Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο οργανωμένος λαός να αντιπαλέψει το μνημόνιο Τσίπρα

Η παρέμβαση του Νίκου Καραθανασόπουλου, εισηγητή του Κόμματος, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής

Eurokinissi

Σε οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης και του λαού για να αντιπαλέψουν το νέο μνημόνιο, το μνημόνιο Τσίπρα, κάλεσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών και διευκρινίζοντας ευθύς εξαρχής την αρνητική ψήφο του Κόμματος.

Στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ηρθε η ώρα για να συζητήσουμε για το 3ο μνημόνιο. Το μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το μνημόνιο Τσίπρα. Πρόκειται για μια αντιλαϊκή συμφωνία, που, χωρίς δεύτερη κουβέντα και χωρίς καμία αυταπάτη, πρέπει με κάθε τρόπο, μέσα από την οργάνωση της πάλης και την κλιμάκωση των αγώνων, μέσα από πιο οξυμένες μορφές, να την αντιπαλέψει η εργατική τάξη και ο ελληνικός λαός. Δεν είναι απλά ένα μνημόνιο αλλά είναι μία συμφωνία που δρα συμπληρωματικά γιατί αποτελεί τη συνέχεια των δύο προηγούμενων μνημονίων που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το πρώτο αλλά και η συγκυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το δεύτερο. Και δρα συμπληρωματικά γιατί αφενός μεν διατηρεί το σύνολο των μέτρων των δύο προηγούμενων μνημονίων, διατηρεί άθικτο το βαθιά ταξικό νομοθετικό πλαίσιο που αυτά είχαν εγκαθιδρύσει και, μάλιστα, επισπεύδει την υλοποίηση μέτρων που περιείχαν τα δύο προηγούμενα μνημόνια, τα οποία δεν είχαν υλοποιηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και προσθέτει και νέα μέτρα. Ηδη, είναι γνωστό τι μέτρα συμπεριλαμβάνει και ως προς τα προαπαιτούμενα αλλά και το νέο μνημόνιο.

Εχουμε βεβαίως την κλιμάκωση της φοροεπιδρομής απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, τη διατήρηση στο διηνεκές των διαφόρων χαρατσιών, από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι το Τέλος Αλληλεγγύης και Επιτηδεύματος, επιτίθεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα φορολογικά στους αγρότες αλλά και στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αυτοαπασχολούμενους. Την ίδια ώρα, βεβαίως, διατηρεί άθικτες τις προκλητικές και σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο και όλα τα υπόλοιπα δήθεν μέτρα που υποτίθεται ότι παίρνει, δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά τη χρυσόσκονη για να προσπαθήσει να εξαπατήσει, περί δήθεν δίκαιου φορολογικού συστήματος, τον ελληνικό λαό.

Το ίδιο γίνεται και με το Ασφαλιστικό, καταργούνται επί της ουσίας η κατώτερη σύνταξη, οι επικουρικές συντάξεις και τα επικουρικά ταμεία αλλά επίσης αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης μέσα από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και βεβαίως το επόμενο αντιασφαλιστικό πακέτο θα έρθει στα πλαίσια των νέων αναλογιστικών μελετών και στο όνομα της βιωσιμότητας, που θα σημαίνει νέα, επώδυνα βάρη όσον αφορά τις συνθήκες ασφάλισης, περίθαλψης και συνταξιοδότησης για το σύνολο της εργατικής τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Προχωράει, επιταχύνει τις διαδικασίες απελευθέρωσης των αγορών, μέσα από τη λεγόμενη "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ, το γάλα, το ψωμί, είναι παραδείγματα που αναφέρθηκαν, σε μία κατεύθυνση να υπάρξει ακριβώς μία βίαιη εκτόπιση των επαγγελματιών, των μικρών απασχολούμενων προς όφελος της συγκέντρωσης της αγοράς σε λίγα χέρια, της μονοπώλησης της αγοράς, την ίδια διαδικασία προχωρά σε άλλους τομείς, της ολοκλήρωσης δηλαδή της ευρωενωσιακής πολιτικής, απελευθέρωσης των αγορών, μεταφορών, Ενέργειας κ.τ.λ. Και βεβαίως επιταχύνονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων μέσα από τη δημιουργία αυτού του νέου Ταμείου εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Δεν είναι μόνο αυτά. Τα μέτρα θα συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα, ήδη έχει προαναγγελθεί το νέο, δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων για τον Οκτώβρη, στο οποίο συμπεριλαμβάνει τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων και ταυτόχρονα περιγράφονται γλαφυρά, μέσα από το νέο μνημόνιο, οι διαδικασίες και οι εξελίξεις, τα συνεχή μέτρα τα οποία θα λαμβάνονται σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στο όνομα της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Η ...χρησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Με δύο λόγια, λοιπόν, πρόκειται για νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν τόλμησαν να πάρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και η συγκυβέρνηση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Αυτό και μόνο επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερής δύναμης. Ηρθε δηλαδή την κατάλληλη στιγμή στη διακυβέρνηση της χώρας, στην αστική διακυβέρνηση για να υλοποιήσει μέτρα τα οποία δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μέτρα τα οποία θωρακίζουν την ανταγωνιστικότητα, συμβάλλουν στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, διαμορφώνουν συνθήκες διαρκείας και μόνιμης αναπαραγωγής, μιας πολύ φθηνής εργατικής δύναμης.

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, με άλλον τρόπο ποιος είναι ο ρόλος που επιφυλάσσει το καπιταλιστικό σύστημα στις αριστερές κυβερνήσεις. Οχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Το είδαμε με την "πρώτη φορά Αριστερά" στην Ιταλία, όπου υλοποίησαν το πακέτο των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων. Η ίδια η κυβέρνηση που διευκόλυνε τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές να βομβαρδίσουν τη Γιουγκοσλαβία. Το είδαμε στη Γαλλία, αντίστοιχο αποτέλεσμα, αλλά και στην Κύπρο.

Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι αυτές οι αριστερές κυβερνήσεις στην αστική διακυβέρνηση δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να βγάζουν τα κάστανα από τη φωτιά. Δηλαδή, να παίρνουν αυτά τα μέτρα που δεν μπορούν να τα πάρουν οι μικροαστικές και αστικές κυβερνήσεις, οι δεξιές και οι κεντροδεξιές. Μέτρα τα οποία εξυπηρετούν τις βαθύτατες ανάγκες του κεφαλαίου αλλά και ταυτόχρονα έχουν και άλλη μία χρησιμότητα αυτές οι κυβερνήσεις. Στο όνομα της αριστεράς και του δήθεν ριζοσπαστισμού χειραγωγούν, εγκλωβίζουν και ενσωματώνουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα για να μπορέσουν αυτά τα μέτρα να περάσουν χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις.

Ετσι λοιπόν επί της ουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται στην πράξη ως η επίλεκτη μονάδα του κεφαλαίου, η μονάδα για τα δύσκολα, για να προχωρήσει αυτά τα μέτρα τα βάρβαρα και αντιλαϊκά. Γι' αυτό το λόγο και υπάρχει μία απλόχερη στήριξη, όχι μόνο τώρα που είναι κυβέρνηση αλλά και προεκλογικά από το σύνολο των εργοδοτικών οργανώσεων, με πρώτο και κύριο τον ΣΕΒ, ο οποίος στήριξε και προεκλογικά και μετεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η κυβέρνηση βρίσκει την ανταπόκριση και τη στήριξη από τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωπαϊκού ευρωμονόδρομου, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, για να ψηφιστούν τα μνημόνια και τα προαπαιτούμενα».

Καταλήγοντας, ο εισηγητής του ΚΚΕ είπε:

«Απαιτείται λοιπόν σήμερα η ισχυροποίηση του ΚΚΕ ως της μόνης συνεπούς δύναμης και κάνουμε ένα κάλεσμα ευρύτερης κοινωνικής συσπείρωσης με τις δυνάμεις του ΚΚΕ στις σημερινές συνθήκες. Είναι φανερό από την εισήγηση ότι θα καταψηφίσουμε το παρόν νομοσχέδιο, το μνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση και θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία και επί της αρχής και επί των άρθρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ