Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κλειστά σύνορα και συλλήψεις παραστρατιωτικών

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Κλειστά παρέμεναν χτες τα σύνορα Βενεζουέλας - Κολομβίας στην επαρχία της Τάτσιρα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να αντιμετωπίσει την είσοδο παραστρατιωτικών που στηρίζει η αντίδραση της Κολομβίας και ειδικά ο πρώην Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε, όπως και την παράνομη δραστηριότητα που περιλαμβάνει και λαθρεμπόριο, όπως και εμπόριο ανθρώπων. Επίσης, η βενεζουελάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύλληψη 10 παραστρατιωτικών Κολομβιανών που είχαν μπει στη χώρα, όπως και την απέλαση 1.012 υπηκόων της γειτονικής χώρας που δεν είχαν εισέλθει νόμιμα και συμμετείχαν σε εγκληματικές δραστηριότητες ή κάποιες γυναίκες ήταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από μαστροπούς.

Επίσης, ο κυβερνήτης της επαρχίας, Χοσέ Βιέλμα Μόρα, κατηγόρησε ευθέως τον Ουρίμπε, που είχε ανακοινώσει ότι θα επισκεπτόταν την παραμεθόριο περιοχή και τον προειδοποίησε να μην προσπαθήσει να ενισχύσει το κλίμα αποσταθεροποίησης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Κολομβίας, Χουάν Φερνάντο Κρίστο, εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο πρώην γερουσιαστής Ουρίμπε, που έχει το δικαίωμα να επισκεφτεί την περιοχή, δεν έχει σκοπό να αυξήσει, αλλά μετριάζει την ένταση μεταξύ των δύο περιοχών».

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ουρίμπε διατηρεί αποδεδειγμένα στενές επαφές με τους ηγέτες της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, ενώ έχει επανειλημμένα κατονομαστεί και ως χρηματοδότης των ομάδων κρούσης που το 2014 προκάλεσαν εκδηλώσεις για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Μαδούρο, κάτι που βεβαίως δεν έχει σταματήσει.

Τα σύνορα, ωσότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αναμένεται να παραμείνουν κλειστά για άλλες 6 μέρες, ενώ με βάση προεδρικό διάταγμα του Βενεζουελάνου Προέδρου, όλες οι παραμεθόριες περιοχές μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς ελέγχου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κολομβιανή κυβέρνηση και τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), που διεξάγονται εδώ και 2 χρόνια στην Αβάνα της Κούβας και ένας νέος γύρος ξεκίνησε τη Δευτέρα, οι FARC με ανακοίνωσή τους προειδοποιούν ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις, παρότι οι αντάρτες τηρούν τη μονομερή εκεχειρία, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην εξέλιξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ