ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψάχνει αρχηγό εν μέσω αντιφάσεων για την αντιπολιτευτική της στάση

Φόρμουλα που να συνδυάζει τη στήριξη των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου με τη «διαχείριση του πολιτικού συστήματος» αναζητούν τα αστικά επιτελεία...

Συνεχίζεται η μάχη στο εσωτερικό της ΝΔ με κεντρικό ζητούμενο με ποιον από τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους (Αδ. Γεωργιάδης, Ευ. Μεϊμαράκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Απ. Τζιτζικώστας) θα καταφέρουν να εμφανιστούν εκ νέου ως αξιόπιστη «εναλλακτική λύση» στη διαχείριση της αστικής εξουσίας, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα αποκτήσουν ξανά την ικανότητα να συμβάλλουν στην ενσωμάτωση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων στα προτάγματα του κεφαλαίου.

Το όλο σχήμα, βέβαια, έχει και τις αντιφάσεις του: Από τη μια, στη ΝΔ καλούνται να στηρίξουν την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, που ήρθε ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών παζαριών για λογαριασμό των ντόπιων μονοπωλίων με τους δανειστές τους στο εξωτερικό, για να διασφαλιστεί η παραπέρα χρηματοδότησή τους. Και από την άλλη, να εμφανίζονται αντιπολιτευόμενοι στην κυβέρνηση ώστε να... συμμαζεύουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, οπότε οι αστικές κυβερνήσεις να παραμένουν σταθερές, εδραζόμενες πάνω στους δύο πυλώνες του αστικού πολιτικού σκηνικού, κεντροαριστερό και κεντροδεξιό, που θα αναλαμβάνουν εναλλάξ την κυβερνητική διαχείριση.

Σε αυτό το υπόβαθρο και με βάση πληροφορίες από τη Μαδρίτη, όπου συνεδρίασε την Τετάρτη και την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ότι η αντιπροσωπεία της ΝΔ δέχτηκε πιέσεις από τα αδελφά της ευρωπαϊκά κόμματα να στηρίξει την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου και να μην ...υποπέσει σε «αντιμνημονιακή στροφή», όπως είχε κάνει την εποχή που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση με επικεφαλής τότε τον Αντ. Σαμαρά, έγραφαν χτες τα «ΝΕΑ» παρεμβαίνοντας με άρθρο τους: «Αν αληθεύουν οι πληροφορίες από τη Μαδρίτη ότι οι Ευρωπαίοι δεξιοί έκαναν παράπονα στη ΝΔ επειδή δεν ψηφίζει μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, τότε ένα μόνο συμπέρασμα υπάρχει: οι άνθρωποι είναι αδιόρθωτοι (...) Αυτού του τύπου οι αντιλήψεις και παρεμβάσεις έχουν κάνει έως τώρα τεράστιο κακό στη διαχείριση της κρίσης. Διαχρονικά. Στην αρχή για τους μεγάλους το κακό παιδί ήταν ο Σαμαράς που δεν τους άκουγε και δεν βοηθούσε τον καλό Παπανδρέου. Μετά έπεσε η φαεινή ιδέα της κοινής κυβέρνησης Παπαδήμου - και διαλύθηκε το πολιτικό σύστημα. Υστερα το κακό παιδί ήταν ο Τσίπρας που δεν βοηθούσε τον καλό Σαμαρά. Και τώρα φτου κι από την αρχή! Τα κακά παιδιά θα είναι όσοι δεν βοηθούν τον Τσίπρα που έγινε εν τω μεταξύ καλό παιδί και τρώει όλο το φαγητό του»... Επισημάνσεις χαρακτηριστικές τόσο για τις αντιφάσεις στις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, όσο και για τη διαρκή εναλλαγή ρόλων μεταξύ των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης, η οποία βέβαια ντύνεται πάντα με κάποιο αποπροσανατολιστικό καμουφλάζ...

Σε ένα τέτοιο κλίμα, χτες το απόγευμα, συνεδρίασε εκ νέου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) για το θέμα της εταιρείας που θα αναλάβει τη μηχανοργάνωση των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 22/11 (αν χρειαστεί και β' γύρος θα γίνει στις 29/11), αλλά και για τον τρόπο συγκρότησης των κατά τόπους εφορευτικών επιτροπών.

Σημειωτέον, σε μια σειρά από διαδικαστικά ζητήματα - τα οποία φυσικά κάθε πλευρά τα βάζει κάτω και τα ...ψειρίζει εξετάζοντας αν την εξυπηρετούν ή όχι στην κούρσα διαδοχής - από την πλευρά Μεϊμαράκη μπαίνει και το ζήτημα με τους εκλογικούς καταλόγους. Υποστηρίζει, συγκεκριμένα, ότι δεν μπορεί να γίνονται εγγραφές τη μέρα των εκλογών και το πιο σωστό είναι όσοι θέλουν να εγγραφούν μέλη της ΝΔ για να ψηφίσουν τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος, να το κάνουν λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις 22/11, και άρα να είναι έτοιμοι από πριν οι εκλογικοί κατάλογοι.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ζητά «χαλάρωση» σε όφελος του κεφαλαίου

Σε συνάντηση στελεχών από φιλελεύθερα κόμματα της Ευρώπης, στη Μαδρίτη, συμμετείχε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, προσκεκλημένος του ισπανικού κόμματος «Ciudadanos».

Προσερχόμενος στη συνάντηση δήλωσε στους Ελληνες ανταποκριτές ότι «η Ευρώπη είναι ξανά μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας μέσα από πολιτικές ανάπτυξης και όχι μέσα από πολιτικές περιορισμού και λιτότητας», τασσόμενος ουσιαστικά - όπως και τα κυρίαρχα τμήματα της ελληνικής αστικής τάξης - υπέρ μιας «χαλάρωσης» στους δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να απελευθερωθούν κρατικά κονδύλια ενίσχυση καπιταλιστικών επενδύσεων.

Στη συνάντηση, στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του με τον επικεφαλής του ισπανικού κόμματος «Ciudadanos», Α. Ριβέρα και τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φέρχοφσταντ, τούς ενημέρωσε για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα οι συντηρητικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή κυριαρχούν, και στο χώρο της Αριστεράς, και στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, και στο χώρο της Δεξιάς», τους είπε, λέγοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται ως συνεχιστής της «συντηρητικής» πολιτικής που είχε επιλέξει και η προηγούμενη κυβέρνηση. Συνεχιστής βέβαια είναι ο Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, όχι όμως μιας «συντηρητικής» ή «προοδευτικής» πολιτικής όπως λέει ο Στ. Θεοδωράκης, αλλά της αντιλαϊκής πολιτικής για το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, τον οποίο υπηρετεί και ο επικεφαλής του Ποταμιού...

«Η Ευρώπη ή θα γίνει προοδευτική ή θα ηττηθεί», συμφώνησαν οι τρεις τους, όπου ως «πρόοδο» παρουσιάζουν την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για την ανάκαμψη.

Σημειωτέον, Γκι Φέρχοφσταντ και Στ. Θεοδωράκης ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 9 Νοέμβρη, στην Αθήνα.

ΠΑΣΟΚ
Αγχος να μη χάσει... τη σφραγίδα της σοσιαλδημοκρατίας

Το άγχος του ΠΑΣΟΚ να μη χάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τα σκήπτρα (ή τουλάχιστον... τη σφραγίδα) στην εκπροσώπηση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας έβγαλε η Φώφη Γεννηματά, στη συνάντησή της χτες με το Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ. Ταυτόχρονα, τον διαβεβαίωσε για την απόφαση του κόμματός της να στηρίξει τις αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, απαράβατος όρος για την κατοχύρωση της παραπέρα κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η Φ. Γεννηματά μετά τη συνάντησή τους, «στο πρόσωπο του» Ολάντ, «εμείς οι Ελληνες σοσιαλιστές τιμούμε έναν κορυφαίο Ευρωπαίο σοσιαλιστή ηγέτη και έναν πολύτιμο φίλο, ο οποίος είχε κρίσιμη και καθοριστική συμβολή στην προσπάθεια που καταβάλαμε για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, σε ιδιαίτερα δύσκολες ώρες τον περασμένο Ιούλη».

Στον ίδιο ...χαβά πρόσθεσε: «Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, με πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο Ολάντ, αγωνιζόμαστε στο πλαίσιο του PES για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, με πολιτικές ουσιαστικής οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, με δημοκρατία, ανάπτυξη, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή».

Επίσης, σημείωσε: «Τον διαβεβαίωσα ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα στηρίξει τις αναπτυξιακές προσπάθειες και τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, όχι όμως και τα υφεσιακά μέτρα που περιλαμβάνει το 3ο μνημόνιο. Τον διαβεβαίωσα, επίσης, για τη βούλησή μου για στενή συνεργασία μαζί του, τόσο σε ευρωπαϊκά όσο και σε διμερή θέματα» κατέληξε, επιζητώντας να διατηρήσει το δίαυλο επικοινωνίας.

Δείτε το νέο σποτ του ΚΚΕ

«Ο δικός τους δρόμος μας έφερε ως εδώ! Είναι ο δρόμος της ΕΕ και των μονοπωλίων. Η ζωή σου θα χειροτερεύει αν μένεις θεατής», τονίζει το νέο σποτ του ΚΚΕ, απευθύνοντας κάλεσμα στο λαό και τη νεολαία να έρθουν στο δρόμο της ανατροπής, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για την αναγέννηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για τη Λαϊκή Συμμαχία που θα ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων.

Δείτε το σποτ στο portal «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/78031.

Κυκλοφόρησαν οι «Δρόμοι της Ειρήνης»

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ, «Δρόμοι της Ειρήνης». Η θεματογραφία καλύπτει το σύνολο της δράσης του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος το προηγούμενο διάστημα. Στα άρθρα του περιοδικού ρίχνεται φως σε φλέγοντα ζητήματα όπως: Μετανάστες - πρόσφυγες, πεδία αντιπαράθεσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ΕΕ - ΗΠΑ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Αποφάσισε παραπέρα έλεγχο για Σταθάκη, Φλαμπουράρη και άλλους

«Πρόβλημα» με τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων 50 - 60 σημερινών και πρώην πολιτικών προσώπων εντόπισε η Επιτροπή «Πόθεν Εσχες» της Βουλής, κατά τη χτεσινή της πρώτη συνεδρίαση, ενώ διαπίστωσε και την ανάγκη περαιτέρω ελέγχου από τους ορκωτούς λογιστές για τις περιπτώσεις Σταθάκη, Φλαμπουράρη, Μητρόπουλου και Χαϊκάλη.

Στα συμπεράσματα της Επιτροπής αναφέρθηκε σε άτυπη ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Βαρεμένος. Σύμφωνα με την ενημέρωση αυτή, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ελέγχεται για «παράνομο πλουτισμό». Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε ότι δεν περιέλαβε στο «πόθεν έσχες» του 2012 που αφορά τη χρήση 2011, το ποσό του 1 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό συμπεριέλαβε σε επόμενο «πόθεν έσχες».

Οσον αφορά την υπόθεση με την κατασκευαστική εταιρεία του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, κατά τον Γ. Βαρεμένο δόθηκε εντολή να προσκομιστεί ο τελευταίος ισολογισμός της εταιρείας στην οποία συμμετείχε, ενώ θα ελεγχθούν και οι καταγγελίες που προέκυψαν από τη δημόσια τοποθέτηση του βουλευτή του Ποταμιού Χ. Θεοχάρη περί της ύπαρξης «μαύρων ταμείων» στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Για την υπόθεση με την εταιρεία off shore του Παύλου Χαϊκάλη, διαπιστώθηκε ότι εισέπραξε 30.000 ευρώ και θα γίνει έλεγχος αν αυτά είναι δηλωμένα στην Ελλάδα και αν έχουν φορολογηθεί. Πάντως, όπως αναφέρθηκε, «καταλήξαμε ότι θέμα off shore δεν υπάρχει», αφού στην Κύπρο όπου ήταν η έδρα της εν λόγω εταιρείας, από το 2003, οι off shore θεωρούνται ευρωπαϊκές...

Για τον Αλέξη Μητρόπουλο ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η υπόθεση «έχει πάει στους οικονομικούς εισαγγελείς».

Τέλος, για τους 50 - 60 πολιτικούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο έχουν περιθώριο 10 ημερών να προσκομίσουν τα στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί, διαφορετικά θα ακολουθηθούν οι ενέργειες που προβλέπονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ