ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΙ - ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΟΙ
«Μας κλείνουν στα σπίτια μας... »

Κινητοποίηση χτες στη Βουλή και στο Μέγαρο Μαξίμου

Η διαδήλωση έξω από τη Βουλή
Η διαδήλωση έξω από τη Βουλή
Κινητοποίηση στη Βουλή και στο Μέγαρο Μαξίμου έκαναν χτες παραπληγικοί και κινητικά ανάπηροι, διαμαρτυρόμενοι για τις μειώσεις στις συντάξεις και τα επιδόματα αναπηρίας, για τις άγριες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης για την Πρόνοια κατά 50%, για τις πληρωμές των ασθενών. Την κινητοποίηση διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ) και συμμετείχε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Τη στήριξή του ΚΚΕ εξέφρασε ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών παρέδωσε υπομνήματα στον Α' αντιπρόεδρο της Βουλής, Τ. Κουράκη και στην κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη, οι οποίοι εξέφρασαν τη ...συμπάθειά τους, αλλά όπως αναμενόταν, δε δεσμεύτηκαν για τίποτα.

«Βγαίνουμε στο δρόμο γιατί τα μέτρα που προβλέπονται και στο 3ο μνημόνιο είναι "καρμανιόλα", τα ΚΕΠΑ είναι "σφαγεία" για τα δικαιώματά μας. Ζητάμε να ζούμε αξιοπρεπώς, χωρίς πληρωμές σε φάρμακα, θεραπείες και υγειονομικό υλικό, να υπάρχουν σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν δομές», είπε στον «Ρ» ο Γιώργος Κοματάς, μέλος του ΔΣ του ΠΑΣΠΑ και της ΣΕΑΑΝ. «Με τα 700 ευρώ το μήνα του επιδόματος παραπληγικών ζούμε εγώ, η μητέρα μου και ο 16χρονος γιος μου. Κάθε μήνα κόβεται λίγο - λίγο...», λέει η Ναταλία Πουπουλίδου.

Ο Χάρης Μπακάλης και ο Θανάσης Γκίκας κάνουν πρωταθλητισμό στην επιτραπέζια αντισφαίριση και όπως λένε, «σήμερα αφήσαμε την προπόνηση και βγήκαμε στο δρόμο»:

«Εδώ και μήνες έχουμε συνεχείς μειώσεις στα επιδόματα, στις συντάξεις. Βγήκα στη σύνταξη το Γενάρη και μέχρι να πάρω το συνολικό ποσό, μου έκοψαν 200 ευρώ από τη σύνταξη και 80 ευρώ από το παραπληγικό επίδομα, επειδή συνδέθηκε το παραπληγικό με τη σύνταξη, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ. Με τον Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ έχουν μειωθεί οι παροχές Υγείας, πληρώνουμε για τα καρότσια μας. Μας στερούν την αυτονομία, μας κλείνουν στο σπίτι», λέει ο Χ. Μπακάλης και ο Θ. Γκίκας συμπληρώνει:

«Πρόσφατα πλήρωσα τα 2/3 της αξίας του αναπηρικού αμαξιδίου. Εκοψαν το επίδομα για τα αναπηρικά αυτοκίνητα - 330 ευρώ το δίμηνο. Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλες κατηγορίες αναπήρων, που χρειάζονται μαξιλάρια κατακλίσεων, νοσοκομειακά κρεβάτια κ.ά. Τον 21ο αιώνα οι ανάπηροι βγαίνουν στους δρόμους για τα αυτονόητα! Τα ΑμεΑ χρειάζονται συνοδούς, βοηθούς, υποστήριξη. Για τα πάντα πληρώνουμε».

«Ο κρατικός προϋπολογισμός για την Πρόνοια μειώθηκε κατά 50%, επομένως θα έχουμε περικοπές σε όλα. Το θέμα δεν είναι να βρουν "ισοδύναμα" για να μην κόψουν από τους ανάπηρους, γιατί τον ανάπηρο τον φροντίζει μια οικογένεια, η οποία "στενάζει". Οι περικοπές για την Υγεία και την Πρόνοια πλήττουν τους πάντες, προκειμένου να μη θιγούν τα κέρδη των τραπεζών, των επιχειρηματικών ομίλων. Μας στέλνουν στο πεζοδρόμιο, εμείς διαλέγουμε να αγωνιζόμαστε και όχι να ζητιανεύουμε», τονίζει η Ντίνα Μπόμπου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Πετυχημένο το Διεθνές Συνέδριο στις Βρυξέλλες

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του Συνεδρίου
Στιγμιότυπο από τις εργασίες του Συνεδρίου
Βήμα στο συντονισμό και την κοινή δράση κόντρα στις πολυεθνικές και τα μονοπώλια του κλάδου αποτελεί το Διεθνές Συνέδριο Συνδικάτων Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής και Τηλεφωνικών Κέντρων που έγινε στις 19 Οκτώβρη στις Βρυξέλλες. Το Συνέδριο φιλοξενήθηκε σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου, ύστερα από πρόσκληση του μη εγγεγραμμένου ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου.

Στο Συνέδριο, μαζί με την ανταλλαγή πείρας από τους αγώνες των εργαζομένων σε χώρες όπως η Ισπανία, το Καζακστάν, η Τουρκία, η Γαλλία κ.α., αναπτύχθηκαν οι προβληματισμοί και η ανάδειξη σημαντικών προκλήσεων για τα αγωνιστικά συνδικάτα. Κυριάρχησαν ζητήματα όπως η προώθηση της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ, «Ευρώπη 2020» που εξειδικεύεται στις Τηλεπικοινωνίες μέσω της «Ψηφιακής Ατζέντας 2020», η επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία, οι νέου τύπου απεργοσπαστικοί μηχανισμοί (π.χ. ψηφιακή απεργοσπασία), εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση, νέοι κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων από την εντατικοποίηση κ.ά.

Το Συνέδριο κατέληξε σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, πρωτοβουλίες και καμπάνιες για την οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου με τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής από τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΠΑΜΕ (Ελλάδα), COBAS (Ισπανία), USB (Ιταλία), DEVILETISM IS (Τουρκία), LEFT BLOC (Αυστρία), AST (Ισπανία). Η διοργάνωση του Συνεδρίου, η μεγάλη συμμετοχή, το παγκόσμιο ενδιαφέρον από συνδικάτα του κλάδου και κυρίως οι αποφάσεις που πήρε αποτελούν παρακαταθήκη για την παραπέρα κοινή δράση των συνδικάτων.

Κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας

Συλλαλητήριο για την Υγεία και τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της πόλης, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο και άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων. Σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι καλούν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Δράμας. Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλεί με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ.

Επίσης, στάση εργασίας έκαναν χτες και συνεχίζουν σήμερα (11 π.μ. - 3 μ.μ.) οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία συζητήθηκαν θέματα όπως η αυξανόμενη έλλειψη προσωπικού, το νέο μισθολόγιο, το νέο συνταξιοδοτικό - νέα όρια ηλικίας, η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά. Θα συγκεντρωθούν στη διοίκηση (κτίριο 5) και ανάμεσα σε άλλα απαιτούν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αυξήσεις στους μισθούς.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 μ. προχωρούν σήμερα και οι φυσικοθεραπευτές των δημόσιων νοσοκομείων και άλλων δομών Υγείας. Τέλος, αναβλήθηκε χτες η τριμερής συνάντηση που είχε οριστεί για τις απολύσεις και την απλήρωτη εργασία στον όμιλο «Euromedica». Η αναβολή έγινε με ευθύνη του υπουργείου, χωρίς να έχει οριστεί νέα συνάντηση.

Δίκη για απόλυση συνδικαλίστριας

Εκδικάζεται, αύριο Παρασκευή, από το μονομελές Εφετείο Λάρισας, η έφεση που κατέθεσε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λάρισας κατά της απόφασης του μονομελούς Πρωτοδικείου, με την οποία έκανε αποδεκτή την απόλυση συνδικαλίστριας, μέλους του ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, από την εργοδοσία της «Goody's».

Η συνδικαλίστρια απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας με μείωση του μισθού της και προσπάθησε στην ίδια κατεύθυνση να οργανώσει τους συναδέλφους της. Μαζί της απολύθηκαν και όσοι από τους εργαζόμενους δεν υπέκυψαν στην εργοδοτική πίεση και δεν υπέγραψαν ατομική σύμβαση.

Στο μεταξύ, την απόλυση εργαζόμενης από το κατάστημα στη Λαμία καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων LIDL ν. Αττικής. Η εργαζόμενη απολύθηκε μετά από 13 χρόνια δουλειάς και παράλληλα η εργοδοσία υπέβαλλε μήνυση, με τον ισχυρισμό πως προχώρησε σε έκδοση απόδειξης αναμονής, αλλά ο πελάτης αποχώρησε από το κατάστημα χωρίς να πληρώσει.

«Η πολυεθνική αρνήθηκε να προσκομίσει οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο στην εργαζόμενη ύστερα από τις έντονες διαμαρτυρίες της, παραπέμποντας όλο το θέμα στα δικαστήρια», σημειώνει το Σωματείο και προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν πάνω από δέκα χρόνια στη δουλειά, βρίσκονται στο στόχαστρο της εταιρείας που θέλει να απαλλαγεί από τα όποια μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα διέθεταν.

Τέλος, παράνομη κρίθηκε από το Εφετείο Λάρισας η απόλυση του δημοσιογράφου και στελέχους του ΠΑΜΕ Θανάση Βογιατζή από την εφημερίδα «Θεσσαλία», η οποία έγινε για συνδικαλιστικούς λόγους.

Σοβαρός τραυματισμός οικοδόμου στο Ηράκλειο

Το σοβαρό τραυματισμό οικοδόμου στην περιοχή Σταυράκια καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Συνδικάτου, ο 31χρονος οικοδόμος Ν. Τ. τραυματίστηκε την Τρίτη το μεσημέρι, όταν έπεσε από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου στην οικοδομή όπου εργαζόταν. «Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και η ανάγκη για το μεροκάματο μετά από πολλούς μήνες ανεργίας δημιουργούν συνθήκες γκιλοτίνας για τους συναδέλφους», τονίζει το Συνδικάτο και καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «που έχει ξεκινήσει να αποχαρακτηρίζει Βαρέα και Ανθυγιεινά, ακόμα και από τον κλάδο των κατασκευών (όπως σε τοποθετήσεις μαρμάρων, στις ασφαλτοστρώσεις κι άλλες τεχνικές δουλειές)».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ