Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Προσπάθειες άμβλυνσης των αντιθέσεων

ΜΟΣΧΑ.- Με μεγάλη «θέρμη» υποδέχτηκε χτες τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ στο Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο όνομα των «καλών» αμερικανο-ρωσικών σχέσεων. Νωρίτερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανόφ στην οποία επικράτησε το ίδιο «φιλικό» κλίμα.

«Οι βάσεις των ρωσοαμερικανικών σχέσεων είναι τόσο γερές που, παρά τις ορισμένες διαφωνίες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, μας επιτρέπουν να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες μας», τόνισε ο Πούτιν υποδεχόμενος τον Αμερικανό υπουργό στο Κρεμλίνο. Από την πλευρά του ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως «στους τομείς που έχουμε διαφωνίες και διαφορές, η αλληλεγγύη που υπάρχει στις σχέσεις μας, μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα με ειλικρίνεια».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ITAR-TASS οι δύο άντρες συζήτησαν για την κατάσταση στο Ιράν και στο Ιράκ, τις προετοιμασίες για την επόμενη σύνοδο του G-8, ενώ έθιξαν και θέματα συνεργασίας των δύο πλευρών.

Παρά τις δημόσιες δηλώσεις υπέρ των καλών σχέσεων, ωστόσο, ο Πάουελ σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χτες στην καθημερινή εφημερίδα «Ιζβέστια», δε δίστασε να ασκήσει έντονη κριτική στην ηγεσία του Κρεμλίνου. Ο Πάουελ εξέφρασε επιφυλάξεις για τη δημοκρατία στη Ρωσία, για τις σχέσεις της με γείτονες χώρες (ειδικότερα με τη Γεωργία και τη Μολδαβία στις οποίες οι Ρώσοι διαθέτουν βάσεις) και για τις συγκρούσεις στην Τσετσενία.

Νωρίτερα χτες ο Πάουελ είχε συνομιλίες και με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Ιγκόρ Ιβανόφ. Οι δύο ΥΠΕΞ μεταξύ άλλων «εξέτασαν» το θέμα του Αφγανιστάν, τις σχέσεις της Ρωσίας με τους γείτονές της αλλά και τη «στρατηγική συμμαχία» των δύο χωρών.

Επίσκεψη Πάουελ στην Τιφλίδα

Στα πλαίσια της περιοδείας του στην περιοχή ο Κόλιν Πάουελ βρέθηκε την Κυριακή στη Γεωργία προκειμένου να παρακολουθήσει την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ από την Τιφλίδα υποσχέθηκε βοήθεια ύψους 166 εκατομμυρίων δολαρίων για τη φετινή χρονιά ενώ έκανε σαφές ότι θα θίξει το θέμα των ρωσικών βάσεων στη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο.

Χτες ο Σαακασβίλι επανέλαβε την πρόθεσή του να «ενώσει» τη Γεωργία αλλά παράλληλα δήλωσε ότι στόχος του είναι η βελτίωση των ρωσογεωργιανών σχέσεων. Τέλος ο Γεωργιανός πρόεδρος έκανε σαφές ότι επιθυμεί την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ