Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΕΝΟΠΛΟ ΣΕ ΤΡΕΝΟ
Με ... υπόνοια τρομοκρατικής ενέργειας

ΠΑΡΙΣΙ.--

Οι τρεις νεαροί Αμερικανοί που κατάφεραν το Σάββατο να αφοπλίσουν το Μαροκινό Αγιούμπ Ελ Χαζάνι, μέσα στο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Αμστερνταμ για το Παρίσι, επέμειναν ότι ο ένοπλος είχε «προφανές τρομοκρατικό κίνητρο» και έκαναν έκκληση να μην παραμένουν οι επιβάτες απαθείς όταν σημειώνονται τέτοιες επιθέσεις.

Ο 22χρονος Ελληνοαμερικανός (δεύτερης γενιάς) στρατιώτης Αλεκ Σκαρλάτος, ο 23χρονος επίσης στρατιώτης Αντονι Σάντλερ και ο 23χρονος Σπένσερ Στόουν έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην αμερικάνικη πρεσβεία στο Παρίσι, τονίζοντας ότι ενήργησαν «χωρίς δεύτερη σκέψη», για να εξουδετερώσουν τον άνδρα που είχε μπει στο βαγόνι τους οπλισμένος με ένα καλάσνικοφ. Ερωτηθέντες σχετικά με τον ισχυρισμό του υπόπτου Μαροκινού ότι δεν έχει καμία σχέση με εξτρεμιστές ισλαμιστές και ότι ήθελε μόνο να ληστέψει τους επιβάτες «επειδή πεινούσε», ο Αντονι Σάντλερ απάντησε: «Δε χρειάζεσαι οκτώ γεμιστήρες για να κλέψεις ένα τρένο. Είχε πολλά πυρομαχικά, οι προθέσεις του ήταν πραγματικά προφανείς».

Νωρίτερα, οι τρεις Αμερικανοί και ο 62χρονος Βρετανός επιβάτης Κρις Νόρμαν, που επίσης βοήθησε στον αφοπλισμό του επίδοξου δράστη, βραβεύτηκαν με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, επειδή, όπως είπε, οι τέσσερις «απέτρεψαν μια τραγωδία» από ένα άτομο που είχε «αρκετά όπλα και πυρομαχικά για να προκαλέσει μια πραγματική σφαγή». Επαινο για το θάρρος τους πήραν και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Η τελετή απονομής παρασήμου στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε χτες, κατά την τρίτη μέρα κράτησης του Μαροκινού Αγιούμπ Ελ Χαζάνι, που παρακολουθούταν από τις γαλλικές και ισπανικές αντιτρομοκρατικές αρχές και υποστηρίζει ότι δεν ήθελε να διαπράξει τρομοκρατική ενέργεια αλλά ληστεία. Ο πατέρας του 25χρονου υπόπτου, ο Μοχάμεντ ελ Χαζάνι, που μίλησε στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo» από το σπίτι του στη νότια Ισπανία, αρνήθηκε πως ο γιος του είναι τρομοκράτης, λέγοντας πως «η μόνη τρομοκρατία για την οποία είναι ένοχος είναι η τρομοκρατία για ψωμί, δεν έχει αρκετά χρήματα για να τραφεί κανονικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ