Σάββατο 3 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αντιαγροτικές απΑΤΕωνιές

Με πρωθυπουργική στήριξη από το βήμα της Βουλής

Στήριξε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός την ολέθρια πολιτική της διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας να καταργήσει την «αγροτική πίστη» και την «αλληλέγγυα ευθύνη», δηλαδή να αφαιρέσει το δικαίωμα από τους συνεταιρισμούς να δανείζονται για λογαριασμό των αγροτών μελών τους.

Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση, για ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών και να κατευνάσει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις τους, είπε ότι η σχετική εγκύκλιος της ΑΤΕ (φέρει το αριθμό 26 και εκδόθηκε στις 30/1/2001) έχει ήδη αποσυρθεί, αλλά στην ομιλία του επανέλαβε επί της ουσίας ό,τι αυτή προέβλεπε. Κάνοντας λόγο για την υποχρέωση της ΑΤΕ να προσαρμοστεί «στους νέους κανόνες λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος», είπε ότι πρέπει να υπάρξει ένα διαφορετικό πλαίσιο, το οποίο προσδιόρισε ως εξής: «Η ΑΤΕ να λαμβάνει υπόψη της τη λειτουργία των συνεταιρισμών εκείνων οι οποίοι εκτελούν σωστά την αγροτική πίστη και να θέτει στους συνεταιρισμούς εκείνους οι οποίοι δεν εκτελούν σωστά την αγροτική πίστη, πλαίσια και περιορισμούς ώστε να συμμορφωθούν στους νέους κανόνες. Δηλαδή, οι καλοί πελάτες και οι κακοί πελάτες: Οι καλοί πελάτες συνεχίζουν να λειτουργούν όπως λειτουργούσαν, οι πελάτες οι οποίοι δε συμμορφώνονται πρέπει να συμμορφωθούν». Εκτός αυτών, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε και κάτι ακόμα που αποδεικνύει τον εξοβελισμό χιλιάδων συνεταιρισμών από το να παίρνουν καλλιεργητικά δάνεια για λογαριασμό των αγροτών μελών τους. «Πιστεύουμε - είπε - πως η βασική αρχή συνίσταται πάντοτε στη συνέχιση της χορήγησης των καλλιεργητικών δανείων μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών με τους υφιστάμενους όρους, όπου δεν υπάρχει υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας»...

Η χτεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή είναι καθαρός εμπαιγμός των αγροτών, αφού φάνηκε για άλλη μια φορά ότι η έννοια «συνεταιρισμένοι αγρότες» έχει περάσει στο παρελθόν και πως το μόνο που φέρνει κέρδη στη φρεσκομετοχοποιημένη ΑΤΕ είναι... οι καλοί πελάτες. Τώρα αν οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι συνεταιρισμοί έχουν οδηγηθεί στη φτώχεια και την υπερχρέωση, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτό μάλλον αποτελεί για τον πρωθυπουργό ψιλά γράμματα. Γιατί... «οι κακοί πελάτες» δεν αξίζει να έχουν θέση στον κόσμο της ΟΝΕ και της παγκοσμιοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ