Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Θα υψωθεί και η παλαιστινιακή σημαία

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Παρά τις αντιδράσεις ΗΠΑ και Ισραήλ, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη αποφάσισε χτες την έπαρση της σημαίας της Παλαιστινιακής Αρχής στην έδρα του οργανισμού, με 119 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 45 αποχές (μεταξύ των οποίων αρκετές χώρες - μέλη της ΕΕ εκτός από τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ιταλία κ.ά.).

Οπως αναφέρει το ψήφισμα, οι σημαίες των κρατών - παρατηρητών που δεν είναι μέλη του οργανισμού, όπως η Παλαιστίνη, μπορούν να υψωθούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και σε γραφεία του οργανισμού, μετά τις σημαίες των κρατών - μελών. Το μόνο άλλο μη-μέλος του ΟΗΕ και κράτος - παρατηρητής είναι το Βατικανό, το οποίο αρνήθηκε να συμμετάσχει από κοινού στην κίνηση, λέγοντας ότι δεν ήξερε αν το ίδιο θα προχωρούσε σε ύψωση της σημαίας του σε περίπτωση που περνούσε η πρόταση.

Παλαιστίνιοι διπλωμάτες είπαν ότι η σημαία τους θα υψωθεί στις 30 Σεπτέμβρη, την ημέρα που ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς θα απευθυνθεί στους ηγέτες των κρατών - μελών στην ετήσια συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ Ρον Προσόρ άσκησε κριτική στη ΓΣ για την αποδοχή της πρότασης, ενώ η Αμερικανίδα πρέσβειρα Σαμάνθα Πάουερ είπε ότι η εξέλιξη «δεν θα λειτουργήσει υπέρ της ισραλινο-παλαιστινιακής προσέγγισης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ