ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Αναπόφευκτη η σύγκρουση

Σε συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων στους Αγ. Ανάργυρους μίλησε χτες ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή εκδήλωση στους Αγ. Αναργύρους
Από τη χτεσινή εκδήλωση στους Αγ. Αναργύρους
«Το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι κοινωνικό και πολιτικό. Είναι κοινωνικό και όχι ατομικό. Τα σχέδια της κυβέρνησης είναι να φορτωθούν τα βάρη της Κοινωνικής Ασφάλισης στους εργαζόμενους και να τη μετατρέψουν σε ατομική τους ευθύνη». Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης-παρουσίασης των θέσεων του κόμματος για την Κοινωνική Ασφάλιση, που διοργάνωσαν χτες οι Κομματικές Οργανώσεις Αγ. Αναργύρων.

Στη γεμάτη από εργαζόμενους, συνταξιούχους και νέους αίθουσα του πρώτου ΚΑΠΗ Αγ. Αναργύρων, ο Δ. Γόντικας ξεκίνησε την ομιλία του, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι όταν το ΚΚΕ μιλάει για Κοινωνική Ασφάλιση δεν εννοεί μόνο τις συντάξεις, αλλά και την Υγεία και την Πρόνοια. «Πρέπει να υπερασπιστούμε, σημείωσε, και αυτά και να μην τ' αφήσουμε να τα ροκανίσει η κυβέρνηση. Το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης αφορά κάθε λαϊκή οικογένεια. Αφορά σημαντικές κατακτήσεις του 20ού αιώνα, για τις οποίες οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν στους αγώνες. Η προπαγάνδα της κυβέρνησης, ότι δε θα θιχτούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι για ν' αποκοιμίσει τον κόσμο. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ολομέτωπη επίθεση που αφαιρεί κατακτήσεις και σκοπεύει στην αλλαγή του χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Αναφερόμενος στο τι σχεδιάζεται, τόνισε ότι στα επόμενα πέντε χρόνια είναι δεδομένο πως θα προχωρήσουν στην ανατροπή της. «Διαμορφώνουν ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, που θα επιστρέψει τους εργαζόμενους σε συνθήκες του 19ου αιώνα. Σχεδιάζεται να επιβληθεί τριφασικό σύστημα τύπου Χιλής. Μαζί με τις άλλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς αξιώσεις και δικαιώματα, που θ' αντιμετωπίζει μόνο του τα προβλήματα, χωρίς καμιά κρατική συμμετοχή».

«Γι' αυτό, σημείωσε ο ομιλητής, η σύγκρουση των εργαζομένων με το κεφάλαιο και με αυτές τις επιδιώξεις είναι αναπόφευκτη. Ούτε ο λαός ούτε το ΚΚΕ θα καθίσουν με σταυρωμένα χέρια. Πρέπει να εξηγήσουμε όμως στον κόσμο τις τεράστιες ευθύνες που έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο Συνασπισμός με τις πολιτικές που ακολουθούν, όπως και οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που συνηγορούν σ' αυτές».

Οσον αφορά στο τι προτείνει το ΚΚΕ, ο ομιλητής ήταν ξεκάθαρος: «Να μην περιοριστούν οι εργαζόμενοι στα ελάχιστα. Να διεκδικήσουν σ' όλους τους τομείς τα δικαιώματά τους. Χρειάζεται να ξεκινήσει μια ολομέτωπη επίθεση και καθολική ενωμένη πάλη, όλων των εργαζομένων. Η ασφάλιση για τον κάθε εργαζόμενο ή άνεργο είναι βασική ανάγκη. Γι' αυτό απαιτείται, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, να οργανωθεί ένα σύστημα ισότιμο. Να δημιουργηθούν τρεις ασφαλιστικοί οργανισμοί, μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, που θα αυτοδιοικούνται και θα παρέχουν συντάξεις σε συνάρτηση με τις εισφορές. Να μειωθούν τα όρια ηλικίας και να παλέψουμε για μείωση των εργατικών εισφορών μέχρι την κατάργησή τους, αλλά και να καταργηθούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στο χώρο της Υγείας και των συντάξεων».

ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση

Σε όλη τη χώρα, οι οργανώσεις του Κόμματος πραγματοποιούν μια σειρά από εκδηλώσεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και το λαό για τις θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

Στην Αττική

Η Κομματική Οργάνωση Βύρωνα του ΚΚΕ προγραμματίζει περιοδεία στους εργάτες και στους υπάλληλους του Δήμου Βύρωνα, για την Κοινωνική Ασφάλιση, με τον Γ. Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, την Τρίτη στις 6 το πρωί. Επίσης, διοργανώνει συγκέντρωση την ίδια μέρα, στις 6.30 το απόγευμα, στον κινηματογράφο «ΛΟΥΙΖΑ», για την Κοινωνική Ασφάλιση, όπου θα μιλήσει επίσης ο Γ. Σκιαδιώτης.

Στη ΔΕΗ Φιλόθεης - Κηφισιάς αύριο Τετάρτη στις 6.45 π.μ., θα μιλήσει ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΚΟ Ασπροπύργου αύριο Τετάρτη στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου, διοργανώνει εκδήλωση με ομιλήτρια την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ΚΟ Ελευσίνας τη Δευτέρα στις 12 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. πραγματοποιεί συγκέντρωση στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας, με ομιλητή τον Δήμο Κουμπούρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον Πειραιά

Η ΚΟ Πειραιά πραγματοποιεί τις εξής εκδηλώσεις:

Στο Δημαρχείο της Δραπετσώνας αύριο Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. με ομιλητή τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο «Χάι Λάιφ» αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης αύριο Τετάρτη στις 9 π.μ. θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, από τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Γκατζή.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση αύριο Τετάρτη 7 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης για την παρουσίαση των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο σοβαρό αυτό θέμα. Η εισήγηση θα γίνει από στέλεχος του ΚΚΕ.

Πολιτική συγκέντρωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση» πραγματοποιούν οι κομματικές οργανώσεις του Ε` Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 7 Μάρτη στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ Ανατολικών Συνοικιών, Αντ. Δανιόλου, Χαριλάου. Εισηγητής στη συγκέντρωση θα είναι ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την ίδια μέρα - Τετάρτη 7 Μάρτη - στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί σύσκεψη, όπου τις θέσεις θα τις παρουσιάσει ο Φίλιππος Γεωργουδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΑΕΔ
Απεργούν ενάντια στην τριχοτόμηση

Με επιτυχία συνεχίζεται, χτες και σήμερα, η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων του ΟΑΕΔ, ενάντια στην τριχοτόμηση και υπέρ της διασφάλισης του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Αποφασίστηκε, επίσης, στη χτεσινή συνέλευση των εργαζομένων, ανάμεσα στ' άλλα, στάση εργασίας την Πέμπτη 15 Μάρτη και διαδήλωση έξω από το Συνέδριο της ΓΣΕΕ (ζητώντας συμπαράσταση από μέλη, συνέδρους, πολιτικά κόμματα).

Τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται στο 60-70%, παρά τις «τρίπλες» για «σπάσιμο» της απεργίας και από τη μεριά της Διοίκησης του ΟΑΕΔ, διαμέσου της ανοιχτής επιστολής προς τους ...συνεργάτες (έτσι ονομάζονται οι υπάλληλοι). Μέσα από την επιστολή γίνεται προσπάθεια να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους, για το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του Οργανισμού, για την παραμονή της εργασιακής σχέσης τους στο ίδιο καθεστώς και με το νέο οργανωτικό σχήμα!!

Να θυμίσουμε ότι στη συνάντηση της Ομοσπονδίας - μετά την 24ωρη απεργία που έγινε στις 5 Φλεβάρη - με τον υπουργό, δεν υπήρξε συγκεκριμένη απάντηση για την αναβάθμιση του κοινωνικού ρόλου του ΟΑΕΔ και διασφαλίσεις για τα εργασιακά δικαιώματά τους.

Στη γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι πήραν απόφαση, εκτός από τη διαδήλωση έξω από το συνέδριο, να περιφρουρήσουν τη σημερινή απεργία με συνεργεία έξω από τις υπηρεσίες, να εξουσιοδοτήσουν το ΔΣ της Ομοσπονδίας, μετά από συσκέψεις με τα πρωτοβάθμια σωματεία, να αποφασίσει για το τι «μέλει γενέσθαι». Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων, έδειξαν με την παρουσία τους, το συντονιστικό των μαθητών του ΟΑΕΔ, η Ενωση Λογιστών, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων.

ΠΑΜΕ
Πρόσκληση σε ανοιχτή συζήτηση

Πρόσκληση σε όλους χωρίς εξαίρεση τους εκλεγμένους αντιπροσώπους για το 30ό Συνέδριο της ΓΣΕΕ, απευθύνει η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, στην ανοιχτή σύσκεψη, που διοργανώνει αύριο Τετάρτη 7 Μάρτη, στις 6 το απόγευμα. Θέμα της σύσκεψης: «Η κατάσταση στη ΓΣΕΕ, οι εξελίξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και η αναγκαιότητα ενίσχυσης της ταξικής προοπτικής στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα». Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στην πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, στο δεύτερο όροφο.

Σύσκεψη για το Ασφαλιστικό στον Πειραιά

Η οργάνωση και ο συντονισμός της δράσης των εργαζομένων της περιοχής του Πειραιά ενάντια στην αντιασφαλιστική επέλαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα είναι το θέμα της συζήτησης στη σύσκεψη, που διοργανώνει σήμερα Τρίτη στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά. Στη σύσκεψη καλούνται όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι μαζικοί φορείς της περιοχής, ενώ θα συζητηθούν και τα προβλήματα που «καίνε» την περιοχή, όπως το ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η συνεχής συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η διάλυση της καπνοβιομηχανίας και το νομοσχέδιο για το νέο θεσμικό ακτοπλοϊκό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ), καλεί τα μέλη του σε σύσκεψη για το ασφαλιστικό, αύριο Τετάρτη 7 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Επίσης καλεί τις γυναίκες λογίστριες να παρευρεθούν, στα γραφεία της Ενωσης, στις 8 του Μάρτη, στις 7 μ.μ, σε εκδήλωση προς τιμήν της γυναίκας.

Υπενθυμίζεται ο χρονιάτικος χορός της Ενωσης, την Παρασκευή, 16 Μάρτη, στο κέντρο «Μνησικλέους», στην Πλάκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ