Τρίτη 27 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στο Ιράν μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο των Φρουρών της Επανάστασης του νομοσχεδίου αλλαγής του εκλογικού νόμου που υπερψήφισε η «μεταρρυθμιστική» πλειοψηφία της Βουλής, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Κυριακή, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως στις επερχόμενες εκλογές.

Το Συμβούλιο, επικαλούμενο παραβιάσεις του Ισλάμ και ορισμένων άρθρων του Συντάγματος, «πάγωσε» το νέο εκλογικό νόμο καθιστώντας, έτσι, σαφές ότι διατηρεί στα χέρια του την απόλυτη εξουσία για το ποιος θα είναι και ποιος όχι υποψήφιος. Παρά τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής του Συμβουλίου ότι θα επανεξεταστούν οι απορρίψεις περισσότερων από 3.500 αιτήσεων υποψηφιότητας που κατατέθηκαν από «μεταρρυθμιστές» πολιτικούς, δεν έχει γίνει καμία σχετική πρόοδος. Χτες, ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, Αμπντουλάχ Ραμαζανζαντέχ, δήλωνε με νόημα ότι «εφόσον δεν μπορούν να υπάρξουν υγιείς, ελεύθερες, ανταγωνιστικές εκλογές, με βάση το Σύνταγμα, πιθανώς η κυβέρνηση να μην τις προκηρύξει καν».

Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, σχεδόν απαρατήρητη πέρασε η είδηση των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, το Σάββατο, στην πόλη Σαχρεμπαμπάικ, στη νοτιοανατολική επαρχία του Κερμάν, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 4 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι. Οι διαδηλωτές ζητούσαν να προσληφθούν μόνιμα σε γειτονικό εργοστάσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ