ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Συνάντηση Αναστασιάδη - Τουσκ

Την επόμενη βδομάδα έρχεται και η Αμερικανίδα υφυπουργός Βικτόρια Νούλαντ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Για ιστορική στιγμή στο Κυπριακό που δεν πρέπει να χαθεί, έκανε λόγο χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, από τη Λευκωσία, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του. Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ο Τουσκ είπε πως οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την άρση εμποδίων που παρεμποδίζουν την επίτευξη εμπιστοσύνης. Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, χαρακτήρισε την Κύπρο ως σημαντικό «παίκτη» για όλη την περιοχή.

Θυμίζουμε ότι η κυπριακή πλευρά προωθεί «πρωτοβουλίες» για το Μεσανατολικό, πρόθυμη να εμπλακεί βαθύτερα σε ανταγωνισμούς και συμβιβασμούς μεταξύ ισχυρών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, καλλιεργώντας στο λαό την επικίνδυνη αυταπάτη ότι μπορεί να ωφεληθεί από σχεδιασμούς που καταρτίζονται προς όφελος μονοπωλίων.

Η επίσκεψη Τουσκ έγινε στο πλαίσιο του αυξημένου «ενδιαφέροντος» που οι Βρυξέλλες επιδεικνύουν για όλη την περιοχή (Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή) και για το ρόλο που η Κύπρος μπορεί να παίξει στην προώθηση των επιδιώξεών τους. Ο Τουσκ επρόκειτο χτες να συναντηθεί και με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί, «τακτική» που φαίνεται να νομιμοποιείται μετά και την επίσκεψη της Φ. Μογκερίνι στην Κύπρο, στα μέσα του καλοκαιριού.

Πριν την Κύπρο ο Τουσκ είχε επισκεφτεί την Τουρκία, όπου συζήτησε και το Κυπριακό, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να δηλώνει, σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα: «Συμφωνούμε να συνεχίσουν περισσότερο προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της Κύπρου... Ας ελπίσουμε ότι τις επόμενες μέρες οι επαφές μας θα συνεχιστούν με αυξανόμενο ρυθμό».

Στο μεταξύ, χτες επιβεβαιώθηκε ότι την Κύπρο θα επισκεφτεί στις 14 και 15/9 η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, γνωστή για τις «υπηρεσίες» της στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων (βλ. Ουκρανία).

Τέλος, ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση που έκανε σε εκδήλωση ιδιωτικού πανεπιστημίου στη Λευκωσία ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι «η απόσταση που μας χωρίζει σε κάποια θέματα είναι μεγάλη», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι με την ανάδειξη του Ακιντζί στην ηγεσία του ψευδοκράτους, «έχουμε απαλλαγεί από τις ακραίες προσεγγίσεις των δύο κρατών» και εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του 2015 δεν μπορεί να υπάρξει λύση, αλλά σε τρεις μήνες θα υπάρχει εικόνα για την προοπτική λύσης.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Θα υψωθεί και η παλαιστινιακή σημαία

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Παρά τις αντιδράσεις ΗΠΑ και Ισραήλ, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη αποφάσισε χτες την έπαρση της σημαίας της Παλαιστινιακής Αρχής στην έδρα του οργανισμού, με 119 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 45 αποχές (μεταξύ των οποίων αρκετές χώρες - μέλη της ΕΕ εκτός από τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ιταλία κ.ά.).

Οπως αναφέρει το ψήφισμα, οι σημαίες των κρατών - παρατηρητών που δεν είναι μέλη του οργανισμού, όπως η Παλαιστίνη, μπορούν να υψωθούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και σε γραφεία του οργανισμού, μετά τις σημαίες των κρατών - μελών. Το μόνο άλλο μη-μέλος του ΟΗΕ και κράτος - παρατηρητής είναι το Βατικανό, το οποίο αρνήθηκε να συμμετάσχει από κοινού στην κίνηση, λέγοντας ότι δεν ήξερε αν το ίδιο θα προχωρούσε σε ύψωση της σημαίας του σε περίπτωση που περνούσε η πρόταση.

Παλαιστίνιοι διπλωμάτες είπαν ότι η σημαία τους θα υψωθεί στις 30 Σεπτέμβρη, την ημέρα που ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς θα απευθυνθεί στους ηγέτες των κρατών - μελών στην ετήσια συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ Ρον Προσόρ άσκησε κριτική στη ΓΣ για την αποδοχή της πρότασης, ενώ η Αμερικανίδα πρέσβειρα Σαμάνθα Πάουερ είπε ότι η εξέλιξη «δεν θα λειτουργήσει υπέρ της ισραλινο-παλαιστινιακής προσέγγισης».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Αφορμή να αναδειχτεί η προκλητική υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα όσων κατά τ' άλλα υπηρετούν τους νόμους της «ανταγωνιστικότητας», έδωσε η είδηση ότι η οικονομική αστυνομία εντόπισε σε περιοχή κοντά στο Μιλάνο βιοτεχνία επεξεργασίας δέρματος που απασχολούσε ένα παιδί οκτώ ετών. Ο Κινέζος εργοδότης απασχολούσε και δύο ακόμα ανήλικους, 14 και 17 ετών. Η «Κοριέρε ντε λα Σέρα» έγραψε ότι η βιοτεχνία παράγει είδη για μεγάλους οίκους μόδας.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Σε 13 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε στη Βενεζουέλα ο αντιδραστικός πολιτικός και πρώην δήμαρχος του Καράκας, Λεοπόλδο Λόπες, για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στην υποκίνηση και πρόκληση βίαιων επεισοδίων στη διάρκεια περσινών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, όπου σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι από τα τάγματα θανάτου που οργάνωνε.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη ξεκίνησαν σειρά διαπραγματεύσεων με την υποστήριξη του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια τερματισμού του πολέμου και την επίτευξη μίας «τελικής ειρηνευτικής» συμφωνίας μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη.

ΤΟΚΙΟ.-- Σε έκτακτη κατάσταση βρίσκονται περιοχές της Ιαπωνίας που χτυπήθηκαν από σφοδρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις, μετά από το πέρασμα τροπικού κυκλώνα. Χτες σημειώθηκαν νέες υπερχειλίσεις ποταμών. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 26 αγνοούνται. Ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι και δύο 8χρονα παιδιά. Τα φαινόμενα επηρέασαν και περιοχές γειτονικές του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Τριάντα σάκοι γεμάτοι με ύποπτο ραδιενεργό υλικό παρασύρθηκαν από το χώρο που φυλάσσονταν σε κοντινή πόλη. Οι περισσότεροι από αυτούς εντοπίστηκαν άθικτοι, ενώ το περιεχόμενό τους, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν είχε διαρρεύσει.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Ναουάζ Σαρίφ, δήλωσε ότι το Τουρκμενιστάν θα ξεκινήσει (μετά από μεγάλη καθυστέρηση) την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από την Κεντρική στη Νότια Ασία. Ο αγωγός είναι γνωστός στα σχέδια ως TAPI, από τα αρχικά των χωρών που θα διασχίζει: Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία. Η σχετική συμφωνία είχε καταληχτεί από το 2010 και το μήκος του έργου θα είναι 1.735 χιλιόμετρα.

Η 11η Σεπτέμβρη ... διδάσκει

Χτες ήταν η 14η επέτειος από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στους «Δίδυμους Πύργους» του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη με 2.996 νεκρούς και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο όπου χρησιμοποιήθηκαν κατειλημμένα αεροπλάνα ως βόμβες, ενέργειες αποδόθηκαν στην «Αλ Κάιντα» και στη συνέχεια αποτέλεσαν το καλύτερο πρόσχημα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο. Οκτώβρης 2001 στο Αφγανιστάν, 2003 νέα επέμβαση στο Ιράκ. Αργότερα ακολούθησαν οι πρόσφατες επεμβάσεις, πριν από 4 χρόνια, στη Λιβύη κι έπειτα στη Συρία. Επεμβάσεις που συνεχίζονται και σήμερα, στο όνομα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία και στο Ιράκ (επίσης κατασκεύασμα των ιμπεριαλιστών).

Ολα αυτά τα χρόνια οι λαϊκές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι «αντιτρομοκρατικές» «απελευθερωτικές από τυραννικά καθεστώτα» και δήθεν «εμπέδωσης της δημοκρατίας» εκστρατείες έγιναν για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς της Ενέργειας, για τις σφαίρες επιρροής και τις αγορές. Είναι πόλεμοι και επεμβάσεις του κεφαλαίου κατά των λαών, που μάτωσαν και ματώνουν, που μετατρέπονται σε καραβάνια προσφύγων και μεταναστών.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, την εποχή του «είμαστε όλοι Αμερικάνοι», της υστερίας όλων των άλλων κομμάτων της εποχής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμού) εκτίμησε και «σημάδεψε» σωστά. Στις 15/9/2001, στην Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ σημειωνόταν: «Τέτοιες ενέργειες, με βάση τη διεθνή πείρα, συνιστούν "βούτυρο στο ψωμί" στους επιτελικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται για ν' ανοίξει μια νέα σελίδα εγκληματικής επίθεσης κατά λαών, χωρών, λαϊκών κινημάτων, που αντιστέκονται στη "νέα τάξη πραγμάτων" σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εναντίον εκείνων που διεκδικούν το δικαίωμα του κάθε λαού ν' αποφασίζει για το δρόμο εξέλιξης που θα πάρει η χώρα του, υπερασπίζονται τα σύνορα και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα».

Το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε στις εκτιμήσεις του γιατί η ανάλυσή του, τότε και σήμερα, «πατάει» στην αντικειμενική πραγματικότητα, ότι η υπεράσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων, πολύ περισσότερο σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης, σπέρνει τη φτώχεια και τη δυστυχία στους λαούς. Οι αστικές τάξεις με συμμαχίες και συμβιβασμούς, άλλα και με σφοδρή διαπάλη, βάζουν στο στόχαστρο το φυσικό πλούτο, τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και μόνο η πάλη ενάντια στην αιτία, η ρήξη με το κεφάλαιο και την εξουσία του μπορεί να φέρει φιλολαϊκή προοπτική.


Δ. Κ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
Χάρη σε 3.522 κρατούμενους

ΑΒΑΝΑ.--

Το Κρατικό Συμβούλιο της Κούβας, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου από τις 19 έως 22 Σεπτέμβρη ανακοίνωσε χθες ότι δίνει χάρη σε 3.522 κρατούμενους παίρνοντας υπόψη τη φύση των πράξεων για τις οποίες τιμωρήθηκαν, τη συμπεριφορά τους στη φυλακή, τον χρόνο έκτισης της ποινής και την υγεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε αυτούς που θα πάρουν χάρη περιλαμβάνονται άτομα άνω των 60 ετών, κάτω των 20 ετών χωρίς ποινικό μητρώο, κρατούμενοι που ολοκλήρωναν την ποινή τους και αποφυλακίζονταν μέσα στο 2016, και κάποιους ξένους υπηκόους που θα γίνει συνεννόηση με τις πρεσβείες των χωρών τους για επαναπατρισμό τους. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι αποκλείονται καταδικασμένοι για σοβαρά ποινικά αδικήματα και εγκλήματα κατά της ασφάλειας του κράτους, όπου συνήθως περιλαμβάνονται αντιδραστικά αντεπαναστατικά στοιχεία που δρουν με στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, την Πέμπτη έγινε η 5η συνάντηση ανάμεσα στην Κούβα και την ΕΕ στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας που έχει εγκαινιαστεί, ιδιαίτερα μετά και τις συζητήσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων και με τις ΗΠΑ. Το ζήτημα του πολύμορφου οικονομικού αποκλεισμού είναι από τα βασικά ζητήματα που προβάλλει η πλευρά της κυβέρνησης της Κούβας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ