Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κύρωση του Συντάγματος, εν μέσω βομβαρδισμών

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στην υπογραφή -που ισοδυναμεί με κυρωτική πράξη- του νέου «Συντάγματος» του Αφγανιστάν προχώρησε χτες ο «πρόεδρος» της χώρας, Χάμιντ Καρζάι. Το αντιφατικό, στην καλύτερη περίπτωση, κείμενο των 162 άρθρων ενέκρινε κατόπιν εξαιρετικά σκληρών αντιπαραθέσεων, η Λόγια Τζίργκα, την 4η Γενάρη.

Ανταποκριτές έκαναν λόγο περί «ατμόσφαιρας αισιοδοξίας» στην πρωτεύουσα. Προς αυτό συνέβαλαν οι δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού Μπάρνο, ο οποίος προέβλεψε χτες «σύλληψη» του Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά και η σύλληψη, στο Ανατολικό Πακιστάν, του Αμπντούλ Μάναν Χαουαζατζάι, πρώην διοικητή επαρχίας επί καθεστώτος Ταλιμπάν υπό τον μουλά Μοχάμαντ Ομάρ.

Χτες, οι Αμερικανοί πραγματοποιούσαν μαζικούς βομβαρδισμούς στην επαρχία Κουνάρ, ενώ στην επαρχία Χελμάντ, δύο Αφγανοί στρατιώτες και δύο πολίτες σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με συναδέλφους τους (!), που άνοιξαν πυρ επειδή το όχημα στο οποίο επέβαιναν δε σταμάτησε σε μπλόκο.

Η συνέχιση του πολέμου εμποδίζει την τήρηση ακόμη και των αναγκαίων προσχημάτων. Αν και πακέτο με το «Σύνταγμα» εγκρίθηκε από τη Λόγια Τζίργκα και η διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνη, ο ΟΗΕ εκτιμά πως από τα 10 εκατομμύρια εκλογέων, δεν έχουν απογραφεί καν 500.000.

Οι πολέμαρχοι/ναρκέμποροι πάντως, δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Τη 15η Γενάρη το περιοδικό «Economist» εκτιμούσε ότι οι χρήστες ηρωίνης στη χώρα με την επιστροφή 3 εκατομμυρίων προσφύγων εκτοξεύτηκαν στο 1 εκατομμύριο. Και η «σοδειά» οπίου την άνοιξη που έρχεται, αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ