Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Προσεκτικά» βήματα βλέπει το Λονδίνο μετά την επαναλειτουργία πρεσβείας στην Τεχεράνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στην «ανάγκη ανάσχεσης» της δράσης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» που δρουν σε Συρία και Ιράκ, στην εξεύρεση μιας ειρηνευτικής λύσης στη Συρία με τη συμμετοχή συριακών, διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων και στο σταμάτημα του λαθρεμπορίου οπίου που φτάνει στην Ευρώπη από το Αφγανιστάν, συμφώνησαν, χτες, μεταξύ άλλων, στην Τεχεράνη, ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, που ολοκλήρωσε διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα, για πρώτη φορά από το 2003, οπότε είχε μεταβεί στην ιρανική πρωτεύουσα για τελευταία φορά ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο. Ο Χάμοντ, μιλώντας στο BBC μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ροχανί, τόνισε ότι το Ιράν «είναι πολύ μεγάλος και πολύ σημαντικός παίχτης στην περιοχή για να παραμείνει σε απομόνωση», τονίζοντας εντούτοις ότι η χώρα του θα πρέπει να είναι «προσεκτική» στις σχέσεις με το Ιράν. Σε άλλο σημείο, όμως, εξήρε τη σημερινή ιρανική κυβέρνηση, λέγοντας πως έχει επιδείξει μια «πιο ευέλικτη προσέγγιση» σε σχέση με την προηγούμενη, όσον αφορά τη μακροχρόνια διένεξη με το Ισραήλ. Νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό ηγέτη Χασάν Ροχανί, είχε παραδεχτεί τη «βαθιά παραδοσιακή δυσπιστία» που υπάρχει και στις δύο πλευρές, αλλά και «τις πολύ σημαντικές πολιτικές διαφορές σε διάφορους τομείς», ξεχωρίζοντας ως έναν από αυτούς την κατάσταση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Ιράν.

Οσον αφορά τη Συρία, όπου η Τεχεράνη προσφέρει την υποστήριξή της στον Μπασάρ αλ Ασαντ, ο Χάμοντ είπε πως η Βρετανία και το Ιράν έχουν ακόμη θεμελιώδεις διαφορές για το μέλλον του Σύρου Προέδρου. «Το σημείο όπου διαφωνούμε, είναι ο ρόλος ενός μόνο ανθρώπου, του Μπασάρ αλ Ασαντ, στη διαδικασία αυτή. Ομως, το σημαντικό είναι ότι συζητάμε. Αν πρόκειται να έχουμε μία πολιτική επίλυση, θα πρέπει να έχουμε τους Ιρανούς και τους Ρώσους επίσης δεσμευμένους σε αυτή τη διαδικασία» είπε ο Χάμοντ.

Τέλος, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς μετά την τελετή επαναλειτουργίας της βρετανικής πρεσβείας στην ιρανική πρωτεύουσα, είπε πως αναμένει ότι το Ιράν και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εγκρίνουν μέχρι τον Οκτώβρη τη συμφωνία για τα πυρηνικά στην οποία κατέληξαν τον Ιούλη στη Βιέννη, προτείνοντας προηγουμένως «προπαρασκευαστική εργασία πριν από την άρση των κυρώσεων, έτσι ώστε οι επενδύσεις να αρχίσουν να ρέουν μόλις τα μέτρα καταργηθούν».

Ο Χ. Ροχανί, από την πλευρά του, επέλεξε να απορρίψει ως «γελοία σλόγκαν και άσχετα αστεία που βλάπτουν τη διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ του Ιράν και διεθνών δυνάμεων» οποιαδήποτε πρόταση για στρατιωτική «λύση» κατά της χώρας του, κάνοντας σαφή υπαινιγμό στις δηλώσεις που έκανε το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός ομόλογός του, Μπαράκ Ομπάμα και ο οποίος, απευθυνόμενος σε στελέχη του Κογκρέσου, είπε ότι «στο τραπέζι παραμένει η λύση της βίας» για να αποτραπεί το ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν...

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε χτες πως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ θα επισκεφτεί την Τεχεράνη στις αρχές Οκτώβρη (για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία). Στην Τεχεράνη μεταβαίνει τις επόμενες βδομάδες και μία 25μελής αντιπροσωπεία Τούρκων επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται στους τομείς κατασκευών, αυτοκινητοβιομηχανίας, ηλεκτρονικών, υφαντουργίας, τροφίμων, από το Σύνδεσμο Τούρκων Εξαγωγέων (ΤΙΜ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ