Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αναζητούνται... τα όπλα μαζικής καταστροφής

Εξι Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί και 3 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός των επιθέσεων του Σαββατοκύριακου, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ μεταβαίνει στο Παρίσι να συζητήσει για «το μέλλον του ΟΗΕ στο Ιράκ»

Από κηδεία Αμερικανού στρατιώτη που μετείχε στην κατοχή και κηδεύεται στον τόπο καταγωγής του στις Φιλιππίνες...

Associated Press

Από κηδεία Αμερικανού στρατιώτη που μετείχε στην κατοχή και κηδεύεται στον τόπο καταγωγής του στις Φιλιππίνες...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΟΥΛΗ.-

Να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σπεύδουν στελέχη των ηγεσιών της κατοχικής «συμμαχίας», μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις του παραιτηθέντος Ντέιβιντ Κέι ότι «δεν υπάρχουν αποθέματα όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ». Την ίδια στιγμή, οι αντικατοχικές επιθέσεις παρουσίαζαν σχετική κλιμάκωση, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μεταβαίνει εκτάκτως στο Παρίσι, όπου θα έχει συνομιλίες με τη γαλλική ηγεσία για το «μελλοντικό ρόλο του ΟΗΕ στην κατεχόμενη χώρα».

Βέβαιος ότι δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν αποθηκευμένα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ εμφανίζεται, σε συνεντεύξεις του, ο Ντέιβιντ Κέι, επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, που «χτενίζει» γι' αυτόν ακριβώς το λόγο την κατεχόμενη χώρα από το καλοκαίρι. Ο Κέι, που παραιτήθηκε την Παρασκευή, υποστήριξε ότι «με βάση όσα ο ίδιος είδε», τα όποια προγράμματα του Ιράκ ήταν, μάλλον, σε αχρηστία μετά το 1991 και κάλεσε τις μυστικές υπηρεσίες «να δώσουν εξηγήσεις για τις λανθασμένες πληροφορίες που δημοσιοποίησαν». «Λάδι στη φωτιά» των αμφιβολιών του Κέι έριξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος τόνισε ότι η ύπαρξη ή όχι «όπλων μαζικής καταστροφής» στο Ιράκ παραμένει «ανοιχτό ερώτημα» και αναρωτήθηκε, επίσης, για το «τι τελικά υπήρχε και τι δεν υπήρχε στη χώρα».

Οι παρατηρήσεις του Κέι προκάλεσαν καταιγισμό αντιδράσεων από τα διάφορα στρατηγεία των «απελευθερωτών». Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, χαρακτήριζε «θλιβερό» το ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη όπλα, αλλά επέμενε ότι ο πόλεμος ήταν απολύτως δικαιολογημένος, γιατί «απομακρύνθηκε ένας φοβερός τύραννος και οι μετέπειτα εξελίξεις με τις συμφωνίες του Ιράν και της Λιβύης για τα δικά τους πυρηνικά προγράμματα, αποδεικνύουν ότι βοήθησε στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου». Ανάλογη άποψη διατύπωσε και Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένεϊ, μιλώντας στην ιταλική Γερουσία, ο οποίος, αφού εξήρε την απομάκρυνση Σαντάμ από το προσκήνιο, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στα όπλα μαζικής καταστροφής. «Σωστό στις βασικές του αρχές» χαρακτήρισε τον πόλεμο και ο Αυστραλός ΥΠΕΞ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, τονίζοντας ότι όταν έγινε η εισβολή «ήταν πολύ νωρίς για να ξέρουμε μετά βεβαιότητας για τα όπλα».

Οι δηλώσεις Κέι, όμως, επανέφεραν στο προσκήνιο και το γνωστό αμερικανικό ισχυρισμό περί μεταφοράς των ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής στη Συρία. Ο Κέι δήλωσε ότι υπάρχουν δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν φορτηγά να κατευθύνονται στη Συρία, αλλά διευκρίνισε ότι ουδείς γνωρίζει τι μεταφέρουν, αλλά ότι ακόμη και αν μεταφέρουν όπλα, δεν μπορεί να είναι πολλά. Οι παρατηρήσεις του εξόργισαν τη Δαμασκό, η οποία διά στόματος του υπουργού Πληροφοριών επανέλαβε ότι δεν έχει ιδέα για τα ιρακινά όπλα.

Διαβουλεύεται ο ΟΗΕ, μπαράζ επιθέσεων

Στο Παρίσι μεταβαίνει, σήμερα, ο Κόφι Ανάν για να συζητήσει με τον Ζακ Σιράκ το μέλλον του ΟΗΕ στο Ιράκ. Για πολλούς αναλυτές, θα συζητηθεί και το αμερικανικό αίτημα για αποστολή επιτροπής εμπειρογνωμόνων στο Ιράκ, η οποία θα εξετάσει κατά πόσο είναι εφικτή η διεξαγωγή γενικών εκλογών όπως ζητούν οι σιίτες. Το ταξίδι αυτό αιφνιδίασε τους διπλωματικούς κύκλους, καθώς λίγο νωρίτερα ο Ανάν διέρρεε ότι θα αποφασίσει εντός 24ώρων για το ζήτημα, αμέσως μόλις λάβει και την αναφορά από τους 2 απεσταλμένους του.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα αιματηρό αποδείχτηκε το Σαββατοκύριακο για τις κατοχικές δυνάμεις. Μέχρι χτες, συνεχίζονταν οι έρευνες στον ποταμό Τίγρη, κοντά στο Τικρίτ, για τον εντοπισμό 3 Αμερικανών στρατιωτών: ενός που χάθηκε σε περιπολία εν πλω, την Κυριακή το βράδυ, και δύο που κατέπεσαν με το ελικόπτερό τους ενώ τον αναζητούσαν. Στην περιπολία έχασαν τη ζωή τους, από άγνωστη αιτία, και 3 Ιρακινοί αστυνομικοί, ενώ άλλοι 3 Αμερικανοί στρατιώτες σώθηκαν. Την Παρασκευή, στη Μοσούλη, συνετρίβη άλλο ένα ελικόπτερο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Αμερικανοί. Την Κυριακή, επίσης, 4 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο Ραμάντι από επίθεση. Το Σάββατο, 6 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε χωριστές επιθέσεις στο Μπαϊτζί, στη Χαλίντιγια και στη Φαλούτζα, ενώ 4 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στη Σαμάρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ