Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες εκκλήσεις και διαφωνίες, εντός και εκτός

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Να επιστρέψουν στον ιρακινό στρατό ή αν δε θέλουν να συνταξιοδοτηθούν» πρότεινε σε πρώην αξιωματικούς επί Σαντάμ Χουσεΐν ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, κατά τη διάρκεια της διήμερης «συνόδου συμφιλίωσης». Σε αυτήν συμμετείχαν 300 εκπρόσωποι από σουνιτικές, σιιτικές και κουρδικές παρατάξεις, με εξαίρεση τις αντιστασιακές οργανώσεις και τις ακραίες σιιτικές ομάδες. Ο αλ Μάλικι επανέλαβε τη δέσμευση για «πάταξη της βίας από όπου και αν προέρχεται» και την έκκλησή του για «ενότητα και για στήριξη της προσπάθειας και από τις γειτονικές χώρες».

Την ίδια ώρα, βέβαια, συνεχίζονταν οι επιθέσεις. Χτες, 5 πολίτες σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη σουνιτική Σαϊντίγια, της Βαγδάτης. Επιθέσεις με νεκρούς και δεκάδες τραυματίες σημειώθηκαν και σε άλλες συνοικίες της πρωτεύουσας, όπως και σε Ντιγιάλα, Μοσούλη, Μπαακούμπα, Ισκαντιρίγια. Τα τελευταία 24ωρα, εντοπίστηκαν 53 πτώματα και σκοτώθηκαν 4 Αμερικανοί στρατιώτες.

Από χτες, επίσης, σταμάτησε, μέχρι νεωτέρας, κάθε δραστηριότητα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (της Ερυθράς Ημισελήνου ουσιαστικά) στη Βαγδάτη μετά την απαγωγή 30 εργαζομένων του, την Κυριακή, από άνδρες που έφεραν στολές των ειδικών δυνάμεων. Χτες απελευθερώθηκαν οι 16.

Στο Ιράκ, βρέθηκε την Κυριακή και ο Τόνι Μπλερ. Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μάλικι και τον πρόεδρο Ταλαμπανί, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του, και επισκέφτηκε τα βρετανικά στρατεύματα στη Βασόρα. Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ φημολογείται έντονα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος σκέφτεται να στείλει επιπλέον στρατεύματα στο Ιράκ, παρά τις περί του αντιθέτου παραινέσεις, ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωνε ότι «κάτι τέτοιο δε θα βοηθήσει καθόλου» και ότι «προς το παρόν, οι ΗΠΑ χάνουν τον πόλεμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ