Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Δε θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση του Πεκίνου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Από τη φωτιά στη μεγάλη χαλυβουργία «Nippon» στις 24/8/15
Από τη φωτιά στη μεγάλη χαλυβουργία «Nippon» στις 24/8/15
ΤΟΚΙΟ.--

«Ανειλημμένες κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις» επικαλέστηκε χτες ο Γιοσιχίντε Σούτκα, ο εκπρόσωπος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε, για να ανακοινώσει την άρνηση του τελευταίου να παρακολουθήσει την επόμενη βδομάδα μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Σούγκα δεν παρέλειψε, ωστόσο, να εκφράσει την «ελπίδα» της ιαπωνικής κυβέρνησης πως στη διάρκεια της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στο Πεκίνο, θα αποφευχθούν αντι-ιαπωνικές εκδηλώσεις (σ.σ. με αφορμή τα φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου που έκαναν οι ιαπωνικές δυνάμεις κατοχής πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Κίνα και άλλες χώρες της περιοχής).

Παρόντες στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση του Πεκίνου και στις κορυφαίες εκδηλώσεις για τα 70χρονα από την Αντιφασιστική Νίκη έχουν ανακοινώσει πως θα είναι δεκάδες ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, ο Τσέχος Πρόεδρος Μίλος Ζέμαν.

Στο μεταξύ, την Κυριακή, δεκάδες χιλιάδες νέοι σε δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις της Ιαπωνίας (όπως το Τόκιο, το Χοκάιντ, η Φουκουόκα, η Οσάκα) διαδήλωσαν καταγγέλλοντας τα νομοσχέδια «ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας» που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπε, προκειμένου να διευρύνει σημαντικά τον ιμπεριαλιστικό ρόλο των ιαπωνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό, θεωρώντας ότι στην ουσία αντιστρατεύονται και καπηλεύονται τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ασίας.

Μόνο στο Τόκιο διαδήλωσαν πάνω από 6.500 νεαροί, πολλοί εκ των οποίων (σύμφωνα με ρεπορτάζ της αγγλόφωνης ιαπωνικής εφημερίδας «The Japan Times») ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα της οργάνωσης «Επείγουσα Φοιτητική Δράση για Ελεύθερη Δημοκρατία» (SEALD), φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οχι στον πόλεμο», «Οχι στην αλλαγή του νόμου».

Ισχυρές εκρήξεις σε αμερικανική βάση και χαλυβουργία

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν το προηγούμενο 48ωρο οι ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν, αφενός την Κυριακή στην αμερικάνικη στρατιωτική βάση της πόλης Σαγκαμιχάρα (40 χλμ. ΝΔ του Τόκιο), με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 15 ατόμων και αφετέρου τη Δευτέρα σε χαλυβουργία του κολοσσού «Nippon Steel & Sumitomo Metal» στο Καβασάκι, νότια του Τόκιο, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο, προκαλώντας τεράστια μαύρα νέφη. Η χτεσινή πυρκαγιά στο εργοστάσιο χαλυβουργίας επεκτάθηκε και σε γειτονικό εργοστάσιο του ιαπωνικού ομίλου καλλυντικών και προϊόντων καθαρισμού «Kao», του οποίου οι 600 εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν γρήγορα από το σημείο. Οι αιτίες και για τις δύο πυρκαγιές δεν έγιναν άμεσα γνωστές. Οσον αφορά, ωστόσο, την πυρκαγιά στη χαλυβουργία, αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, που κατασκευάζει πλάκες χάλυβα διαφορετικού πάχους, είχαν ήδη σημειωθεί τέσσερις πυρκαγιές από τις αρχές του 2014 και όλες οφείλονταν σε ηλεκτρικές βλάβες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ