Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Κρίσιμες ώρες

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Από μια κλωστή μοιάζει να κρέμεται η εύθραυστη «κατάπαυση του πυρός» που συμφωνήθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής μεταξύ «Φατάχ» - «Χαμάς», σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι αιματηρές συγκρούσεις και προκλήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που απειλούν να σύρουν τα παλαιστινιακά εδάφη στον εμφύλιο. Χτες, το ένα μετά το άλλο, τα ηγετικά στελέχη της «Χαμάς» καθιστούσαν σαφές ότι θεωρούν «παράνομη και αντισυνταγματική, αντιπαραγωγική για την εσωτερική ηρεμία, ακόμη και πραξικοπηματική» την κήρυξη πρόωρων εκλογών και ότι προτίθενται να μποϊκοτάρουν τη διεξαγωγή τους. Συμπλήρωναν, πάντως, ότι απαράβατος κανόνας είναι η αποφυγή εμφυλίου.

Από την άλλη, ο Μαχμούντ Αμπάς, έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των οργανώσεων της ΟΑΠ, επέμεινε στην απόφαση της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης, που ανακοίνωσε το Σάββατο με το σκεπτικό ότι είναι «μοναδικός τρόπος επίλυσης του πολιτικού αδιεξόδου που έχει προκύψει μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τεχνοκρατική κυβέρνηση ενότητας. Ο Αμπάς συναντήθηκε, χτες, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, από τον οποίο ζήτησε «να εργαστεί για την άμεση άρση του οικονομικού αποκλεισμού» του παλαιστινιακού λαού. Επίσης, δήλωσε έτοιμος για «σοβαρές συνομιλίες» με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, από τον οποίο ζήτησε να απελευθερώσει τους Παλαιστινίους κρατουμένους.

Ποικιλία αντιδράσεων προκάλεσε η ανακοίνωση Αμπάς και εκτός των παλαιστινιακών εδαφών. Η Ουάσιγκτον εκτίμησε ως «θετική» την κίνηση, ενώ η ισραηλινή ηγεσία υποστήριξε ότι θα «πρέπει να στηριχτεί ο Πρόεδρος Αμπάς», αλλά ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί να αναμειχθεί στην ενδο-παλαιστινιακή αντιπαράθεση». Χτες, μάλιστα, ο πρωθυπουργός Ολμέρτ εμφανίστηκε «πρόθυμος να απελευθερώσει παλαιστινιακά κονδύλια που έχουν παρακρατηθεί για ανθρωπιστικούς λόγους». Η Μόσχα εξέφρασε επιφυλακτικότητα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάγκη ενίσχυσης της εθνικής ενότητας, ενώ ανάλογη έκκληση απηύθυνε και η ΕΕ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πολύ αρνητική απόφαση».

Νεκροί, τραυματίες, χάος

Επί του πρακτέου, πάντως, η συμφωνία «εκεχειρίας» παραβιάστηκε λίγες μόλις ώρες μετά την επίτευξή της. Ενοπλοι των δύο πλευρών αντάλλαξαν πυρά σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, ενώ χτες δολοφονήθηκε άλλος ένας μαχητής της «Φατάχ», στον καταυλισμό Τζαμπάλιγια και 5 τραυματίστηκαν σε επιδρομή μαχητών της «Χαμάς». Από το πρωί, χτες, έχουν απαχθεί 5 μέλη και στελέχη της «Φατάχ» (ανάμεσά τους και ένας πρώην υπουργός) και 4 της «Χαμάς».

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η κατάσταση έμοιαζε να βγαίνει εκτός ελέγχου. Οι ανταλλαγές πυρών, οι επιθέσεις σε πολιτικά γραφεία εκατέρωθεν αλλά και καταστήματα μελών των δύο οργανώσεων. Ισως τα χειρότερα περιστατικά να είναι η πολιορκία δύο υπουργείων της «Χαμάς» από μέλη της Προεδρικής Φρουράς, η επίθεση με όλμους κοντά στα γραφεία του Προέδρου Αμπάς στην πόλη της Γάζας, καθώς και τα πυρά κατά αυτοκινητοπομπής του υπουργού Εξωτερικών, Ζαχάρ. Συνολικά, έχουν σκοτωθεί, τα τελευταία 24ωρα, 5 άτομα, εκ των οποίων 2 νεαροί άμαχοι, και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 30 άνθρωποι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ