Σάββατο 22 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Τραυματισμοί προσφύγων από χειροβομβίδες κρότου-λάμψης

Και συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ τη Δευτέρα, στο Βερολίνο, για τους πρόσφυγες

ΣΚΟΠΙΑ.--

Χαοτική κατάσταση επικρατούσε από νωρίς χτες το πρωί στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, έπειτα από την απόφαση του στρατού της γειτονικής χώρας να χρησιμοποιήσει «βροχή» δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης κατά πλήθους περίπου 3.000 προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Οι χιλιάδες αυτοί άνθρωποι, κυρίως Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων, επιχειρούν να περάσουν σε κάποια χώρα της βόρειας Ευρώπης με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Από τη χρήση των χειροβομβίδων κρότου-λάμψης πάνω στο πλήθος, χωρίς καμία προφύλαξη ή προειδοποίηση και τις συμπλοκές που επακολούθησαν, τραυματίστηκαν τουλάχιστον οχτώ πρόσφυγες.

Παράλληλα, αστυνομικοί της ΠΓΔΜ «έσπειραν» στην περιοχή καρφιά και συρματοπλέγματα με ξυράφια, για να εμποδίσουν τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών...

Η επέμβαση του στρατού της ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε ένα 24ωρο μετά την απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι να κηρύξει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα βόρεια και νότια σύνορα της χώρας, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που κατακλύουν εδώ και μήνες τη χώρα, ως ενδιάμεσο σταθμό, για την άφιξή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Ιβο Κότεφσκι, είχε ανακοινώσει ότι στρατός και αστυνομία θα αναπτυχθούν στα σύνορα της χώρας, μήκους 50 χλμ., για να σταματήσουν «τις μαζικές ροές» μεταναστών και προσφύγων που έρχονται από την Ελλάδα.


Στο μεταξύ, το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε σύσταση στους Σέρβους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια μέσω Ειδομένης και Γευγελής, στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, καλώντας παράλληλα όλους όσοι ταξιδεύουν μέσω της ΠΓΔΜ να είναι προσεκτικοί και να μη δέχονται να μεταφέρουν με το αυτοκίνητό τους ανθρώπους που κάνουν ωτοστόπ, καθώς αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως «διακίνηση μεταναστών», σύμφωνα με τους νόμους της ΠΓΔΜ και αποτελεί αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση.

Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ τη Δευτέρα για τη μετανάστευση

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκε πως οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας θα συναντηθούν μεθαύριο (Δευτέρα) στο Βερολίνο, με στόχο την άσκηση κοινής πολιτικής πίεσης σε άλλα μέλη της ΕΕ, ώστε να θεσπιστούν νέες πολιτικές διαχείρισης των κυμάτων μετανάστευσης και προσφυγιάς που κατακλύζουν την Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής τους, ώστε να επιμεριστούν το «βάρος» των αιτούντων άσυλο και άλλες χώρες, πέρα από Βερολίνο και Παρίσι που θεωρούν ότι έχουν επωμιστεί «υπερβολικά βαρύ φορτίο».

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, σε συνέντευξη Τύπου με το Γάλλο ομόλογό του, Μπερνάρ Καζανέβ, είχε δηλώσει ότι η ΕΕ «πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα», καθώς οι αριθμοί των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά πολύ τους τελευταίους μήνες, με τη Γερμανία να περιμένει ως το τέλος του χρόνου «έως και 800.000 αιτούντες άσυλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ