Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πλήγμα για τον Αχμαντινετζάντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σοβαρή υποχώρηση γνώρισαν οι υποψήφιοι που στηρίχτηκαν από τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και την «υπερσυντηρητική» πτέρυγα στις τοπικές εκλογές και στις εκλογές για τον ισχυρότατο θρησκευτικό θεσμό του Συμβουλίου των Ειδικών, σύμφωνα με τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, στις εκλογές συμμετείχε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των ψηφοφόρων (μεγαλύτερο από όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις) και αναμένεται μόνο το τελικό αποτέλεσμα της περιοχής της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, και στις δύο αναμετρήσεις επικράτησαν υποψήφιοι που προέρχονται από το συντηρητικό στρατόπεδο, αλλά χαρακτηρίζονται ως «μετριοπαθείς» και έχουν επανειλημμένως εκφράσει ανοιχτά διαφωνίες ως προς τις απόψεις, σε εσωτερικά και εξωτερικά ζητήματα, που έχει διατυπώσει ο Αχμαντινετζάντ. Σημαντική άνοδο, όπως όλα δείχνουν, παρουσίασαν και οι υποψήφιοι των λεγόμενων «μεταρρυθμιστών».

Στη σκιά της αναμονής των αποτελεσμάτων των εκλογών, ανακοινώθηκε από την ιρανική κυβέρνηση ότι αποφάσισε, στο εξής, να χρησιμοποιεί το ευρώ έναντι του δολαρίου στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές της, όπως και πολλές άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Κόλπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ