Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
KKE ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Βραβείο Ζαχάροφ: Ακόμη μια απειλή επέμβασης στην Κούβα

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη μεγάλη διαδήλωση υπεράσπισης της Κουβανικής Επανάστασης, στο πλαίσιο των 50χρονων από την απόβαση του «Γκράνμα»
Στιγμιότυπο από την πρόσφατη μεγάλη διαδήλωση υπεράσπισης της Κουβανικής Επανάστασης, στο πλαίσιο των 50χρονων από την απόβαση του «Γκράνμα»
Την απαράδεκτη επέμβαση στα εσωτερικά της Κούβας, αλλά και την πάγια θέση ενάντια στο βραβείο Ζαχάροφ, εξέφρασε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταψηφίζοντας σχετικό ψήφισμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αποστολή αντιπροσωπείας που θα έχει συναντήσεις με αντεπαναστατικές ομάδες.

Η Ομάδα σε σχετική δήλωσή της επισημαίνει:

«Το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει ούτε και συμμετέχει στις διαδικασίες του ονομαζόμενου βραβείου Ζαχάροφ που υποτίθεται ότι δίνεται για την ελευθερία της σκέψης, αλλά στην πράξη υπηρετεί τους πολιτικούς και ιδεολογικούς στόχους της ΕΕ. Το Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί "ελευθερία σκέψης" κατά κύριο λόγο όσους ασπάζονται και υπηρετούν τον ιμπεριαλισμό και γι' αυτό κυρίως βραβεύει "προσωπικότητες" ή "οργανώσεις" που προωθούν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Ενα τέτοιο βραβείο έχει δοθεί σε Κουβανούς αντεπαναστάτες, ενώ το 2006 απονεμήθηκε στον εκλεκτό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ Λευκορώσο Α. Μιλίνκιεβιτς, που απέσπασε το "εκπληκτικό" ποσοστό του 6% στις τελευταίες εκλογές, ενισχυμένος με πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ.

Θεωρούμε απαράδεκτο το ψήφισμα που αποτελεί επέμβαση στα εσωτερικά της Κούβας με προκλητικό τρόπο παίρνοντας απόφαση μετάβασης αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου στην Κούβα, αγνοώντας την κυβέρνηση της χώρας που έχει τη λαϊκή στήριξη και αγωνίζεται ηρωικά κατά του αποκλεισμού και των υπονομευτικών ενεργειών του ιμπεριαλισμού.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Κούβα, που υπερασπίζει και οικοδομεί το σοσιαλισμό παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες των ιμπεριαλιστών να τον ανατρέψουν.

Οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και η πλειοψηφία της GUE, έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες προσπαθώντας να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να δικαιολογήσουν το φανερό ή μυστικό πόλεμο που έχει εξαπολυθεί κατά της Κουβανικής Επανάστασης. Η υπεράσπισή της αποτελεί καθήκον όχι μόνο των κομμουνιστών, αλλά και κάθε προοδευτικού ανθρώπου».

Δεν εγκαταλείπουν τα σχέδια υπονόμευσης του σοσιαλισμού

Εξαμελής ομάδα βουλευτών της Γερμανικής Βουλής, που ενώ είχε εξαγγείλει την πραγματοποίηση ταξιδιού στην Κούβα, σαν προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών, για το περασμένο Σάββατο, τελικά εξέφρασε την επιθυμία να συνομιλήσει και με λεγόμενους «αντιφρονούντες» και μάλιστα στην έδρα του Γερμανού πρέσβη στην Αβάνα. Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τον Κουβανό πρέσβη στο Βερολίνο να μη θεωρήσει τα διαβατήρια για την είσοδό τους στο νησί. Είχε προηγηθεί γνωστοποίηση της κουβανικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν συνομιλίες με τους βουλευτές στην Αβάνα. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει την προηγούμενη Πέμπτη τον Κουβανό πρέσβη για να του εκφράσει τη «διαμαρτυρία» για τη ματαίωση του ταξιδιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ