Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΙΛΕΛΕΡ
Αύριο ο αγωνιστικός γιορτασμός

Παναγροτικό συλλαλητήριο στη Λάρισα για να τιμηθεί αγωνιστικά η εξέγερση και η θυσία των Θεσσαλών κολίγων

Παναγροτικό συλλαλητήριο για να τιμηθεί αγωνιστικά η εξέγερση και η θυσία των Θεσσαλών κολίγων πριν 91 χρόνια, πραγματοποιείται αύριο, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Το συλλαλητήριο διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών των θεσσαλικών νομών και καλούνται να συμμετάσχουν σ' αυτό αγρότες από κάθε γωνιά της θεσσαλικής γης, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι της πόλης και του χωριού, που θέλουν με την παρουσία τους να τιμήσουν το Κιλελέρ και να συμπαρασταθούν στους σημερινούς αγώνες της αγροτιάς. Σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Ενώσεων Συνεταιρισμών της Θεσσαλίας θα μεταβεί στον τόπο της θυσίας, στο Κιλελέρ, για να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο που έχει στηθεί εκεί.

Οι διοργανωτές του αυριανού παναγροτικού συλλαλητηρίου έχουν δηλώσει την πίστη τους πως χρέος προς τους κολίγους, οι οποίοι πάλεψαν κατά των τσιφλικάδων και πολλοί απ' αυτούς έδωσαν και το αίμα τους για να εξασφαλίσουν μια «αυλακιά γης», είναι η συνέχιση των αγώνων του αγρότη για να κρατήσει τη γη του και να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του. Διότι, σήμερα, η εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποσκοπεί στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και, μέσω των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον αγροτικό τομέα, στο πέρασμα της παραγωγής και της γης στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών, στη δημιουργία, δηλαδή, νεοτσιφλικάδων. Αυτή την πολιτική αντιπαλεύουν κι αντιμάχονται, «με νύχια και με δόντια», εδώ και επτά χρόνια οι Θεσσαλοί αγρότες - και οι συνάδελφοί τους άλλων αγροτικών περιοχών της χώρας μας - και θέλουν ν' ανατρέψουν. Γνωρίζουν, βεβαίως, ότι ο αγώνας τους θα είναι σκληρός και μακρόχρονος, αλλά είναι αποφασισμένοι να τον «τραβήξουν» μέχρι την τελική δικαίωσή τους.

«Παλεύουμε για να μην ξεκληριστούμε»

Σε ανακοίνωση-κάλεσμα στο αυριανό συλλαλητήριο, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και οι Ενώσεις Συνεταιρισμών επισημαίνουν:

«Συμπληρώνονται φέτος 91 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των κολίγων της Θεσσαλίας ενάντια στην εκμετάλλευση των τσιφλικάδων και στην καταπίεση του αστικού κράτους, με βασικά συνθήματα "Κάτω η σκλαβιά", "Γη σ' αυτούς που τη δουλεύουν".

Σήμερα παλεύουμε για να μην ξεκληριστούμε, για να μη χάσουμε τη γη που απόκτησαν οι πρόγονοί μας με αγώνες και θυσίες δεκαετιών. Ξεσηκωνόμαστε και αγωνιζόμαστε για να μην προστεθούμε στις ουρές των ανέργων των μεγαλουπόλεων, αλλά και να μη γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι, όπως θέλουν η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα κόμματα που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ, την "Ατζέντα 2000" και την ΟΝΕ.

Δε δεχόμαστε τις ποσοστώσεις, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, τις εξευτελιστικές τιμές και επιδοτήσεις που επιβάλλουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ και διεκδικούμε την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες και διατροφικές ανάγκες της χώρας μας.

Δε δεχόμαστε την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ και άλλων αγροτικών οργανισμών και υπηρεσιών.

Δε δεχόμαστε την κατάργηση των τιμών ασφαλείας, που αποφάσισε η ΕΕ και ήταν η μεγαλύτερη κατάκτηση των αγροτών στον αιώνα που πέρασε.

Δε δεχόμαστε την κατάργηση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, της δωρεάν ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης των αγροτών, την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας κλπ.

Δε δεχόμαστε την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση.

Δε δεχόμαστε την ασυδοσία των μονοπωλίων και των πολυεθνικών να ανεβάζουν όταν θέλουν και όσο θέλουν τις τιμές στα μέσα και εφόδια.

Δε δεχόμαστε άλλη κοροϊδία από την κυβέρνηση για τα αρδευτικά και τ' άλλα μεγάλα έργα της Θεσσαλίας.

Στους αγώνες προωθήσαμε την ενότητά μας και συμπορευτήκαμε με άλλα λαϊκά στρώματα (εργάτες, ΕΒΕ, νεολαία), παρά τον πόλεμο που δεχτήκαμε από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις, που έπαιξαν το ρόλο του "Δούρειου Ιππου" και του εταίρου της κυβερνητικής πολιτικής. Μέσα απ' αυτούς τους αγώνες αναδείχτηκε η αναγκαιότητα να αντιπαραθέσουμε το δικό μας μέτωπο στο μαύρο μέτωπο των εμποροβιομηχάνων, των πολυεθνικών, της κυβέρνησης, της ΕΕ, των μεγαλοκαναλαρχών, των υποστηρικτών της ΟΝΕ, που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ και την "Ατζέντα 2000".

Η καλύτερη τιμή για τους ήρωες του Κιλελέρ, σήμερα, 91 χρόνια από την ηρωική εξέγερση, σήμερα, που αφαιρούνται κατακτήσεις της αγροτιάς, είναι ο αγωνιστικός γιορτασμός.

Γι' αυτό καλούμε τους αγρότες, μαζικά, μαχητικά, ενωτικά, να πάρουν μέρος στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, την Κυριακή 4 του Μάρτη, στις 11 π.μ.

Με αγώνες τιμούμε τους ήρωες του Κιλελέρ.

Με αγώνες συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ