ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προσπαθεί να διατηρήσει το μονοπώλιό της η «Microsoft»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η αμερικανική επιχείρηση που χαρακτηρίζεται «αυτοκράτειρα του λογισμικού για υπολογιστές» προσπάθησε στην υπό εξέλιξη δίκη της στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο των ΗΠΑ να εγείρει αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο ο δικαστής που αποφάσισε τη διάλυσή της, Τόμας Πένφιλντ Τζάκσον, ήταν «απροκατάληπτος», ενώ ένας, ο Πρόεδρός του Χάρι Εντουαρντς διατύπωσε το - καταπληκτικό, από κάθε άποψη... - ερώτημα αν το ζήτημα είναι «να αντικατασταθεί ένα μονοπώλιο μιας εταιρίας από κάποιο άλλο μιας άλλης εταιρίας».

Η «Microsoft Corp.», που κατέχει ένα 85-90% της αγοράς λειτουργικών συστημάτων για υπολογιστές παγκοσμίως, κατηγορείται ότι υιοθέτησε μονοπωλιακές πρακτικές για να «πλήξει εκ προθέσεως» την ανταγωνίστριά της στο χώρο του λογισμικού για το Internet, «Netscape». Οι δικαστές δεν κατέληξαν φυσικά σε πόρισμα, αφού η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει μερικούς μήνες ακόμη, ωστόσο οι εξελίξεις στην αίθουσα έδωσαν στη μετοχή της «Microsoft» μια... κλοτσιά προς τα πάνω (5% στον δείκτη επιχειρήσεων τεχνολογίας του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, Nasdaq).

Ο δικαστής Εντουαρντς προέβη στη χαρακτηριζόμενη ως «ασυνήθιστη» ενέργεια να επικρίνει ορισμένα από τα πορίσματα του δικαστή Τζάκσον, που έκρινε πρωτοδίκως την υπόθεση. Τα στοιχεία που δέχτηκε ο Τζάκσον συνέβαλαν στην απόφαση για τη διάλυσή της, ωστόσο ο Εντουαρντς τόνισε στο δικαστήριο πως ορισμένα από αυτά δε φαίνεται να τεκμηριώνονται από τις ενδείξεις που αναφέρθηκαν στη δίκη και εξέφρασε την απροθυμία του να δεχτεί αστήρικτα πορίσματα.

Οι δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της εταιρίας του Μπιλ Γκέιτς «Microsoft», αποτελούν ενδεχομένως μια εκ των υστέρων εξήγηση για τη μεταστροφή της «πολιτικής προτίμησης» των επιχειρήσεων τεχνολογίας των ΗΠΑ (ΙΤ) υπέρ των Ρεπουμπλικανών...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΡΛΑΝΔΙΑ
«Θερίζει» το... κρύο

Πρωτοφανείς οι χιονοπτώσεις στη Βρετανία

Associated Press

Πρωτοφανείς οι χιονοπτώσεις στη Βρετανία
ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Πικρός και δύσκολος θα είναι ο αποχαιρετισμός του φετινού χειμώνα για εκατομμύρια Βρετανούς και Ιρλανδούς, αφού τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα, όπως θυελλώδεις άνεμοι, χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες που πλήττουν τις χώρες αυτές, έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, κυκλοφοριακό χάος και πιθανώς την απώλεια ανθρωπίνων ζωών.

Κατ' αρχάς, η Χιονοθύελλα που έπληξε χτες τη Βόρεια Αγγλία και τη Σκοτία, είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό περίπου εκατό χιλιάδες σπίτια, αλλά και να διακοπεί η κίνηση στους μεγαλύτερους οδικούς άξονες, ενώ σταμάτησε και η κυκλοφορία των τρένων, όπως ανέφεραν Βρετανοί αξιωματούχοι, ενώ πρόσθεσαν ότι και ο αυτοκινητόδρομος Μ74 που συνδέει τη Σκοτία και την Αγγλία έκλεισε. Εκτός αυτού, η μετεωρολογική υπηρεσία πρόβλεψε νέες χιονοπτώσεις για τις προσεχείς 24 ώρες.

Στην Ιρλανδία, εξαιτίας και πάλι πολύ πυκνής χιονοθύελλας, έκλεισε το αεροδρόμιο του Δουβλίνου, ακυρώθηκαν τα δρομολόγια των πορθμείων και αρκετά σχολεία δε λειτούργησαν. Τα εντονότερα φαινόμενα με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες αναφέρθηκαν στις ανατολικές ακτές του νησιού. Στη Βόρεια Ιρλανδία περίπου 60.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό και έκλεισε το αεροδρόμιο του Μπέλφαστ. Κλειστά παρέμειναν αρκετά σχολεία.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΟΥΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
«Μουδιασμένοι» οι Αραβες, αισιόδοξος ο Πάουελ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΙΑΝΤ.-

«Κατανόηση και υποστήριξη» για την αμερικανική άποψη ότι οι «τωρινές κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ είναι σε κατάσταση σύγχυσης» διατείνεται ότι κέρδισε από τους Αραβες συμμάχους, κατά την τριήμερη περιοδεία του στην περιοχή, ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι, με εξαίρεση την ηγεσία του Κουβέιτ, οι υπόλοιποι συνομιλητές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δηλώσεις τους. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Σα?ντ αλ Σάχαφ, πάντως, δήλωνε, από τη Νέα Υόρκη όπου άρχισε συνομιλίες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το θέμα των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο, ότι η ιρακινή ηγεσία επιμένει στην άμεση άρση των κυρώσεων, αναρωτώμενος για το «αν ήταν χαζές οι κυρώσεις των τελευταίων δέκα χρόνων, αφού αυτές που προετοιμάζονται τώρα είναι έξυπνες».

Την πρότασή περί εφαρμογής «έξυπνων κυρώσεων», οι οποίες θα επιτρέπουν την αύξηση των, εισαγόμενων στο Ιράκ, καταναλωτικών αγαθών αλλά θα ελέγχουν αυστηρά το ό,τιδήποτε σχετίζεται με κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής επανέλαβε στις αραβικές πρωτεύουσες όπου περιόδευσε, τα τελευταία 24ωρα, ο Κόλιν Πάουελ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, με την παλαιστινιακή και ισραηλινή ηγεσία, με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, με τον Σαουδάραβα βασιλιά Φαχντ και τον πρίγκιπα διάδοχο Αμπντουλάχ, με τον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι «υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί η εισαγωγή ακόμη και προϊόντων που έχουν διπλή χρήση».

Με ανάλογα «καθήκοντα» περιόδευσε στην Τουρκία, στο Λίβανο, στο Ομάν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο βοηθός του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Εντουαρντ Γουόλκερ. Μάλιστα, ως ενδεικτικό στοιχείο της «θετικής αντίδρασης» των συνομιλητών του, ο Πάουελ ανέφερε την αποδοχή της συριακής κυβέρνησης να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του ΟΗΕ για έλεγχο στον πετρελαιαγωγό, με τον οποίο προμηθεύεται πετρέλαιο από το Ιράκ.

Ο Κόλιν Πάουελ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην επίσκεψή του στην πόλη του Κουβέιτ, όπου μαζί με τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον πρώην διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο Νόρμαν Σβάρτσκοπφ, συμμετείχε στον εορτασμό της δεκάτης επετείου από την απομάκρυνση των ιρακινών στρατευμάτων από το έδαφος του εμιράτου. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι «για τις ΗΠΑ είναι προτεραιότητα η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του Κουβέιτ».

«Αναμενόμενη αντίδραση στην εντεινόμενη πίεση για άρση των κυρώσεων», χαρακτήρισε τις αμερικανικές προτάσεις ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, ο οποίος απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ως «θετικό βήμα» εκτίμησε, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊσάλ, τη «συνειδητοποίηση επανεξέτασης των κυρώσεων που αναγκάζουν τον ιρακινό λαό να υποφέρει», χωρίς, όμως, ούτε αυτός να προχωρήσει σε περαιτέρω ανάλυση της άποψης της Σαουδικής Αραβίας. Η ιορδανική ηγεσία απέφυγε να κάνει επίσημες δηλώσεις, όπως επίσης και η συριακή. Εντούτοις, ο συριακός Τύπος ήταν σαφώς επικριτικός, χτες, καθώς κατηγορούσε την αμερικανική ηγεσία για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, αφού «πιέζει για εφαρμογή αποφάσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ και στηρίζει το Ισραήλ στην παραβίασή τους».

Οι αραβικές ηγεσίες, πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ιδιαίτερα προβληματισμένες δεδομένης της εντεινόμενης λαϊκής οργής στις χώρες τους, εξαιτίας της συνεχιζόμενης παλαιστινιακής εξέγερσης και της απροκάλυπτης άνισης αντιμετώπισης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στον αραβικό κόσμο και στο Ισραήλ. Την περιοδεία Πάουελ ακολούθησε έντονη κινητικότητα στον αραβικό κόσμο. Ο Χόσνι Μουμπάρακ μετέβη για συνομιλίες με τον Ιορδανό μονάρχη στο Αμμάν, όπου σήμερα αναμένεται να μεταβεί ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Γιάσερ Αραφάτ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Μουμπάρακ, ενώ στο Αμμάν θα σπεύσει ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι.

ΡΩΣΙΑ
Σύλληψη Αμερικανού για ναρκωτικά

ΜΟΣΧΑ.-

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (ΟΥΑ) ανακοίνωσε χτες Τρίτη, 27 Φλεβάρη, ότι συνέλαβε έναν Αμερικανό, τον Τζον Εντουαρντ Τόμπιν, που διατηρεί σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες, όταν επιχείρησε να αγοράσει ναρκωτικά στην πόλη Βορόνεζ (500 χλμ. νότια της Μόσχας). Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο Αμερικανός, που συνελήφθη την 1 Φλεβάρη, είχε έρθει στο Βορόνεζ ως βραβευμένος του Ιδρύματος Φουλμπράιτ και είχε επιστολή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την παράκληση να γίνει δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές στην έδρα Πολιτειολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Βορόνεζ. Ο Τόμπιν αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του, ενώ άλλη ποσότητα ναρκωτικών βρέθηκε στο διαμέρισμά του. Ο Αμερικανός είχε αποφοιτήσει από ένα «Ινστιτούτο του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας» στο Μοντερέι και μετά εκπαιδεύτηκε στον τομέα της έρευνας σε «Στρατιωτική Σχολή Πληροφοριών», στο φρούριο Χουατσούκα στο Νέο Μεξικό. Σύμφωνα πάντα με το ΙΝΤΕΡΦΑΞ, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν καταλόγισαν στον Τόμπιν κατασκοπευτική δράση. Η σύλληψη του Τόμπιν ανακοινώθηκε λίγες μέρες μετά την απαγγελία κατηγορίας από τις αμερικανικές αρχές εναντίον του Ρόμπερτ Φίλιπ Χάνσεν για κατασκοπία υπέρ της ΕΣΣΔ και στη συνέχεια υπέρ της Ρωσίας. Ο Χάνσεν, ρωσικής καταγωγής, εργαζόταν ως ανώτερος αξιωματούχος στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών (FBI) και συνελήφθη στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του μήνα. Δικαστήριο του Βορόνεζ τον έθεσε υπό κράτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ