Σάββατο 20 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τόνωση ηθικού από τον Πάουελ

Το έργο των κατοχικών δυνάμεων εξήρε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, εκτιμώντας ότι «δε φταίει ο πόλεμος στο Ιράκ για την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας»

Πολωνοί στις κατοχικές δυνάμεις

Associated Press

Πολωνοί στις κατοχικές δυνάμεις
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ

«Θα παραμείνουμε ακλόνητοι στο καθήκον μας και θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό που απειλεί τον πολιτισμένο κόσμο», υποστήριξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο Κόλιν Πάουελ πραγματοποίησε, χτες, αιφνιδιαστική ολιγόωρη επίσκεψη στη Βαγδάτη, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την έναρξη της αμερικανο-βρετανικής εισβολής. Λίγο μετά την αναχώρησή του νέες εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Βαγδάτης.

Τα αμερικανικά στρατεύματα και όλους τους «συμμάχους» τους συνεχάρη, χτες, ο Κόλιν Πάουελ, επειδή «απάλλαξαν τον ιρακινό λαό και τον κόσμο από μια φρικτή δικτατορία». Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, που εκτιμούσε ότι «ο πόλεμος στο Ιράκ δεν έκανε ασφαλέστερο τον κόσμο», ο Πάουελ υποστήριξε ότι «δε φταίει ο πόλεμος αυτός για την αναζωπύρωση της τρομοκρατίας στον κόσμο». Αλλη άποψη, πάντως, είχαν οι χιλιάδες σιίτες και σουνίτες, που ενωμένοι, διαδήλωναν, την ίδια ώρα, κατά της αμερικανικής κατοχής λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των αμερικανικών στρατευμάτων, υπογραμμίζοντας ότι «η συμμαχία θα παραμείνει ενωμένη και δυνατή μέχρις ότου ολοκληρώσει τα καθήκοντά της». Οι δηλώσεις αυτές αποτελούσαν, ουσιαστικά, έμμεση απάντηση τόσο στη διακήρυξη της νέας ισπανικής κυβέρνησης περί απόσυρσης των δυνάμεών της, όσο και στις «ανησυχίες» που διατύπωσε η πολωνική ηγεσία, αλλά και στην άρνηση της Ν. Κορέας να αποστείλει στρατεύματα σε περιοχές που θα χρειαστεί να πάρουν μέρος σε μάχες.

Από τη συνέντευξη Τύπου του Πάουελ αποχώρησαν επιδεικτικά όλοι οι Αραβες δημοσιογράφοι, διαμαρτυρόμενοι για την εν ψυχρώ δολοφονία 2 Ιρακινών συναδέλφων τους που εργάζονταν στο «αλ Αραμπίγια», το βράδυ της Πέμπτης. Οι δύο δέχτηκαν τα πυρά Αμερικανών στρατιωτών σε σημείο ελέγχου, επειδή το προηγούμενο αυτοκίνητο δε σταμάτησε. Ο Πάουελ αρκέστηκε να εκφράσει τη λύπη του για «κάθε ανθρώπινη απώλεια», αλλά συμπλήρωσε ότι «σίγουρα δεν έγινε επίτηδες».

Κατοχικές δυνάμεις ασφαλίζουν μια περιοχή στη Μοσούλη μετά από επίθεση της Ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Κατοχικές δυνάμεις ασφαλίζουν μια περιοχή στη Μοσούλη μετά από επίθεση της Ιρακινής αντίστασης
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε επαφές με αξιωματούχους και στρατιώτες και αναχώρησε, νωρίς το απόγευμα, για τη Σ. Αραβία. Ωρες αργότερα, εκρήξεις σημειώθηκαν στα όρια της περιοχής ασφαλείας γύρω από το αμερικανικό στρατηγείο στην ιρακινή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν προκλήθηκαν θύματα. Αντίθετα, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε έξω από τη Μοσούλη, όταν η αυτοκινητοπομπή του δέχτηκε πυρά αγνώστων. Επίσης, 1 Αμερικανός πεζοναύτης, που είχε τραυματιστεί πριν 2 μέρες, εξέπνευσε.

Αντιφατικά μηνύματα στον ΟΗΕ

Εντός των προσεχών ημερών, θα μεταβεί στο Ιράκ, ομάδα «ειδικών» με επικεφαλής τον απεσταλμένο του για τη χώρα, Λακντάρ Μπραχίμι, προκειμένου να βοηθήσουν στην «αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας και της προετοιμασίας των εκλογών». Αυτό ανακοίνωσε ο Κόφι Ανάν, μια μέρα μετά την άφιξη επιστολών από το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο και από την κατοχική διοίκηση, όπου ζητούνταν η παρέμβαση του ΟΗΕ γι' αυτά τα ζητήματα.

Σύμφωνα με διαρροές, η κατοχική διοίκηση άσκησε πιέσεις στο Συμβούλιο, για να ζητήσει ενεργότερο ρόλο του ΟΗΕ, κάτι που δεν έγινε δεκτό καθώς η σιιτική πλειοψηφία έχει δυσαρεστηθεί από τη γνωμοδότηση του Οργανισμού περί αδυναμίας διενέργειας εκλογών στο άμεσο μέλλον. Εντούτοις, ο θρησκευτικός ηγέτης των Σιιτών, Αγιατολάχ Σιστάνι, με επιστολή, είχε καλέσει τον Οργανισμό, πριν από λίγες μέρες, να αναλάβει δράση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες εκκλήσεις και διαφωνίες, εντός και εκτός (2006-12-19 00:00:00.0)
Σε πολιορκία... (2004-04-16 00:00:00.0)
Αναζητούνται... τα όπλα μαζικής καταστροφής (2004-01-27 00:00:00.0)
Οι «δημόσιες σχέσεις» δεν ανέκοψαν τις επιθέσεις (2003-11-29 00:00:00.0)
Δυσαρέσκεια για το σχέδιο και για Ράμσφελντ (2003-09-06 00:00:00.0)
Και πάλι «εκκαθαρίζουν» οι κατοχικές δυνάμεις (2003-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ