Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Περίπου 13.000 Παλαιστίνιοι εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες επαγγελματιών που πληρώνονται από την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ξεκίνησαν, χτες, απεργία κατά των μέτρων περικοπής δαπανών που αποφάσισε η διεύθυνση της οργάνωσης για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης και στα οποία συμπεριλαμβάνονται η υποχρεωτική χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών για έναν τουλάχιστον χρόνο και η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά σχολική αίθουσα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Δέκα ακροδεξιοί Εβραίοι έποικοι, που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατικές επιθέσεις μεταξύ των οποίων και για την πυρκαγιά σε σπίτι μιας οικογένειας Παλαιστινίων, όπου βρήκαν, τον περασμένο μήνα, το θάνατο ένα βρέφος και ο πατέρας του, δεν φυλακίστηκαν, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά τέθηκαν χτες σε κατ' οίκον περιορισμό.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τριπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από σουνίτες τζιχαντιστές σε φυλάκιο του στρατού στη δυτική ιρακινή επαρχία Ανμπαρ είχε ως αποτέλεσμα, χτες, το θάνατο οκτώ στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων έξι.

ΚΑΪΡΟ.-- Εκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο στην επαρχία Μπεχέιρα στο Δέλτα του Νείλου είχε, χτες, ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων 24.

ΑΜΜΑΝ.-- Ο αρχηγός του λιβυκού στρατού, στρατηγός Χαλίφα Χίφτερ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στο Αμμάν της Ιορδανίας, μετά τη συνάντησή του με τον Ιορδανό ομόλογό του, δήλωσε πως ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει υποσχεθεί να «βοηθήσει» τη διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση ώστε να εξαπολυθεί μία «κατάλληλη επίθεση» κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» που εδρεύουν στη Σύρτη. Αποκάλυψε επίσης ότι συζήτησε για την εκπαίδευση λιβυκών στρατευμάτων από την Ιορδανία και τη χορήγηση ιατρικού υλικού.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Φόρο τιμής στους 23 κυανόκρανους και υπαλλήλους του ΟΗΕ που σκοτώθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια σαν χτες, σε επίθεση τζιχαντιστών της νιγηριανής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», απέτισε χτες στη Νιγηρία ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Ο γγ του ΟΗΕ συναντήθηκε στη συνέχεια και με τον νέο Πρόεδρο της Νιγηρίας, Μουχαμάντου Μπουχάρι, και υποσχέθηκε την αλληλεγγύη των Ηνωμένων Εθνών στον αγώνα της κυβέρνησής του κατά της ανασφάλειας, της ανεργίας και της διαφθοράς.

ΣΟΡΧΑΜ.-- Στους 20 ανέβηκε χτες ο αριθμός των νεκρών από προχτεσινή συντριβή παλιού μαχητικού αεροσκάφους που συμμετείχε στην αεροπορική επίδειξη στο Σόρχαμ στη νοτιοανατολική Αγγλία.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- «Χωρίς τη Βρετανία δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε χτες ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, εκφράζοντας έτσι την υποστήριξή του στον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Οζμπορν, που περιοδεύει σε σκανδιναβικές χώρες σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει ερείσματα καθώς το Λονδίνο πιέζει για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ ενόψει και του σχετικού δημοψηφίσματος που προγραμματίζεται να διεξαχθεί εντός του 2016.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Διαδήλωση εκατοντάδων αυτονομιστών της εθνοτικής κοινότητας Τάρου, που διεκδικεί τη δημιουργία ξεχωριστής πολιτείας στο υπό σύνταξη νέο Σύνταγμα του Νεπάλ είχε χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο έξι αστυνομικών και τριών διαδηλωτών και δεκάδες τραυματίες.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ακυρώθηκαν την Κυριακή, λίγη ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξή τους, οι διήμερες συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων Ινδίας - Πακιστάν με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Κασμίρ, που βρίσκεται στη μεθόριο των δύο χωρών. Την απόφαση πήρε η πακιστανική κυβέρνηση μετά τη δήλωση του Ινδού υπουργού Εξωτερικών, Σούσμα Σουαράζ, πως οι συνομιλίες δεν θα πραγματοποιηθούν εάν ο Πακιστανός σύμβουλος Σαρτάζ Αζίζ συναντούσε αυτονομιστές από το Κασμίρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ