Σάββατο 20 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Το ΚΚΡΟ θα παλέψει για τη ΛΠΕΡ

Σε συνεδρίασή του στις 18/3 το Προεδρείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) ασχολήθηκε με ζητήματα προετοιμασίας της Ολομέλειας της ΚΕ του κόμματος, που θα γίνει στις 27 του Μάρτη. Κεντρικά ζητήματα ήταν η κατάσταση που επικρατεί στη Λαϊκο-πατριωτική Ενωση Ρωσίας (ΛΠΕΡ) και η προετοιμασία του 10ου Συνεδρίου του ΚΚΡΟ, που θα γίνει τον Ιούνη.

Σε ό,τι αφορά στη ΛΠΕΡ το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ θα προτείνει μια σειρά μέτρων στην ΚΕ με στόχο τη διατήρηση κι ενίσχυση αυτής της πλατιάς οργάνωσης και το ξεπέρασμα της «δυαρχίας», που έχει εμφανιστεί εξαιτίας της αντιπαράθεσης του Γκ. Σεμίγκιν, Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΛΠΕΡ, βουλευτή του ΚΚΡΟ κι επιχειρηματία, με τον Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρο του ΚΚΡΟ και του Συντονιστικού Συμβουλίου της ΛΠΕΡ. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η αλλαγή του Καταστατικού της ΛΠΕΡ στο επόμενο συνέδριό της, η ενίσχυση του ρόλου του Συντονιστικού Συμβουλίου και ο έλεγχος από αυτό των οικονομικών πόρων της ΛΠΕΡ. Επίσης, ζητείται από τα μέλη του ΚΚΡΟ που είναι εκλεγμένα στην ηγεσία της ΛΠΕΡ να προωθήσουν τις παραπάνω αποφάσεις. Το θέμα της ενίσχυσης της ΛΠΕΡ αποφασίστηκε ότι θα απασχολήσει και το 10ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ.

Νέος συνασπισμός κομμάτων, με συμμετοχή Γκορμπατσόφ;

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο, με πρωτοβουλία του Γκ. Σεμίγκιν, αλλά και του Γκ. Σελεζνιόφ, πρώην προέδρου της Κρατικής Δούμας και πρώην μέλους του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ, θα πραγματοποιηθεί το «Κογκρέσο των πατριωτών της Ρωσίας». Στην εκδήλωση αυτή έχει προσκληθεί μια δεκάδα κομμάτων που δεν μπόρεσαν να περάσουν το εκλογικό όριο του 5% στις εκλογές του Δεκέμβρη, αλλά όλα μαζί συγκέντρωσαν ποσοστό 5,5%. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκαζέτα», οι οργανωτές προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα πολιτική οργάνωση, ένα είδος συνασπισμού των κομμάτων που έχουν «κοινωνικό προσανατολισμό». Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι οι παραπάνω οργανωτές έχουν συνομιλίες και με τον Μ. Γκορμπατσόφ, επικεφαλής σήμερα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ