ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Τραυματισμοί προσφύγων από χειροβομβίδες κρότου-λάμψης

Και συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ τη Δευτέρα, στο Βερολίνο, για τους πρόσφυγες

ΣΚΟΠΙΑ.--

Χαοτική κατάσταση επικρατούσε από νωρίς χτες το πρωί στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, έπειτα από την απόφαση του στρατού της γειτονικής χώρας να χρησιμοποιήσει «βροχή» δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης κατά πλήθους περίπου 3.000 προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Οι χιλιάδες αυτοί άνθρωποι, κυρίως Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων, επιχειρούν να περάσουν σε κάποια χώρα της βόρειας Ευρώπης με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Από τη χρήση των χειροβομβίδων κρότου-λάμψης πάνω στο πλήθος, χωρίς καμία προφύλαξη ή προειδοποίηση και τις συμπλοκές που επακολούθησαν, τραυματίστηκαν τουλάχιστον οχτώ πρόσφυγες.

Παράλληλα, αστυνομικοί της ΠΓΔΜ «έσπειραν» στην περιοχή καρφιά και συρματοπλέγματα με ξυράφια, για να εμποδίσουν τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών...

Η επέμβαση του στρατού της ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε ένα 24ωρο μετά την απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι να κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα βόρεια και νότια σύνορα της χώρας, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κατακλύουν εδώ και μήνες τη χώρα, ως ενδιάμεσο σταθμό, για την άφιξή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Ιβο Κότεφσκι, είχε ανακοινώσει ότι στρατός και αστυνομία θα αναπτυχθούν στα σύνορα της χώρας, μήκους 50 χλμ., για να σταματήσουν «τις μαζικές ροές» μεταναστών και προσφύγων που έρχονται από την Ελλάδα.


Στο μεταξύ, το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε σύσταση στους Σέρβους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια μέσω Ειδομένης και Γευγελής, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, καλώντας παράλληλα όλους όσοι ταξιδεύουν μέσω της ΠΓΔΜ να είναι προσεκτικοί και να μη δέχονται να μεταφέρουν με το αυτοκίνητό τους ανθρώπους που κάνουν ωτοστόπ, καθώς αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως «διακίνηση μεταναστών», σύμφωνα με τους νόμους της ΠΓΔΜ και αποτελεί αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση.

Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ τη Δευτέρα για τη μετανάστευση

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκε πως οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας θα συναντηθούν μεθαύριο (Δευτέρα) στο Βερολίνο, με στόχο την άσκηση κοινής πολιτικής πίεσης σε άλλα μέλη της ΕΕ, ώστε να θεσπιστούν νέες πολιτικές διαχείρισης των κυμάτων μετανάστευσης και προσφυγιάς που κατακλύζουν την Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής τους, ώστε να επιμεριστούν το «βάρος» των αιτούντων άσυλο και άλλες χώρες, πέρα από Βερολίνο και Παρίσι που θεωρούν ότι έχουν επωμιστεί «υπερβολικά βαρύ φορτίο».

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, σε συνέντευξη Τύπου με το Γάλλο ομόλογό του, Μπερνάρ Καζανέβ, είχε δηλώσει ότι η ΕΕ «πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα», καθώς οι αριθμοί των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά πολύ τους τελευταίους μήνες, με τη Γερμανία να περιμένει ως το τέλος του χρόνου «έως και 800.000 αιτούντες άσυλο».


Στο Νοσοκομείο του Κιλκίς οι τραυματίες

Από τη χτεσινή επίθεση αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ τραυματίστηκαν πολλοί πρόσφυγες, εκ των οποίων 4 Σύροι πιο σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του Κιλκίς και στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου. Στους υπόλοιπους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες επιτόπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς, η επίθεση από τις συνοριακές δυνάμεις της ΠΓΔΜ έγινε προκειμένου να αποτραπεί η μαζική είσοδος των προσφύγων και μεταναστών. Στο Κέντρο Υγείας νοσηλεύονται ένας 45χρονος με βαθύ θλαστικό τραύμα στον δεξιό μηρό με ύπαρξη ξένου σώματος (θραύσματα πλαστικής σφαίρας), το οποίο αφαιρέθηκε με χειρουργικό καθαρισμό και ακολούθησε συρραφή του τραύματος, και ένας 29χρονος με κάκωση στην αριστερή πλευρά του ώμου από θλον όργανο. Στο Νοσοκομείο Κιλκίς νοσηλεύονται ένας 27χρονος με τραύμα στη γάμπα και ένας 30χρονος με τραύμα στο μάτι.

Η ΠΓΔΜ έκλεισε και πάλι τα σύνορα από το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ ενίσχυσε τη φύλαξή τους με επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις. Από χτες το πρωί τοποθέτησε και ένα χαμηλό συρματόπλεγμα, μήκους 200 - 300 μέτρων, στην ουδέτερη ζώνη, ενώ αναμενόταν και η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων με δυνάμεις του Στρατού, στο πλαίσιο της κήρυξης των νότιων συνόρων της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χτες το μεσημέρι, περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες παρέμεναν συγκεντρωμένοι στα σύνορα και στα γύρω χωριά της μεθορίου του Κιλκίς. Οσοι από αυτούς είχαν χρήματα πήραν το δρόμο της προσωρινής επιστροφής προς Θεσσαλονίκη, αναζητώντας στέγη και σίτιση.


Συνεχίζεται το δράμα προσφύγων - μεταναστών και στη θάλασσα

Κι ενώ συνεχίζονται οι αποσπασματικές και προσωρινές ενέργειες για το μεταναστευτικό με το ασταμάτητο «πήγαινε - έλα» μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, η Μεσόγειος συνεχίζει να γεμίζει με ανθρώπους που θαλασσοπνίγονται προσπαθώντας να περάσουν σε χώρες της ΕΕ για να γλιτώσουν από το μακελειό σε βάρος τους που προκαλούν οι ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ...

Χτες, στη θαλάσσια περιοχή της Θέρμης Λέσβου 17χρονο προσφυγόπουλο ανασύρθηκε νεκρό από τη θάλασσα ενώ 15 ακόμη Σύροι εντοπίστηκαν από το σκάφος της νορβηγικής Ακτοφυλακής που συμμετέχει στις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος και μεταφέρθηκαν σώοι στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Επίσης, στο λιμάνι του Πειραιά αναμενόταν να καταπλεύσει χτες το απόγευμα το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας από τη Μυτιλήνη άλλους 2.172 πρόσφυγες, κυρίως από Συρία. Πιθανότατα θα ανεφοδιαστεί με καύσιμα και θα αναχωρήσει πάλι για Μυτιλήνη. Οπως έχουμε τονίσει, η «Οδύσσεια» αυτών των ανθρώπων, αντρών, γυναικών, εγκύων, μωρών, μικρών παιδιών, γερόντων δεν σταματά εκεί. Αφού φτάσουν στο λιμάνι ψάχνουν μόνοι τους τρόπους για να μπορέσουν να πάνε γρήγορα στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, με τη γνωστή συνέχεια. Να σημειωθεί ότι πρόσφυγες και μετανάστες, και τα παιδιά τους (άνω των 2 χρόνων) δεν παύουν να αποτελούν βορά εκμετάλλευσης τόσο από κυκλώματα των μαφιόζων, όσο και από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν τη μετακίνησή τους έναντι αδράς αμοιβής.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Ναυτιλίας με έγγραφό του προς τις πλοιοκτήτριες εταιρείες συνεχίζει να.. ψάχνει να βρει και δεύτερο πλοίο για τη μεταφορά των προσφύγων. Σύμφωνα όμως με όσα έχουν γίνει γνωστά, τη συγκεκριμένη περίοδο τα περισσότερα πλοία έχουν πληρότητες άνω του 80% και το πρόβλημα μπορεί να ομαλοποιηθεί μόνο από τις αρχές Σεπτέμβρη, όταν η επιβατική κίνηση αρχίζει να μειώνεται.


ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενας 60χρονος αγρότης έχασε χτες τη ζωή του στη Στάμνα Μεσολογγίου, όταν καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας είχε τελειώσει τις εργασίες στα αγροκτήματά του και επιστρέφοντας στο σπίτι του, έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να τον καταπλακώσει. Ερευνα για το δυστύχημα διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Περισσότερα από 9,5 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε κοντέινερ στο Λιμάνι του Πειραιά από τις Αρχές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ανάλυσης Κινδύνου των Τελωνείων δεσμεύτηκε το συγκεκριμένο κοντέινερ (που φερόταν πως είχε ως εμπόρευμα ρούχα). Κατά την καταμέτρηση, βρέθηκαν συνολικά 9.610.000 λαθραία τσιγάρα, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι φόροι και δασμοί ξεπερνούν το 1,7 εκατομμύριο ευρώ.

Νεκρός εντοπίστηκε χτες το μεσημέρι ένας άνδρας, στο φωταγωγό πολυκατοικίας σε κτίριο της οδού Ευπόλιδος 12, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας είχε εγκαύματα σε όλο το σώμα του και σύμφωνα με την Αστυνομία που έχει αναλάβει την υπόθεση, φέρεται να έβαλε φωτιά στον εαυτό του. Ωστόσο, άνδρες της Πυροσβεστικής που είχαν κληθεί για πυρκαγιά σε γραφείο του συγκεκριμένου κτιρίου, θεωρούν πως ο άνδρας προκάλεσε πρώτα φωτιά στο γραφείο του και στη συνέχεια πήδηξε από το φωταγωγό.

Τρεις επ' αυτοφώρω συλλήψεις έγιναν με το «καλημέρα» της νέας κυνηγετικής περιόδου από στελέχη της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής στην Ηπειρο. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν ένας κυνηγός χωρίς άδεια στην περιοχή της Κόνιτσας και δύο άνδρες στην περιοχή Παλαιοκάτουνο Αρτας, οι οποίοι κυνηγούσαν το βράδυ. Στην κατοχή τους, μάλιστα, είχαν και φυσίγγια για το κυνήγι αγριόχοιρου που απαγορεύεται αυτή την περίοδο.

Στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων που προσπάθησαν να ταξιδέψουν από την Κρήτη προς τη Γερμανία με πλαστά διαβατήρια, προχώρησαν αστυνομικοί του Αεροδρομίου Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης». Οπως ανακοινώθηκε, κρατούνται τρεις άνδρες (ηλικίας 22, 20 και 19 ετών) και μια 49χρονη, που είχαν πλαστά διαβατήρια Τσεχίας, Γερμανίας και Μεξικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ