ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΙΛΕΛΕΡ
Αύριο ο αγωνιστικός γιορτασμός

Παναγροτικό συλλαλητήριο στη Λάρισα για να τιμηθεί αγωνιστικά η εξέγερση και η θυσία των Θεσσαλών κολίγων

Παναγροτικό συλλαλητήριο για να τιμηθεί αγωνιστικά η εξέγερση και η θυσία των Θεσσαλών κολίγων πριν 91 χρόνια, πραγματοποιείται αύριο, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Το συλλαλητήριο διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών των θεσσαλικών νομών και καλούνται να συμμετάσχουν σ' αυτό αγρότες από κάθε γωνιά της θεσσαλικής γης, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι της πόλης και του χωριού, που θέλουν με την παρουσία τους να τιμήσουν το Κιλελέρ και να συμπαρασταθούν στους σημερινούς αγώνες της αγροτιάς. Σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Ενώσεων Συνεταιρισμών της Θεσσαλίας θα μεταβεί στον τόπο της θυσίας, στο Κιλελέρ, για να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο που έχει στηθεί εκεί.

Οι διοργανωτές του αυριανού παναγροτικού συλλαλητηρίου έχουν δηλώσει την πίστη τους πως χρέος προς τους κολίγους, οι οποίοι πάλεψαν κατά των τσιφλικάδων και πολλοί απ' αυτούς έδωσαν και το αίμα τους για να εξασφαλίσουν μια «αυλακιά γης», είναι η συνέχιση των αγώνων του αγρότη για να κρατήσει τη γη του και να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του. Διότι, σήμερα, η εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποσκοπεί στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και, μέσω των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον αγροτικό τομέα, στο πέρασμα της παραγωγής και της γης στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών, στη δημιουργία, δηλαδή, νεοτσιφλικάδων. Αυτή την πολιτική αντιπαλεύουν κι αντιμάχονται, «με νύχια και με δόντια», εδώ και επτά χρόνια οι Θεσσαλοί αγρότες - και οι συνάδελφοί τους άλλων αγροτικών περιοχών της χώρας μας - και θέλουν ν' ανατρέψουν. Γνωρίζουν, βεβαίως, ότι ο αγώνας τους θα είναι σκληρός και μακρόχρονος, αλλά είναι αποφασισμένοι να τον «τραβήξουν» μέχρι την τελική δικαίωσή τους.

«Παλεύουμε για να μην ξεκληριστούμε»

Σε ανακοίνωση-κάλεσμα στο αυριανό συλλαλητήριο, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών επισημαίνουν:

«Συμπληρώνονται φέτος 91 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των κολίγων της Θεσσαλίας ενάντια στην εκμετάλλευση των τσιφλικάδων και στην καταπίεση του αστικού κράτους, με βασικά συνθήματα "Κάτω η σκλαβιά", "Γη σ' αυτούς που τη δουλεύουν".

Σήμερα παλεύουμε για να μην ξεκληριστούμε, για να μη χάσουμε τη γη που απόκτησαν οι πρόγονοί μας με αγώνες και θυσίες δεκαετιών. Ξεσηκωνόμαστε και αγωνιζόμαστε για να μην προστεθούμε στις ουρές των ανέργων των μεγαλουπόλεων, αλλά και να μη γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι, όπως θέλουν η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα κόμματα που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ, την "Ατζέντα 2000" και την ΟΝΕ.

Δε δεχόμαστε τις ποσοστώσεις, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, τις εξευτελιστικές τιμές και επιδοτήσεις που επιβάλλουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ και διεκδικούμε την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες και διατροφικές ανάγκες της χώρας μας.

Δε δεχόμαστε την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και άλλων αγροτικών οργανισμών και υπηρεσιών.

Δε δεχόμαστε την κατάργηση των τιμών ασφαλείας, που αποφάσισε η ΕΕ και ήταν η μεγαλύτερη κατάκτηση των αγροτών στον αιώνα που πέρασε.

Δε δεχόμαστε την κατάργηση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, της δωρεάν ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης των αγροτών, την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας κλπ.

Δε δεχόμαστε την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση.

Δε δεχόμαστε την ασυδοσία των μονοπωλίων και των πολυεθνικών να ανεβάζουν όταν θέλουν και όσο θέλουν τις τιμές στα μέσα και εφόδια.

Δε δεχόμαστε άλλη κοροϊδία από την κυβέρνηση για τα αρδευτικά και τ' άλλα μεγάλα έργα της Θεσσαλίας.

Στους αγώνες προωθήσαμε την ενότητά μας και συμπορευτήκαμε με άλλα λαϊκά στρώματα (εργάτες, ΕΒΕ, νεολαία), παρά τον πόλεμο που δεχτήκαμε από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις, που έπαιξαν το ρόλο του "Δούρειου Ιππου" και του εταίρου της κυβερνητικής πολιτικής. Μέσα απ' αυτούς τους αγώνες αναδείχτηκε η αναγκαιότητα να αντιπαραθέσουμε το δικό μας μέτωπο στο μαύρο μέτωπο των εμποροβιομηχάνων, των πολυεθνικών, της κυβέρνησης, της ΕΕ, των μεγαλοκαναλαρχών, των υποστηρικτών της ΟΝΕ, που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ και την "Ατζέντα 2000".

Η καλύτερη τιμή για τους ήρωες του Κιλελέρ, σήμερα, 91 χρόνια από την ηρωική εξέγερση, σήμερα, που αφαιρούνται κατακτήσεις της αγροτιάς, είναι ο αγωνιστικός γιορτασμός.

Γι' αυτό καλούμε τους αγρότες, μαζικά, μαχητικά, ενωτικά, να πάρουν μέρος στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, την Κυριακή 4 του Μάρτη, στις 11 π.μ.

Με αγώνες τιμούμε τους ήρωες του Κιλελέρ.

Με αγώνες συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη».

Αντιαγροτικές απΑΤΕωνιές

Με πρωθυπουργική στήριξη από το βήμα της Βουλής

Στήριξε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός την ολέθρια πολιτική της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας να καταργήσει την «αγροτική πίστη» και την «αλληλέγγυα ευθύνη», δηλαδή να αφαιρέσει το δικαίωμα από τους συνεταιρισμούς να δανείζονται για λογαριασμό των αγροτών μελών τους.

Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση, για ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών και να κατευνάσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις τους, είπε ότι η σχετική εγκύκλιος της ΑΤΕ (φέρει το αριθμό 26 και εκδόθηκε στις 30/1/2001) έχει ήδη αποσυρθεί, αλλά στην ομιλία του επανέλαβε επί της ουσίας ό,τι αυτή προέβλεπε. Κάνοντας λόγο για την υποχρέωση της ΑΤΕ να προσαρμοστεί «στους νέους κανόνες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος», είπε ότι πρέπει να υπάρξει ένα διαφορετικό πλαίσιο, το οποίο προσδιόρισε ως εξής: «Η ΑΤΕ να λαμβάνει υπόψη της τη λειτουργία των συνεταιρισμών εκείνων οι οποίοι εκτελούν σωστά την αγροτική πίστη και να θέτει στους συνεταιρισμούς εκείνους οι οποίοι δεν εκτελούν σωστά την αγροτική πίστη, πλαίσια και περιορισμούς ώστε να συμμορφωθούν στους νέους κανόνες. Δηλαδή, οι καλοί πελάτες και οι κακοί πελάτες: Οι καλοί πελάτες συνεχίζουν να λειτουργούν όπως λειτουργούσαν, οι πελάτες οι οποίοι δε συμμορφώνονται πρέπει να συμμορφωθούν». Εκτός αυτών, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε και κάτι ακόμα που αποδεικνύει τον εξοβελισμό χιλιάδων συνεταιρισμών από το να παίρνουν καλλιεργητικά δάνεια για λογαριασμό των αγροτών μελών τους. «Πιστεύουμε - είπε - πως η βασική αρχή συνίσταται πάντοτε στη συνέχιση της χορήγησης των καλλιεργητικών δανείων μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών με τους υφιστάμενους όρους, όπου δεν υπάρχει υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας»...

Η χτεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή είναι καθαρός εμπαιγμός των αγροτών, αφού φάνηκε για άλλη μια φορά ότι η έννοια «συνεταιρισμένοι αγρότες» έχει περάσει στο παρελθόν και πως το μόνο που φέρνει κέρδη στη φρεσκομετοχοποιημένη ΑΤΕ είναι... οι καλοί πελάτες. Τώρα αν οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι συνεταιρισμοί έχουν οδηγηθεί στη φτώχεια και την υπερχρέωση, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτό μάλλον αποτελεί για τον πρωθυπουργό ψιλά γράμματα. Γιατί... «οι κακοί πελάτες» δεν αξίζει να έχουν θέση στον κόσμο της ΟΝΕ και της παγκοσμιοποίησης.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Μαζικό αγροτικό συλλαλητήριο

Δυναμική αγωνιστική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσαν χτες οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας. Πραγματοποίησαν ένα μαζικό - μαχητικό συλλαλητήριο στο Αγρίνιο, απαιτώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Στο συλλαλητήριο που συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας, οι τέσσερις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού, η Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων και η οργάνωση νέων αγροτών, έδωσαν το «παρών» περισσότεροι από 1.500 αγρότες, παρά το γεγονός ότι λίγη ώρα πριν το ξεκίνημά του έβρεχε καταρρακτωδώς.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης που έγινε στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου κυριάρχησε το σύνθημα «Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα». Μετά το τέλος των ομιλιών και των χαιρετισμών, οι συγκεντρωμένοι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία προς το κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ στην πόλη του Αγρινίου, το οποίο και κατέλαβαν συμβολικά για μία περίπου ώρα. Λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της κατάληψης κυριάρχησε το σύνθημα «κάτω τα χέρια από την ΑΤΕ». Οι διαδηλωτές αγρότες έδωσαν το ψήφισμά τους στο διευθυντή του κεντρικού καταστήματος της ΑΤΕ, ενώ αντιπροσωπεία τους επέδωσε το ψήφισμα και στο γραφείο του νομάρχη.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Ν. Μωραΐτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος τόνισε πως τα προβλήματα της πολιτικής που ακολουθείται αφήνουν έντονα τα σημάδια και στους αγρότες του νομού, οι οποίοι έχουν περιέλθει πλέον σε απελπιστική κατάσταση. Αναφερόμενος στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν φέτος οι καπνοπαραγωγοί, ανέφερε ότι οι τιμές στα Τσεμπέλια είναι φέτος 40 με 50 δραχμές το κιλό, όσο δηλαδή κοστίζει στον καταναλωτή ένα τσιγάρο. Ομιλία προς τους συγκεντρωμένους αγρότες έκανε επίσης ο Θ. Κουτσοπιάς, πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων και της οργάνωσης νέων αγροτών. Παρών στο συλλαλητήριο ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης.

Τα αιτήματα, που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα του χτεσινού συλλαλητηρίου, είναι: Η λήψη μέτρων στήριξης των τιμών στα καπνά και γενικότερα όλων των προϊόντων και του αγροτικού εισοδήματος, η συνέχιση του δανεισμού από την ΑΤΕ σε συνεταιρισμούς και αγρότες, η ασφάλιση όλων των αγροτών στον ΟΓΑ, η κατάργηση των ποσοστώσεων, να μην προχωρήσει η πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και του ΕΛΓΑ, να μη διαλυθούν οι Οργανισμοί Καπνού - Βάμβακος και Ελαιολάδου, καθώς επίσης να σταματήσουν και οι δικαστικές διώξεις των αγροτών.

ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΛΑΓΚΑΔΑ
Με τρακτέρ στους δρόμους στις 15 Μάρτη

Βγάζουν τα τρακτέρ τους στους δρόμους στις 15 Μάρτη οι γεωργοκτηνοτρόφοι του Λαγκαδά και της Β. Χαλκιδικής, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμά τους. Οπως αποφασίστηκε χτες σε σύσκεψη φορέων της περιοχής στις 15 Μάρτη, οι παραγωγοί θα συγκεντρωθούν στο Ζαγκλιβέρι, όπου στις 11 το πρωί θα γίνει συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του χωριού. Τη χτεσινή σύσκεψη, που έγινε στο Δημαρχείο Καλλινδοίων, συγκάλεσε η Επιτροπή Φορέων, στην οποία συμμετέχει ο δήμαρχος Καλλινδοίων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ζαγκλιβερίου και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών - Κτηνοτρόφων Λαγκαδά - Β.Χαλκιδικής.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ζαγκλιβερίου Λευτέρης Πανοδήμος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι παραγωγοί αναγκάζονται φέτος να πουλήσουν το κρέας σε πολύ χαμηλές τιμές, όταν το κόστος για τη συντήρηση των μονάδων τους έχει ανέβει στα ύψη. Η τιμή που αγοράζεται το γάλα από τις ιδιωτικές βιομηχανίες είναι μικρότερη από την τιμή που αγόραζε το συνεταιριστικό ΑΓΝΟ πριν 8 χρόνια! Παρόλο που υπάρχουν στην περιοχή 30.000 περίπου αιγοπρόβατα, σφαγείο δεν υπάρχει, ούτε κτηνίατρος στο Ζαγκλιβέρι και τις γύρω περιοχές. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών -Κτηνοτρόφων Λαγκαδά και Βορ. Χαλκιδικής Σωκράτης Γραβαλάς επισήμανε ότι στις περιοχές που οι αγρότες ανέπτυξαν διεκδικητικούς αγώνες κατόρθωσαν να πάρουν καλύτερες τιμές τόσο για τα γεωργικά όσο και για τα κτηνοτροφικά τους προϊόντα. Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο που ελλοχεύει οι μειούμενες επιδοτήσεις να μηδενιστούν, ζήτησε από όλους τους αγρότες με κάθε μέσο να διεκδικήσουν τα χρήματα που παράνομα τους παρακρατήθηκαν για τον ΕΛΓΑ, για να καταλήξει: «Αν δε διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν, θα πάμε ακόμη χειρότερα, υπογράμμισε. Ας πάρουμε την υπόθεση της επιβίωσής μας, το μέλλον των παιδιών μας στα χέρια μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ