Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!

Αποσπάσματα από την ομιλία του Νίκου Παπαγεωργίου στη χτεσινή συγκέντρωση στην Ομόνοια

Ο Νίκος Παπαγεωργίου στο βήμα
Ο Νίκος Παπαγεωργίου στο βήμα
Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα Συνδικάτα τους, να δυναμώσουν την πάλη τους, ενάντια στο τρίτο μνημόνιο και στα μέτρα που φέρνει. Μνημόνιο που συμφώνησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ΕΕ και το ΔΝΤ κι έφερε άμεσα για ψήφιση στη Βουλή, μαζί με μέτρα τέτοιας βαρβαρότητας, που καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τόλμησε να φέρει.

Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα, στη μεγαλοεργοδοσία: Η υλοποίηση όσων επιθυμούν το κεφάλαιο και η ΕΕ εδώ και δεκαετίες από την κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστερά», κατεδαφίζοντας ό,τι έχει απομείνει όρθιο στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Γιατί δεσμεύτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι με το νέο μνημόνιο θα συνεχίσουν το αντιλαϊκό έργο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, προσθέτοντας νέα επώδυνα μέτρα για τα Εργασιακά, το Ασφαλιστικό, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωσή μας.

Ολα τα αντιλαϊκά μέτρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ τα πλασάρουν από κοινού ως «εθνικό συμφέρον» ή «αναγκαστικό μονόδρομο για τη σωτηρία της πατρίδας». Ο ΣΕΒ δηλώνει έτοιμος να στηρίξει την εθνική προσπάθεια για να μείνει η χώρα στην ΕΕ. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στην ίδια γραμμή, λέει ότι είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται όλες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί, γιατί έτσι δυναμώνει η διαπραγμάτευση.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι για όλους αυτούς συμφέρον είναι τα συμφέροντα των μονοπωλίων και σωτηρία, η σωτηρία των κερδών τους. Επιδιώκουν τη συναίνεση, τη συμφωνία των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, τη στοίχιση της εργατικής τάξης στα συμφέροντα της αστικής τάξης, των μονοπωλιακών ομίλων.

Να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος

Μαζί με όλα τα παραπάνω, από το δημοψήφισμα και μετά ξαναζούμε το σίριαλ των διαττόντων αστέρων - στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνουν πολύ θόρυβο «πέφτοντας από τα σύννεφα» με τις εξελίξεις και την υπογραφή του 3ου μνημονίου.

Αφού στήριξαν όλα τα βήματα προς το νέο μνημόνιο, προτείνουν την εξίσου αδιέξοδη για το λαό πολιτική της καπιταλιστικής Ελλάδας με εθνικό νόμισμα, κρύβοντας ότι η έξοδος από το ευρώ και μόνο, χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ, χωρίς ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία, θα οδηγήσει το λαό στη χρεοκοπία και τα μονοπώλια για μια ακόμη φορά πολλαπλά ωφελημένα.

Σε κάθε στροφή της ιστορίας της καπιταλιστικής κρίσης, όπως και της ανάκαμψης, επιβεβαιώνεται αυτό που το ταξικό κίνημα προβάλλει: Αν δεν σηκώσουμε ανάστημα, αν δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, αξιοποιώντας τη δική μας δύναμη, θα μετράμε ήττες, βάσανα και αδιέξοδα. Αν σήμερα κάνουμε πίσω, αν δεν αντισταθούμε, τότε τα χειρότερα είναι μπροστά μας, θα χάσουμε και άλλο πολύτιμο χρόνο.

Το ΠΑΜΕ προειδοποίησε ότι μέσα στην ΕΕ, σε αυτό το σύστημα που γεννά κρίσεις, φτώχεια, δυστυχία, καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί όχι απλά να ασκήσει φιλολαϊκή πολιτική, αλλά ούτε καν να ανακουφίσει στοιχειωδώς το λαό. Δεν πρέπει λοιπόν να χαθεί στιγμή, να μη δώσουμε καμιά ανοχή, να μην περάσει κανένας εφησυχασμός, καμιά απογοήτευση.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας

Από το σημερινό μας συλλαλητήριο, δεσμευόμαστε να μην αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τη συγκυβέρνηση που είναι συνυπεύθυνη για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει σε Ελληνες και μετανάστες. Κάθε μικρός και μεγάλος αγώνας να γίνεται υπόθεση όλο και περισσότερων, με την οργάνωσή μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο.

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας σημαίνει ότι η απόλυση του διπλανού μου στη δουλειά είναι και δική μου υπόθεση. Οτι όλοι μαζί οι συνάδελφοι οργανωμένα παλεύουμε για την ανάκληση των απολύσεων, διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας κόντρα στην απληρωσιά, πάμε κόντρα στις μειώσεις παλεύοντας για την υπεράσπιση και την υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων.

Μαζικοποιώντας τα συνδικάτα οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει ταυτόχρονα να παλέψουν για την αλλαγή των συσχετισμών, σε όλα τα επίπεδα, για το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ και τη διεύρυνσή του. Να κάνουμε, όσο περνά από το χέρι μας, τον κάθε εργασιακό χώρο και την κάθε γειτονιά κάστρο αντίστασης.

Να επιδιώξουμε να περιφρουρήσουμε την ταξική μας ενότητα, ανατρέποντας τους αρνητικούς συσχετισμούς όπου κυριαρχεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, παλιός και νέος.

Να συγκεντρώνουμε καθημερινά δυνάμεις νέες, για να μπαίνουν στη μάχη, να ωριμάζουν μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης, να εμπνέουν και να εμπνέονται, να συγκρούονται στο όνομα των συμφερόντων της τάξης μας, μέχρι τον τελικό μας σκοπό.

Συνεχίζουμε με υπομονή, επιμονή, σχέδιο, μαχητικότητα, αποφασιστικότητα, για να δημιουργήσουμε ένα συνδικαλιστικό κίνημα μαζικό, με τη συμμετοχή των εργαζομένων, τέτοιο που να μπορεί να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα κόμματά τους και τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες, να οργανώνει την πάλη για να απαλλαγεί από όλα αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ