Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οριστικοποιήθηκε η ανταλλαγή αιχμαλώτων

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Την Πέμπτη θα γίνει, τελικά, η ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στη σιιτική λιβανική οργάνωση «Χεζμπολάχ» και τον ισραηλινό στρατό, στη βάση συμφωνίας που επιτεύχθηκε μετά από πολύχρονες διαμεσολαβητικές προσπάθειες, κυρίως, Γερμανών διπλωματών.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 400 Παλαιστινίους μαχητές, 23 Λιβανέζους, 12 Αραβες και 1 Γερμανό υπήκοο που τον κατηγορεί για σχεδιασμό επίθεσης για λογαριασμό της «Χεζμπολάχ», ενώ παράλληλα θα παραδώσει στην οργάνωση τις σορούς 59 Λιβανέζων και Παλαιστινίων μαχητών. Από την πλευρά της, η οργάνωση θα παραδώσει στο Ισραήλ τον επιχειρηματία Ελχάνα Τενενμπάουμ, που κρατά αιχμάλωτο εδώ και λίγα χρόνια, που τον κατηγορεί ως πράκτορα της Μοσάντ, και 3 Ισραηλινούς στρατιώτες που αγνοούνται επί χρόνια, χωρίς, όμως, να διευκρινίζει αν παραμένουν ζωντανοί.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι «έτοιμο» να απελευθερώσει και τους, περίπου 25 Ιορδανούς αιχμαλώτους που κρατά, καθώς «οι σχέσεις με την Ιορδανία είναι σημαντικές». Οι δηλώσεις έγιναν ενόψει επίσκεψής του στο Αμμάν τις προσεχείς μέρες.

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, έγινε γνωστό ότι η παλαιστινιακή ηγεσία αποφάσισε να «ενοποιήσει υπό ένα επιχειρησιακό κέντρο για τη Λωρίδα της Γάζας και ένα για τη Δ. Οχθη, όλα τα Σώματα Ασφαλείας», κίνηση που διευκρινίζει ότι «δε γίνεται επειδή αυτό ζητά ο "οδικός χάρτης" αλλά για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη εγκληματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ