηλατούν τον πλούτο της χώρας που φτιάχτηκε με χρήματα, κόπο και αίμα των εργαζομένων.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, τα μέτρα σε βάρος του λαού, έχουν σχεδιαστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από την εποχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και σχεδιάζονται με την ίδια την αντικειμενική εξέλιξη του καπιταλισμού, τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου, της γης, της παραγωγής, της ακίνητης και κινητής περιουσίας του λαού, την ώθηση προς ένα νέο κύκλο διευρυμένης αναπαραγωγής του κεφαλαίου.

Από τη μια, λοιπόν, πουλάτε τη χώρα στην κυριολεξία και από την άλλη κάνετε ξανά εμπόριο ελπίδας με το περιβόητο αναπτυξιακό πακέτο των 35 δισ. ευρώ, δηλαδή το νέο πακέτο ΕΣΠΑ. Ενα πακέτο που θα πάει για τις επενδυτικές ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην αγροτική οικονομία για τη συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια.

Το ίδιο έγινε και όλα τα προηγούμενα χρόνια, από τη δεκαετία του 1980, όπου 360 δισ. ευρώ πήγαν για τη λεγόμενη ανάπτυξη, στην πραγματικότητα όμως κέρδισαν οι μονοπωλιακοί όμιλοι από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα μέχρι και το προηγούμενο ΕΣΠΑ.

Ενα είναι σίγουρο: Οτι ο λαός δεν πρόκειται να πάρει ούτε έναν κόκκο άμμου από τα 86 δισ. που περηφανεύεται η κυβέρνηση ότι εξασφάλισε ως δάνειο».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Σύγχρονη δουλεία για τους εργαζόμενους

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης αναφέρθηκε στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά λέγοντας: «Οι ελληνικές αρχές - αναφέρεται στο κείμενο - έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν τις "βέλτιστες πρακτικές" στους θεσμούς της αγοράς εργασίας και να ενισχύσουν τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Αλήθεια, πέστε στους εργαζόμενους, ποιες είναι αυτές οι "βέλτιστες πρακτικές"; Η "Αυγή" παρουσίασε το κρέας ψάρι εξαπατώντας τους εργαζόμενους, έγραψε ότι οι "βέλτιστες πρακτικές" είναι η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων. Η κατάργηση της πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου για την οποία θεσπίστηκαν κατώτεροι μισθοί 596 και 511 ευρώ αντίστοιχα για τους νέους. "Βέλτιστες πρακτικές" είναι αυτές που υπηρετούν τους στόχους των μονοπωλιακών ομίλων και αυτό είναι καθαρό και είναι γνωστό. Είναι η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ χάριν της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, της κερδοφορίας τους. Είναι τα mini jobs, είναι η σύμβαση μηδενικού χρόνου. Είναι η βέλτιστη πρακτική που εφαρμόζεται στην ΕΕ σήμερα; Πέστε λοιπόν στους εργαζόμενους ποια θα είναι η ζούγκλα αύριο με αυτά που συμφωνείτε. Ζούγκλα είναι σήμερα, αύριο θα είναι μεσαίωνας, σύγχρονη δουλεία.

Προαπαιτούμενο είναι, λέτε, η κατάργηση αυτού που εσείς φέρατε εδώ και ψηφίσατε σαν ΣΥΡΙΖΑ, τη μετενέργεια από τρεις σε έξι μήνες. Το καταργείτε. Καταργείτε λοιπόν αυτή τη ρύθμιση και σήμερα έτσι είναι στον αέρα και αυτή η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που τότε να θυμίσουμε ότι πανηγυρίζατε και εσείς και οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ. Ως τον Οκτώβρη του 2015 - λέτε - η κυβέρνηση θα δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως στην Αγγλία σήμερα, που πάνε να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία, βγέστε και πέστε ποιος είναι ο στόχος σας. Να καταργήσετε ό,τι κατέκτησαν οι εργαζόμενοι μέσα από σκληρούς αγώνες.

Το εργασιακό είναι όχι μόνο ζούγκλα, πάει ακόμα παραπέρα, είναι μια σύγχρονη δουλεία συνολικά για τους εργαζόμενους».

Σχετικά με το Ασφαλιστικό τόνισε: «Εδώ βάζετε το μαχαίρι πολύ βαθιά, ανοίγετε πολύ μεγάλη πληγή για μια ακόμα φορά για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, συνολικά για το λαό της χώρας. Επιχειρείτε την απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας. Φορτώνετε στις πλάτες των εργαζομένων συνολικά την υποχρέωση για την ασφάλισή τους και αυτό το κάνετε βήμα το βήμα μέσα από όλες τις ρυθμίσεις που προβλέπονται από το μνημόνιο αλλά και από τη συμφωνία στις 12 Ιούλη».

ΣΑΚΗΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ
Σωτήρας για την αστική τάξη ο ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής τόνισε πως:

«Αποτελεί μια συρραφή προτάσεων που υπήρχαν και στα προηγούμενα αλλά δεν τις έκαναν δεκτές οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κατά τη γνώμη μας, μετά από 5 χρόνια, μετά από δύο μνημόνια, μετά από την απαξίωση των δύο πόλων του προηγούμενου δικομματισμού, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επειδή η αστική τάξη βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά από αυτές τις εξελίξεις, έπρεπε να βρεθεί η χρυσή τομή για να συνεχιστεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική σε όφελος των μεγάλων συμφερόντων της αστικής τάξης, του μεγάλου κεφαλαίου. Τελικά, αυτή τη δύσκολη στιγμή, βρίσκεται ως σωτήρας για την αστική τάξη ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια. Για να συνεχιστεί η ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Αρα, κατά τη γνώμη μας, αποτελείτε μία συνέχεια των προηγούμενων μνημονίων. Προσθέτετε στα αντιλαϊκά μέτρα που είχαν παρθεί μέχρι τώρα.

Το δεύτερο σημείο που θέλω να πω είναι το εξής: Υπάρχει ελπίδα; Κατά τη γνώμη μας ναι. Δεν μπορεί να είναι προοπτική τα μνημόνια, η φτώχεια, η ανεργία για να κερδίζουν οι λίγοι. Δεν είναι αυτός ο μονόδρομος για τα λαϊκά στρώματα, για την εργατική τάξη. Υπάρχει και δρόμος όπου κουμάντο μπορούν να κάνουν στην οικονομία οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα. Να αποβάλουν τα παράσιτα που ζουν από τη δική τους τη δουλειά και να την οργανώσουν, την οικονομία δηλαδή, με σκοπό να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες».

Αντιασφαλιστικό «κοστούμι» και για το Δημόσιο

Με τροπολογίες που κατατέθηκαν χτες, η κυβέρνηση επιβάλλει τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό και στους ασφαλισμένους στο Δημόσιο. Οι βασικές διατάξεις αφορούν και εδώ την κατάργηση των ειδικών ηλικιακών ορίων που ίσχυαν ακόμη σε ασφαλισμένους του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, που ήταν μικρότερα από τα γενικά όρια των 67 ετών ή του 62ου στην περίπτωση της 40ετίας.

Ετσι, όπως και στην περίπτωση του ιδιωτικού τομέα, τα ειδικά ηλικιακά όρια καταργούνται σταδιακά μέχρι το 2021. Οποιος συνταξιοδοτείται από την 1/1/2015, έχοντας τα απαιτούμενα χρόνια Ασφάλισης, πρέπει να είναι τουλάχιστον 55 ετών, ενώ ακολουθεί σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας για καθένα από τα επόμενα χρόνια συνταξιοδότησης μέχρι το 2021. Στην περίπτωση που ίσχυε η 35ετία χωρίς όριο ηλικίας, το ηλικιακό όριο εκκίνησης για συνταξιοδότηση φέτος τίθεται στο 58ο έτος της ηλικίας του ασφαλισμένου.

Εξαίρεση στα νέα ηλικιακά όρια στην περίπτωση συνταξιοδότησης με 40 χρόνια εργασίας στο 62ο είναι οι ασφαλισμένοι των Σωμάτων Ασφαλείας, οι στρατιωτικοί και οι πυροσβέστες, οι οποίοι μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 58 έτη, όταν βέβαια έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια υπηρεσίας και ασφάλισης.

Επιπλέον, με τον ίδιο τρόπο που προβλέπεται και για τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα για τις κατώτερες συντάξεις, όποιος ασφαλισμένος του Δημοσίου συνταξιοδοτείται μετά την 1/7/2015 δε θα λαμβάνει τη βασική σύνταξη των κατώτερων ορίων (364 ευρώ), εάν δεν έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Μένει η πολιτική συμφωνία στο Γιούρογκρουπ

«Πιθανό παραμένει τόσο το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον ESM με μακροπρόθεσμο ορίζοντα βάσει της νέας συμφωνίας, όσο και από το μηχανισμό EFSM με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα» δήλωσε χτες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αν. Μπράικχαρτ. Η εκπρόσωπος ανέφερε πως εναπόκειται στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να αποφασίσουν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι όπως έχει δηλώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προτιμότερη είναι η πρώτη διαδικασία, δηλαδή από τον ESM, επί τη βάση του νέου προγράμματος.

Η ίδια είπε, τέλος, ότι τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας παραδόθηκαν από την Επιτροπή στο Συμβούλιο των υπουργών της Ευρωζώνης και στην παρούσα φάση αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων ανάμεσα στους προέδρους των δύο οργάνων, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντάισελμπλουμ. Να σημειωθεί ότι υπέρ του δανείου - «γέφυρας» έχει ταχθεί τις τελευταίες μέρες το Βερολίνο, με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να επιμένει στη σκληρή στάση του έναντι της συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών.

Εσωκομματικές κόντρες και ξεκαθαρίσματα

Κείμενο υπογραφών, με το οποίο καλεί στη δημιουργία «επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας», δημοσιοποίησε χτες η λεγόμενη «Αριστερή Πλατφόρμα». Με αυτό, στην ουσία επιχειρεί να σπείρει αυταπάτες στο λαό ότι το πρόβλημα είναι αποκλειστικά το μνημόνιο και όχι η πολιτική που γεννά τα μνημόνια διαρκείας σε βάρος του λαού, που σχετίζονται με την καπιταλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση και τη στρατηγική της, την οποία προσκυνούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι της «Αριστερής Πλατφόρμας». Αλλωστε, προτείνουν έξοδο από την Ευρωζώνη τώρα, δηλαδή προτείνουν την πολιτική της καπιταλιστικής Ελλάδας με εθνικό νόμισμα.

Σε απάντηση, κύκλοι της κυβέρνησης σημείωναν ανάμεσα σε άλλα ότι «ο Π. Λαφαζάνης οριστικοποιεί την απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ», ενώ σημείωναν με νόημα ότι η θέση της «Αριστερής Πλατφόρμας» για επιστροφή στη δραχμή «μπορεί να αποτελεί θέση του Σόιμπλε, αλλά δεν υπήρξε προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ