ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στα «χαρακώματα» της «μετεξέλιξης»...

«Σε κουβέντα να βρισκόμαστε» ήταν η αντίδραση Τσοχατζόπουλου στη διακήρυξη του Κ. Σημίτη περί «μετεξέλιξης» του κυβερνώντος κόμματος

Και το όνομα αυτής: «Μετεξέλιξη». Πρόκειται για το νέο όρο γύρω από τον οποίο - και με προσωπική πλέον παρέμβαση του πρωθυπουργού - θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, οι εσωτερικοί διαγκωνισμοί και θα διαμορφωθούν οι προσωπικές στρατηγικές εντός του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της πορείας του τελευταίου προς το επόμενο συνέδριό του.

Ο Κ. Σημίτης, παίρνοντας χτες θέση στη συζήτηση των τελευταίων ημερών περί συμβόλων και φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε ένθερμος κήρυκας της «μετεξέλιξης» του κόμματος, χωρίς όμως να προσδιορίσει το περιεχόμενο αυτής της βαρύγδουπης «πρωτοβουλίας». Μιλώντας στους νεοεκλεγέντες γραμματείς των νομαρχιακών και τομεακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός τάχτηκε υπέρ «μιας επιχείρησης διαλόγου» με την κοινωνία, που, όπως είπε, «θα επιταχύνει τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ». Πρόκειται, συνέχισε, για «μια μετεξέλιξη αναγκαία για να διατηρηθεί ακέραια στα χρόνια που έρχονται η διαχρονική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ σαν Κινήματος αλλαγής» και κυρίως για να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ την πολιτική «ηγεμονία» του... Δίνοντας, δε, ένα στίγμα αυτής της λεγόμενης «μετεξέλιξης» - ίσως και η πιο συγκεκριμένη αναφορά του - άφησε να διαφανεί ότι τα περί «νέας ηγετικής ομάδας» είναι ένα εγχείρημα από το οποίο δεν αφίσταται η ομάδα των «εκσυγχρονιστών». «Ενα κίνημα αλλαγής, ανέφερε στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός, δεν μπορεί να στηρίζεται στις ίδιες δυνάμεις και πρόσωπα αλλά στις νέες ευαισθησίες. Ηταν άλλες οι ευαισθησίες του '74, άλλες του '81 και άλλες του 2000. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηριχτεί σε νέα πρόσωπα και ιδέες», κατέληξε.

Θέλοντας, δε, ο Κ. Σημίτης να προκαταλάβει αντιδράσεις ή έστω να ενσωματώσει προκαταβολικά τις ενστάσεις που θα εντείνονται στην πορεία προς το συνέδριο - ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί το Μάρτη του 2002 - δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι «καταδικάζουμε τις προσωπικές αντιπαραθέσεις» καλώντας τους γραμματείς «να εξοβελίσουν φαινόμενα προσωπικών φιλοδοξιών».

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υφισταμένους του «να συμβάλλουν ενεργά στην επίτευξη υψηλού επιπέδου οργάνωσης κατά δήμο, κατά νομό, κατά τομέα πολιτικής» με πρωταρχικό στόχο «να προωθήσετε και να υλοποιήσετε», όπως ανέφερε, την πολιτική «των μεγάλων οριζόντων που χαρακτηρίζει την πολιτική» της κυβέρνησης...

Η πρώτη αντίδραση στα παραπάνω ήρθε από τον Α. Τσοχατζόπουλο, ο οποίος ερωτηθείς για τη διεξαγόμενη συζήτηση γύρω από τις «αλλαγές» στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «δίνουν την εντύπωση του "σε κουβέντα να βρισκόμαστε", διότι είναι άνευ αντικειμένου και άνευ ουσίας»... Ο υπουργός Αμυνας επιχείρησε στη συνέχεια να προσδώσει πιο «πολιτικό» περιεχόμενο στο αίτημα περί «αλλαγών». Οπως είπε «σε κάθε κόμμα, ανάλογα με την πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία, διαμορφώνονται διαδικασίες εξέλιξης, αλλαγής και προσαρμογής. Το ίδιο συμβαίνει και στο ΠΑΣΟΚ. Είμαστε σε μια νέα εποχή, είτε μας αρέσει, είτε όχι», σημείωσε, για να συμπληρώσει: «επομένως, χρειάζονται προτάσεις, πρωτοβουλίες, νέο περιεχόμενο πολιτικών σε πολλούς τομείς και θέματα, στους όρους συμμετοχής, δημοκρατίας, δικαιοσύνης». Κατά τον Α. Τσοχατζόπουλο, εφόσον το ΠΑΣΟΚ στραφεί σε αυτά τα θέματα, τότε «μέσα στα πλαίσια συζήτησης για το περιεχόμενο αυτών των πολιτικών που αφορούν την κοινωνία, την οικονομία, την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη, τη συνοχή, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον, διαμορφώνονται αντίστοιχα και οι δομές των κομμάτων. Αρα - κατέληξε - μπαίνουν και για τα κόμματα προκλήσεις, που πρέπει να απαντηθούν και που έχουν να κάνουν με τη δομή τους, το χαρακτήρα, τη φυσιογνωμία τους και την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής».

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός δε φείστηκε παραινέσεων να αφουγκραστούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ την κοινωνία. Η σημασία της παραίνεσης φάνηκε όταν λίγο αργότερα, μετά τη δική του αποχώρηση από την αίθουσα της συνεδρίασης, αποχώρησαν μαζί του και όλα τα μέλη του ΕΓ, αφήνοντας πίσω τους μόνο τους Κ. Σκανδαλίδη και Μ. Νεονάκη και μια μισοάδεια αίθουσα...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Εσωτερική» υπόθεση το συνέδριο

Σε «εσωτερική» υπόθεση ρουτίνας εξελίσσεται το συνέδριο της ΝΔ, το οποίο -στην καλύτερη περίπτωση- θα «διευθετήσει» και επικυρώσει ορισμένες αλλαγές οργανωτικού χαρακτήρα, με στόχο την αναδιανομή πόστων και ρόλων.

Η ηγεσία του κόμματος, όπως προκύπτει από τις προτάσεις που έχουν δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, δε φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε «ριζικές αλλαγές» ούτε όσον αφορά το κατασταστικό ούτε βέβαια όσον αφορά την πολιτική του κόμματος, η οποία ούτως ή άλλως καθορίζεται ασφυκτικά από το «μονόδρομο» του νεοφιλελευθερισμού. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής αν και εμφανίζεται ανοιχτός σε «ρηξικέλευθες προτάσεις», ωστόσο δεν πρόκειται παρά να αποδεχτεί οριακές αλλαγές, οι οποίες μάλιστα θα εμφανιστούν και ως απαίτηση και βούληση της βάσης του κόμματος. Για το σκοπό αυτό ξεκίνησε η διαδικασία της συλλογής και ταξινόμησης των προτάσεων που καταθέτουν τα στελέχη του κόμματος στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Οπως ανέφερε χτες η υπεύθυνη επικοινωνίας της Οργανωτικής Επιτροπής, έχουν αρχίσει να φτάνουν στην Επιτροπή «αρκετές προτάσεις», οι οποίες θα ομαδοποιηθούν και οι «ισχυρότερες» θα φτάσουν στο συνέδριο. Οσες προτάσεις δε φτάσουν με την «επίσημη οδό» στο συνέδριο, υπάρχει δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να τις επαναφέρει, αρκεί να συγκεντρώσει εκατό υπογραφές! Η Μ. Γιαννάκου σημείωσε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής των συνέδρων (περίπου 1.500 από τους 4.500 που θα πάρουν μέρος) και θα ξεκινήσουν τα πέντε προσυνέδρια, όπου θα συζητηθούν οι αλλαγές στο καταστατικό και στο πρόγραμμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το ενδιαφέρον του συνεδρίου εξαντλείται στους... προσκεκλημένους. Οπως ανακοίνωσε χτες η Μ. Γιαννάκου δε θα κληθούν στο συνέδριο οι Αβραμόπουλος και Σαμαράς, αφού η Οργανωτική Επιτροπή αποφάσισε να προσκαλέσει όλα τα κόμματα που κατέβηκαν στις εκλογές και ευρωεκλογές και απέκτησαν κοινοβουλευτική ή ευρωκοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Παράλληλα, σε μείζον ζήτημα έχει αναδειχτεί η διαμάχη μεταξύ «καραμανλικών» στελεχών για το αν θεσμοθετηθεί η θέση του γραμματέα του κόμματος, την οποία εποφθαλμιά ο Β. Μεϊμαράκης αλλά την αρνούνται οι Πρ. Παυλόπουλος, Δημ. Σιούφας κ.ά., αν θα συγκροτηθεί εθνικό συμβούλιο ή διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή, αν θα αλλάξει το σήμα του κόμματος κοκ. Παράλληλα, έχει ξεσπάσει διαμάχη στην ΟΝΝΕΔ για την εκλογή των 400 συνέδρων, όπου καταγγέλλονται κρούσματα νοθείας και λαθροχειρίας.

Από την άλλη, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κ. Καραμανλή δε φαίνονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κανενός είδους «αναμέτρηση» και «ρήξη», λαμβάνοντας υπόψη τους τόσο τους συσχετισμούς όσο και τη συγκυρία. Ταυτόχρονα προσδοκούν να εκμεταλλευτούν στη συνέχεια τη «δικαίωσή» τους, καθώς όπως εκτιμούν ούτε οι προτάσεις τους θα υιοθετηθούν ούτε θα αλλάξει τίποτα. Οπότε, θεωρούν, ότι «νομιμοποιούνται» να ασκήσουν στη συνέχεια κριτική στην ηγεσία, γιατί στο συνέδριο «χάθηκε η τελευταία ευκαιρία» για την «επανίδρυση» του κόμματος.

Πολιτική αγυρτεία

Ο Π. Γιαννόπουλος, στέλεχος της ΝΔ, χρέωσε στον Σπύρο Χαλβατζή συμφωνία για συνεργασία στις νομαρχιακές εκλογές, κατά τη διάρκεια συνάντησης που... ποτέ δεν έγινε

Χωρίς να μπει στον κόπο να εξηγήσει τη συναινετική στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - όπως για παράδειγμα αυτή εκφράζεται στα κεντρικά όργανα ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ - μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στη διάρκεια γεύματος, ο Π. Γιαννόπουλος, στέλεχος της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), δήλωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ανοιχτό σε όλες τις συνεργασίες στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Αρκεί - όπως άφησε να εννοηθεί - να μειωθεί η δύναμη του ΠΑΣΟΚ με το οποίο απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Ομως ο Π. Γιαννόπουλος προχώρησε και σε μια πολιτική αγυρτεία. Ισχυρίστηκε ψευδώς ότι σε έναν κύκλο επαφών που είχε για το ζήτημα, συναντήθηκε με τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του Κόμματος, αφήνοντας να εννοηθεί πως από τη συζήτηση προέκυψε η βούληση συνεργασίας στις εκλογές ακόμα και σε νομαρχιακό επίπεδο. Ομως, εκτός από τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις του ΚΚΕ με τη ΝΔ, τόσο γενικά όσο και ειδικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να σημειωθεί ότι η μόνη συνάντηση που υπήρξε μεταξύ των δύο ανδρών ήταν στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε η διοίκηση της ΕΝΑΕ με τα κόμματα προκειμένου να τα ενημερώσει για τις θέσεις της σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Κατά τ' άλλα, ο Π. Γιαννόπουλος είπε πως η ΝΔ δεν πρόκειται να χρήσει υποψηφίους σε δήμους κάτω των 5.000 κατοίκων, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως μέχρι τα τέλη του χρόνου το κόμμα του θα έχει ανακοινώσει όλος τους υποψήφιους δημάρχους και νομάρχες. Οι σχετικές ανακοινώσεις για τους Δήμους Αθήνας και Πειραιά θα καθυστερήσουν. Στόχος της ΝΔ είναι η νίκη στην Αθήνα από τον πρώτο γύρο. Στο τραπέζι βρέθηκε και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος πρότεινε για υποψήφιο στην Αθήνα τον Στέφανο Μάνο και δήλωσε ανοιχτός σε συνεργασίες ακόμα και με το ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.10, στις Αθλητικές Συναντήσεις, τη μετάδοση του αγώνα μεταξύ Χαλκηδόνας και Αναγέννησης Καρδίτσας.
  • Στις 19.30 «Auto Sprint Live». Ο Στράτος Φωτεινέλης συζητά με τον Γιάννη Αθανασίου, συντάκτη του περιοδικού «4 Τροχοί», τον Δημήτρη Χιωτίδη πρόεδρο της αγωνιστικής λέσχης ΠΑΛΛΑΣ και τον Δημήτρη Κωνσταντίνου χορηγό του αγώνα ανάβασης Ριτσώνας, με θέμα τη χορηγία αγώνων μηχανοκίνητου σπορ και την προβολή από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
  • Στις 22.00 την εκπομπή «Προεκτάσεις» με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το Ασφαλιστικό».
  • Στις 23.00 «Μουσικές καταθέσεις». Ο Γιώργος Μηνάς φιλοξενεί μέλη της Καλλιτεχνικής Εστίας Συνθετών.
Καταργείται βασικό συνταγματικό δικαίωμα

Με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας η κυβέρνηση προχωρεί σ' ένα βαθύτατα αυταρχικό και αντιδραστικό μέτρο, στην κατάργηση του τηλεφωνικού απορρήτου

Σε παραπέρα συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων και «τρομορυθμίσεις» προχωράει η κυβέρνηση με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Με ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία θα περιληφθεί στο νόμο για τα προσωπικά δεδομένα θα μπορεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αυτεπαγγέλτως, να δίνει άδεια για την επεξεργασία και την κοινοποίηση σε τρίτους προσωπικών στοιχείων, χωρίς να ενημερωθεί ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Ετσι, ένα από τα βασικά και θεμελιώδη δικαίωμα του πολίτη - αυτό του απόρρητου που κατοχυρωνόταν και από το Σύνταγμα - καταργείται για τη δήθεν καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς απαγορεύεται η κοινοποίηση σε τρίτους προσωπικών δεδομένων, χωρίς την ενημέρωση του άμεσα ενδιαφερόμενου.

Το θέμα προέκυψε όταν οι αστυνομικές αρχές προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τηλεφωνικές συνομιλίες από κινητά τηλέφωνα που καταγράφηκαν από μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας στο τρίγωνο Κηφισίας - Νέο Ψυχικό - Χαλάνδρι, στις 8 Ιούνη, την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Αγγλος ταξίαρχος Σόντερς.

Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας απευθύνθηκαν στην Αρχή Προστασίας και σύμφωνα με πληροφορίες ο Κ. Δαφέρμος φέρεται να πρόβαλε κάποιες αντιρρήσεις επικαλούμενος την υπάρχουσα νομοθεσία.

Στη συνέχεια κλήθηκε να δώσει λύση στο πρόβλημα ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος προχώρησε αμέσως στην τροποποίηση του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρουν πως οι τροποποιήσεις στη νομοθεσία βρίσκουν σύμφωνο και τον πρόεδρο της Αρχής Δεδομένων Κ. Δαφέρμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ