ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
Δε θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση του Πεκίνου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Από τη φωτιά στη μεγάλη χαλυβουργία «Nippon» στις 24/8/15
Από τη φωτιά στη μεγάλη χαλυβουργία «Nippon» στις 24/8/15
ΤΟΚΙΟ.--

«Ανειλημμένες κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις» επικαλέστηκε χτες ο Γιοσιχίντε Σούτκα, ο εκπρόσωπος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, για να ανακοινώσει την άρνηση του τελευταίου να παρακολουθήσει την επόμενη βδομάδα μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Σούγκα δεν παρέλειψε, ωστόσο, να εκφράσει την «ελπίδα» της ιαπωνικής κυβέρνησης πως στη διάρκεια της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στο Πεκίνο, θα αποφευχθούν αντι-ιαπωνικές εκδηλώσεις (σ.σ. με αφορμή τα φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου που έκαναν οι ιαπωνικές δυνάμεις κατοχής πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Κίνα και άλλες χώρες της περιοχής).

Παρόντες στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση του Πεκίνου και στις κορυφαίες εκδηλώσεις για τα 70χρονα από την Αντιφασιστική Νίκη έχουν ανακοινώσει πως θα είναι δεκάδες ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, ο Τσέχος Πρόεδρος Μίλος Ζέμαν.

Στο μεταξύ, την Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες νέοι σε δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις της Ιαπωνίας (όπως το Τόκιο, το Χοκάιντ, η Φουκουόκα, η Οσάκα) διαδήλωσαν καταγγέλλοντας τα νομοσχέδια «ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας» που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπε, προκειμένου να διευρύνει σημαντικά τον ιμπεριαλιστικό ρόλο των ιαπωνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό, θεωρώντας ότι στην ουσία αντιστρατεύονται και καπηλεύονται τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ασίας.

Μόνο στο Τόκιο διαδήλωσαν πάνω από 6.500 νεαροί, πολλοί εκ των οποίων (σύμφωνα με ρεπορτάζ της αγγλόφωνης ιαπωνικής εφημερίδας «The Japan Times») ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα της οργάνωσης «Επείγουσα Φοιτητική Δράση για Ελεύθερη Δημοκρατία» (SEALD), φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οχι στον πόλεμο», «Οχι στην αλλαγή του νόμου».

Ισχυρές εκρήξεις σε αμερικανική βάση και χαλυβουργία

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν το προηγούμενο 48ωρο οι ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν, αφενός την Κυριακή στην αμερικάνικη στρατιωτική βάση της πόλης Σαγκαμιχάρα (40 χλμ. ΝΔ του Τόκιο), με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 15 ατόμων και αφετέρου τη Δευτέρα σε χαλυβουργία του κολοσσού «Nippon Steel & Sumitomo Metal» στο Καβασάκι, νότια του Τόκιο, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο, προκαλώντας τεράστια μαύρα νέφη. Η χτεσινή πυρκαγιά στο εργοστάσιο χαλυβουργίας επεκτάθηκε και σε γειτονικό εργοστάσιο του ιαπωνικού ομίλου καλλυντικών και προϊόντων καθαρισμού «Kao», του οποίου οι 600 εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν γρήγορα από το σημείο. Οι αιτίες και για τις δύο πυρκαγιές δεν έγιναν άμεσα γνωστές. Οσον αφορά, ωστόσο, την πυρκαγιά στη χαλυβουργία, αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, που κατασκευάζει πλάκες χάλυβα διαφορετικού πάχους, είχαν ήδη σημειωθεί τέσσερις πυρκαγιές από τις αρχές του 2014 και όλες οφείλονταν σε ηλεκτρικές βλάβες.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αντιπαραθέσεις αλλά και διάλογος

ΣΕΟΥΛ.--

Χωρίς να έχει αρθεί ο συναγερμός στη μεθοριακή γραμμή των συνόρων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας με τη Νότια Κορέα, μετά τη στρατιωτική κλιμάκωση των τελευταίων ημερών, οι δύο πλευρές από το περασμένο Σάββατο ξανακάθισαν στο τραπέζι του διαλόγου, που συνεχίστηκε και χτες.

Αιτία της νέας έντασης ήταν, από την πλευρά της ΛΔ Κορέας, η συνεχιζόμενη εκπομπή προπαγανδιστικών μηνυμάτων με μεγάφωνα στα σύνορα. Είχαν προηγηθεί αρχικά η ρίψη ενός βλήματος της ΛΔ Κορέας και η καταστροφή ενός μεγαφώνου από τα πολλά μεγάφωνα στα σύνορα και η απάντηση της Νότιας Κορέας με πολλά βλήματα πυροβολικού. Η Νότια Κορέα εμφανίζει τη χρήση των μεγαφώνων ως απάντηση για την εμπλοκή της ΛΔ Κορέας σε ένα περιστατικό στις 4 Αυγούστου, όπου μια νάρκη κοντά στα σύνορα από την πλευρά της Νότιας Κορέας έσκασε και ακρωτηρίασε δύο στρατιώτες της. Ετσι, από τις 10 Αυγούστου, μετά από 11 χρόνια που είχαν διακοπεί, άρχισε και πάλι τις εκπομπές προπαγάνδας. Η ΛΔ της Κορέας διαμαρτυρήθηκε έντονα, αρνήθηκε την ευθύνη για τη νάρκη και την έκρηξή της και έριξε προειδοποιητικά πυρά.

Αν και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, η Νότια Κορέα προβάλλει ως όρο να ζητήσει η ΛΔ Κορέας «συγγνώμη», ενώ η άλλη πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίσταται λόγος και καλεί να λήξει η αντιπαράθεση και να αρχίσει πιο ουσιαστικός διάλογος. Την απαίτηση αυτή εξέφρασε η ίδια η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκεούν Χι, ενώ σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα και το βαθμό συναγερμού των δύο στρατών, αυτά εξακολουθούν στο υψηλότερο επίπεδο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Περίπου 13.000 Παλαιστίνιοι εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες επαγγελματιών που πληρώνονται από την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ξεκίνησαν, χτες, απεργία κατά των μέτρων περικοπής δαπανών που αποφάσισε η διεύθυνση της οργάνωσης για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης και στα οποία συμπεριλαμβάνονται η υποχρεωτική χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών για έναν τουλάχιστον χρόνο και η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά σχολική αίθουσα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Δέκα ακροδεξιοί Εβραίοι έποικοι, που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατικές επιθέσεις μεταξύ των οποίων και για την πυρκαγιά σε σπίτι μιας οικογένειας Παλαιστινίων, όπου βρήκαν, τον περασμένο μήνα, το θάνατο ένα βρέφος και ο πατέρας του, δεν φυλακίστηκαν, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά τέθηκαν χτες σε κατ' οίκον περιορισμό.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τριπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από σουνίτες τζιχαντιστές σε φυλάκιο του στρατού στη δυτική ιρακινή επαρχία Ανμπαρ είχε ως αποτέλεσμα, χτες, το θάνατο οκτώ στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων έξι.

ΚΑΪΡΟ.-- Εκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο στην επαρχία Μπεχέιρα στο Δέλτα του Νείλου είχε, χτες, ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων 24.

ΑΜΜΑΝ.-- Ο αρχηγός του λιβυκού στρατού, στρατηγός Χαλίφα Χίφτερ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στο Αμμάν της Ιορδανίας, μετά τη συνάντησή του με τον Ιορδανό ομόλογό του, δήλωσε πως ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει υποσχεθεί να «βοηθήσει» τη διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση ώστε να εξαπολυθεί μία «κατάλληλη επίθεση» κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» που εδρεύουν στη Σύρτη. Αποκάλυψε επίσης ότι συζήτησε για την εκπαίδευση λιβυκών στρατευμάτων από την Ιορδανία και τη χορήγηση ιατρικού υλικού.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Φόρο τιμής στους 23 κυανόκρανους και υπαλλήλους του ΟΗΕ που σκοτώθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια σαν χτες, σε επίθεση τζιχαντιστών της νιγηριανής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», απέτισε χτες στη Νιγηρία ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Ο γγ του ΟΗΕ συναντήθηκε στη συνέχεια και με τον νέο Πρόεδρο της Νιγηρίας, Μουχαμάντου Μπουχάρι, και υποσχέθηκε την αλληλεγγύη των Ηνωμένων Εθνών στον αγώνα της κυβέρνησής του κατά της ανασφάλειας, της ανεργίας και της διαφθοράς.

ΣΟΡΧΑΜ.-- Στους 20 ανέβηκε χτες ο αριθμός των νεκρών από προχτεσινή συντριβή παλιού μαχητικού αεροσκάφους που συμμετείχε στην αεροπορική επίδειξη στο Σόρχαμ στη νοτιοανατολική Αγγλία.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- «Χωρίς τη Βρετανία δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε χτες ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, εκφράζοντας έτσι την υποστήριξή του στον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Οζμπορν, που περιοδεύει σε σκανδιναβικές χώρες σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ερείσματα καθώς το Λονδίνο πιέζει για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ ενόψει και του σχετικού δημοψηφίσματος που προγραμματίζεται να διεξαχθεί εντός του 2016.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Διαδήλωση εκατοντάδων αυτονομιστών της εθνοτικής κοινότητας Τάρου, που διεκδικεί τη δημιουργία ξεχωριστής πολιτείας στο υπό σύνταξη νέο Σύνταγμα του Νεπάλ είχε χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο έξι αστυνομικών και τριών διαδηλωτών και δεκάδες τραυματίες.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ακυρώθηκαν την Κυριακή, λίγη ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξή τους, οι διήμερες συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων Ινδίας - Πακιστάν με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Κασμίρ, που βρίσκεται στη μεθόριο των δύο χωρών. Την απόφαση πήρε η πακιστανική κυβέρνηση μετά τη δήλωση του Ινδού υπουργού Εξωτερικών, Σούσμα Σουαράζ, πως οι συνομιλίες δεν θα πραγματοποιηθούν εάν ο Πακιστανός σύμβουλος Σαρτάζ Αζίζ συναντούσε αυτονομιστές από το Κασμίρ.

ΚΙΝΑ
Νέο περιστατικό σε χημικό εργοστάσιο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τα περιστατικά με εκρήξεις σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Κίνα. Τη νύχτα του Σαββάτου, νέα έκρηξη σημειώθηκε σε εργοστάσιο με χημικά στην περιφέρεια Χουαντάι, της ανατολικής επαρχίας Σαντόνγκ, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός εργαζόμενου και τον τραυματισμό ακόμα 9.

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται 10 μέρες μετά τις μεγάλες εκρήξεις στο λιμάνι της Τιαντζίν, στη βορειοανατολική Κίνα, επίσης σε αποθήκες χημικών, που προκάλεσαν το θάνατο 121 ανθρώπων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, και τον τραυματισμό άνω των 700 ανθρώπων, ενώ ακόμα αγνοούνται και θεωρούνται μάλλον νεκροί ακόμα 54 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί πυροσβέστες.

Το εργοστάσιο, θυγατρική εταιρεία του κινεζικού ομίλου «Runxing», κατασκευάζει χημικά προϊόντα, κυρίως αδιπονιτρίλιο, ένα χημικό καύσιμο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή νάιλον.

Οι κινεζικές αρχές δεσμεύτηκαν να διενεργήσουν ενδελεχή έρευνα για τα αίτια των εκρήξεων και να δώσουν στη δημοσιότητα τα πορίσματά της το συντομότερο δυνατόν. Βεβαίως, η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, όπως φαίνεται στην περίπτωση της Τιαντζίν, και το κυνήγι του κέρδους που εκθειάζεται στη χώρα, όπου οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής κυριαρχούν, δημιουργούν τις συνθήκες για τέτοιες τραγωδίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ