Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αντιπαραθέσεις αλλά και διάλογος

ΣΕΟΥΛ.--

Χωρίς να έχει αρθεί ο συναγερμός στη μεθοριακή γραμμή των συνόρων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας με τη Νότια Κορέα, μετά τη στρατιωτική κλιμάκωση των τελευταίων ημερών, οι δύο πλευρές από το περασμένο Σάββατο ξανακάθισαν στο τραπέζι του διαλόγου, που συνεχίστηκε και χτες.

Αιτία της νέας έντασης ήταν, από την πλευρά της ΛΔ Κορέας, η συνεχιζόμενη εκπομπή προπαγανδιστικών μηνυμάτων με μεγάφωνα στα σύνορα. Είχαν προηγηθεί αρχικά η ρίψη ενός βλήματος της ΛΔ Κορέας και η καταστροφή ενός μεγαφώνου από τα πολλά μεγάφωνα στα σύνορα και η απάντηση της Νότιας Κορέας με πολλά βλήματα πυροβολικού. Η Νότια Κορέα εμφανίζει τη χρήση των μεγαφώνων ως απάντηση για την εμπλοκή της ΛΔ Κορέας σε ένα περιστατικό στις 4 Αυγούστου, όπου μια νάρκη κοντά στα σύνορα από την πλευρά της Νότιας Κορέας έσκασε και ακρωτηρίασε δύο στρατιώτες της. Ετσι, από τις 10 Αυγούστου, μετά από 11 χρόνια που είχαν διακοπεί, άρχισε και πάλι τις εκπομπές προπαγάνδας. Η ΛΔ της Κορέας διαμαρτυρήθηκε έντονα, αρνήθηκε την ευθύνη για τη νάρκη και την έκρηξή της και έριξε προειδοποιητικά πυρά.

Αν και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, η Νότια Κορέα προβάλλει ως όρο να ζητήσει η ΛΔ Κορέας «συγγνώμη», ενώ η άλλη πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίσταται λόγος και καλεί να λήξει η αντιπαράθεση και να αρχίσει πιο ουσιαστικός διάλογος. Την απαίτηση αυτή εξέφρασε η ίδια η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκεούν Χι, ενώ σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα και το βαθμό συναγερμού των δύο στρατών, αυτά εξακολουθούν στο υψηλότερο επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ