Σάββατο 22 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
«Ο λαός να μην ξαναζήσει το ίδιο έργο σε επανάληψη, την ίδια τραγική εμπειρία»

Τηλεφωνική παρέμβαση σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ

Τηλεφωνική παρέμβαση σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ έκανε χτες το πρωί ο Γιάννης Γκιόκας, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Παραθέτουμε τη συνέντευξη.

-- Ο κ. Νταβανέλος (σ.σ. πρόσκειται στην ομάδα Λαφαζάνη, προερχόμενος από τη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, ονόματι ΔΕΑ) προηγουμένως είπε ότι το ΚΚΕ δεν είναι αντίπαλός μου, θα τα βρούμε, θα μιλήσουμε...

-- Ο κ. Νταβανέλος είπε κι άλλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξής σας. Είπε, για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε για το εθνικό νόμισμα, ότι υπάρχουν δυνάμεις σε χώρες της Ευρώπης, όπως, για παράδειγμα, στη Γαλλία, που αναφέρθηκε στο κόμμα της Λεπέν, στην Ιταλία, που αναφέρθηκε στους Ιταλούς βιομήχανους, όπως στη Γερμανία, που μιλάνε για εθνικό νόμισμα. Αυτές οι δυνάμεις - τμήματα του κεφαλαίου εννοώ - έχουν κάθε λόγο να υπερασπίζονται την επιστροφή σ' ένα εθνικό νόμισμα, γιατί αυτό κατά τη γνώμη τους εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους...

-- Τώρα, τι θέλετε να πείτε για τον κ. Νταβανέλο, ότι το λέει γι' αυτό το λόγο;

-- Θέλω να πω ότι αυτή η αντιπαράθεση, αυτός ο καινούργιος κάλπικος διαχωρισμός «ευρώ - δραχμή» - όπως είχαμε τον προηγούμενο διαχωρισμό «μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί», μέχρι που έγιναν όλοι τελικά μνημονιακοί - θέλει να κρύψει από το λαό ότι το βασικό είναι η ΕΕ ως σύνολο και όχι μόνο το νόμισμά της, είναι ο δρόμος του κεφαλαίου και η εξουσία του. Μ' αυτά πρέπει ν' αναμετρηθεί ο λαός μας. Τμήματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όντως, φλερτάρουν με την ιδέα ενός εθνικού νομίσματος, μιας άλλης νομισματικής συμμαχίας, γιατί και η δραχμή θα είναι ενταγμένη στο πλαίσιο μιας άλλης νομισματικής συμμαχίας, μιας άλλης ισοτιμίας. Αυτή η αντιπαράθεση αφορά τμήματα του κεφαλαίου, δεν αφορά το λαό. Ο λαός έχει συσσωρεύσει πείρα όλ' αυτά τα χρόνια, έχει δοκιμάσει πλέον πάνω από πέντε κυβερνήσεις τα τελευταία έξι χρόνια, συνεργασίας, αυτοδύναμες, κεντροδεξιές, κεντροαριστερές, λεγόμενες αριστερές, επένδυσε τον αγώνα του, τις ελπίδες του, τις προσδοκίες του για να μην έρθουν χειρότερα και τα χειρότερα ήρθαν.

-- Αυτοί τουλάχιστον δοκιμάστηκαν, εσείς τα λέτε όλ' αυτά χωρίς να έχετε δοκιμαστεί και έχετε μια θέση που είναι συνεχώς η ίδια, δεν αλλάζει. Τώρα, βλέπουμε ότι υπάρχει μια ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα μεγάλο αντιμνημονιακό μέτωπο.

-- Αν ανατρέξετε στο αρχείο των εκπομπών της ΕΡΤ πριν από τρία χρόνια, το 2012, θα διαπιστώσετε ότι την ίδια ερώτηση μάς κάνατε και τότε. Γιατί δεν συμπράτταμε τότε με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο ενός αντιμνημονιακού μετώπου. Και το ΚΚΕ τότε αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια τέτοια κυβέρνηση διαχείρισης, είπε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα καταργήσει τα μνημόνια, είπε ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει αυτή την πολιτική και σήμερα, δύο χρόνια μετά, έχουμε την επιβεβαίωση - και δεν το λέμε αυτάρεσκα - εμείς είχαμε προβλέψει αυτή την πορεία. Σήμερα, να επαναληφθεί το ίδιο έργο; Να ζήσει ο λαός την ίδια τραγική εμπειρία των απογοητεύσεων και των διαψεύσεων αυτών των δύο χρόνων; Εμείς λέμε, αρκετά!

-- Πιστεύετε ότι αυτοί που είπαν «όχι» αυτή τη στιγμή και δεν συμπλέουν με τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα, θα κάνουν τα ίδια που έκανε και ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή, αν συνεργαστείτε, μετά από κάποιους μήνες θα πουν «ναι» σε μνημόνια;

-- Αυτοί που διαφοροποιήθηκαν στο «και πέντε» απ' την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εκείνοι οι άνθρωποι που εδώ και 25 χρόνια έχουν δώσει αριστερό «άλλοθι» σε όλη την πορεία ενσωμάτωσης της χώρας μας στην ΕΕ, στο ευρώ και την ΟΝΕ. Είναι αυτοί που στήριξαν αυτό το 7μηνο, από υπουργικές θέσεις, όλα τα βήματα προς το νέο μνημόνιο. Να θυμίσουμε τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, την πρόταση Τσίπρα των 47 σελίδων, λίγο πριν από το δημοψήφισμα και λίγο πριν από τη συμφωνία; Εχουν τεράστιες, βαρύτατες ευθύνες για όλη αυτή την ιστορία και την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο λαός μας, γιατί εξαπάτησαν, κορόιδεψαν, αποκοίμισαν ένα λαό. Και σήμερα αυτό που προτείνουν είναι εξίσου αδιέξοδο, γιατί θεωρεί ως δεδομένο ότι τα κλειδιά της οικονομίας θα συνεχίσει να τα έχει το μεγάλο κεφάλαιο, ότι η χώρα θα συνεχίσει να είναι δεσμευμένη στην ΕΕ, ο λαός θα συνεχίζει να πληρώνει ένα βαρύτατο χρέος, άρα λοιπόν όλη η πολιτική τους γραμμή οδηγεί με βεβαιότητα - όπως και η γραμμή που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, το λένε κι αυτοί άλλωστε, ότι «εμείς υπερασπιζόμαστε τη γραμμή που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ» - σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, σε νέα αδιέξοδα. Και εμείς λέμε ο λαός να μην ξαναζήσει το ίδιο έργο σε επανάληψη, την ίδια τραγική εμπειρία.

Γιατί σήμερα αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη ο λαός, απέναντι σ' αυτό το βαρύτατο λογαριασμό που καλείται να πληρώσει την επόμενη μέρα των εκλογών, είναι ένα πιο δυνατό ΚΚΕ. Κι αν θέλετε, το γεγονός ότι οι εκλογές γίνονται άμεσα δεν έχει να κάνει μόνο μ' αυτό που λέγεται, ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να ξεκαθαρίσει τα εσωκομματικά του, οι εκλογές γίνονται γρήγορα προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο, έτσι ώστε την επόμενη μέρα, γρήγορα και άμεσα, να εφαρμοστούν οι αντιλαϊκοί νόμοι του τρίτου μνημονίου.

Αρα, εδώ πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα και την επόμενη μέρα χρειάζεται ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, που είπε στο λαό την αλήθεια, τον προειδοποίησε, είναι στο πλευρό του, είναι στήριγμα και αποκούμπι του λαού και ταυτόχρονα έχει ρεαλιστική, ελπιδοφόρα πρόταση διεξόδου, με συνολική αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση του πλούτου που έχει αυτή η χώρα. Αυτός ο δρόμος είναι ελπιδοφόρος, είναι ρεαλιστικός και ένας λαός οργανωμένος κι αποφασισμένος μπορεί πραγματικά να τον επιβάλει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ