Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΑΟΥΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
«Μουδιασμένοι» οι Αραβες, αισιόδοξος ο Πάουελ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΙΑΝΤ.-

«Κατανόηση και υποστήριξη» για την αμερικανική άποψη ότι οι «τωρινές κυρώσεις σε βάρος του Ιράκ είναι σε κατάσταση σύγχυσης» διατείνεται ότι κέρδισε από τους Αραβες συμμάχους, κατά την τριήμερη περιοδεία του στην περιοχή, ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι, με εξαίρεση την ηγεσία του Κουβέιτ, οι υπόλοιποι συνομιλητές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δηλώσεις τους. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Σα?ντ αλ Σάχαφ, πάντως, δήλωνε, από τη Νέα Υόρκη όπου άρχισε συνομιλίες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το θέμα των επιθεωρήσεων στο ιρακινό οπλοστάσιο, ότι η ιρακινή ηγεσία επιμένει στην άμεση άρση των κυρώσεων, αναρωτώμενος για το «αν ήταν χαζές οι κυρώσεις των τελευταίων δέκα χρόνων, αφού αυτές που προετοιμάζονται τώρα είναι έξυπνες».

Την πρότασή περί εφαρμογής «έξυπνων κυρώσεων», οι οποίες θα επιτρέπουν την αύξηση των, εισαγόμενων στο Ιράκ, καταναλωτικών αγαθών αλλά θα ελέγχουν αυστηρά το ό,τιδήποτε σχετίζεται με κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής επανέλαβε στις αραβικές πρωτεύουσες όπου περιόδευσε, τα τελευταία 24ωρα, ο Κόλιν Πάουελ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, με την παλαιστινιακή και ισραηλινή ηγεσία, με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, με τον Σαουδάραβα βασιλιά Φαχντ και τον πρίγκιπα διάδοχο Αμπντουλάχ, με τον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ και εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι «υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί η εισαγωγή ακόμη και προϊόντων που έχουν διπλή χρήση».

Με ανάλογα «καθήκοντα» περιόδευσε στην Τουρκία, στο Λίβανο, στο Ομάν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο βοηθός του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Εντουαρντ Γουόλκερ. Μάλιστα, ως ενδεικτικό στοιχείο της «θετικής αντίδρασης» των συνομιλητών του, ο Πάουελ ανέφερε την αποδοχή της συριακής κυβέρνησης να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του ΟΗΕ για έλεγχο στον πετρελαιαγωγό, με τον οποίο προμηθεύεται πετρέλαιο από το Ιράκ.

Ο Κόλιν Πάουελ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην επίσκεψή του στην πόλη του Κουβέιτ, όπου μαζί με τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον πρώην διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο Νόρμαν Σβάρτσκοπφ, συμμετείχε στον εορτασμό της δεκάτης επετείου από την απομάκρυνση των ιρακινών στρατευμάτων από το έδαφος του εμιράτου. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι «για τις ΗΠΑ είναι προτεραιότητα η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του Κουβέιτ».

«Αναμενόμενη αντίδραση στην εντεινόμενη πίεση για άρση των κυρώσεων», χαρακτήρισε τις αμερικανικές προτάσεις ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, ο οποίος απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ως «θετικό βήμα» εκτίμησε, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊσάλ, τη «συνειδητοποίηση επανεξέτασης των κυρώσεων που αναγκάζουν τον ιρακινό λαό να υποφέρει», χωρίς, όμως, ούτε αυτός να προχωρήσει σε περαιτέρω ανάλυση της άποψης της Σαουδικής Αραβίας. Η ιορδανική ηγεσία απέφυγε να κάνει επίσημες δηλώσεις, όπως επίσης και η συριακή. Εντούτοις, ο συριακός Τύπος ήταν σαφώς επικριτικός, χτες, καθώς κατηγορούσε την αμερικανική ηγεσία για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, αφού «πιέζει για εφαρμογή αποφάσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ και στηρίζει το Ισραήλ στην παραβίασή τους».

Οι αραβικές ηγεσίες, πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ιδιαίτερα προβληματισμένες δεδομένης της εντεινόμενης λαϊκής οργής στις χώρες τους, εξαιτίας της συνεχιζόμενης παλαιστινιακής εξέγερσης και της απροκάλυπτης άνισης αντιμετώπισης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στον αραβικό κόσμο και στο Ισραήλ. Την περιοδεία Πάουελ ακολούθησε έντονη κινητικότητα στον αραβικό κόσμο. Ο Χόσνι Μουμπάρακ μετέβη για συνομιλίες με τον Ιορδανό μονάρχη στο Αμμάν, όπου σήμερα αναμένεται να μεταβεί ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Γιάσερ Αραφάτ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Μουμπάρακ, ενώ στο Αμμάν θα σπεύσει ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τόνωση ηθικού από τον Πάουελ (2004-03-20 00:00:00.0)
Οξύνονται οι αμερικανικές απειλές, πληθαίνουν οι αντιδράσεις (2003-04-15 00:00:00.0)
Αντιδράσεις, διχασμός και όξυνση των πνευμάτων (2001-02-20 00:00:00.0)
Ξαναχτύπησε η "Αλεπού" (1999-01-26 00:00:00.0)
Καθημερινό φαινόμενο οι πολεμικές αψιμαχίες (1999-01-12 00:00:00.0)
Νέο επεισόδιο, ενώ ο "πόλεμος" συνεχίζεται.... (1998-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ