Σάββατο 20 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση Σαρόν - Αμπντάλα

Ακόμα με τις σφεντόνες...

Associated Press

Ακόμα με τις σφεντόνες...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Μυστική συνάντηση, μακριά από τα ΜΜΕ, είχαν, όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Ιορδανός μονάρχης. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο ράντζο του Σαρόν, στο Νότιο Ισραήλ, και, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, συζήτησαν, κυρίως, τα ισραηλινά σχέδια μονομερούς και μερικής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας και το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κάτι ανάλογο από το μέρος της Δ. Οχθης.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα φέρεται να διατύπωσε τις ανησυχίες του ότι σε περίπτωση ολοκλήρωσης του διαχωριστικού τείχους, πολλοί Παλαιστίνιοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την εστία τους με κατεύθυνση πιθανότατα την Ιορδανία, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη δημογραφική ισορροπία της χώρας. Επισήμως, πάντως, ο Ιορδανός βασιλιάς αναφέρεται ότι επανέλαβε την πάγια θέση του για το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην ανεξαρτησία και σε ένα βιώσιμο κράτος. Ο Σαρόν, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα φυλάει τα σύνορα με την Ιορδανία ό,τι και αν γίνει.

Από την πόλη της Γάζας, ο θρησκευτικός ηγέτης της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή «καταστροφή». «Σπεύδουν όλοι να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, υποκρινόμενοι δήθεν ότι ενδιαφέρονται για τον παλαιστινιακό λαό. Η αλήθεια είναι ότι ο παλαιστινιακός λαός πουλιέται και αγοράζεται από τους άλλους, γι' αυτό και πρέπει να απελευθερωθεί και από τις αραβικές χώρες».

Την ίδια ώρα, νοτιότερα της πόλης της Γάζας, κοντά στον εποικισμό Νετζαρίμ, ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο χωριό Μουγκχράκα «αναζητώντας μέλη της Χαμάς». Σημειώθηκαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών και βόμβα εξερράγη δίπλα σε ισραηλινό τανκ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 στρατιώτες. Τραυματίστηκαν και 12 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 2 παιδιά. Κατά την εισβολή καταστράφηκε το υδροδοτικό δίκτυο και διεκόπη η ηλεκτροδότηση, ενώ ισοπεδώθηκαν και 2 σπίτια.

Αργά το βράδυ, τέλος, ένας Ισραηλινός έπεσε νεκρός στην Ανατολική Ιερουσαλήμ από ενόπλους που διέφυγαν με αυτοκίνητο. Οι ισραηλινές αρχές εκτιμούσαν ότι πρόκειται για παλαιστινιακή επίθεση, αναφέροντας ότι υπάρχει και ανάληψη ευθύνης από τις «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ