ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Νέα διένεξη για το φυσικό αέριο

ΚΙΕΒΟ - ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι η αντιπαράθεση της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας με τη ρωσική κυβέρνηση για το ζήτημα της Ενέργειας. Η Ουκρανία ανακοίνωσε χτες ότι σταματάει να αγοράζει φυσικό αέριο από το ρωσικό κολοσσό «Gazprom», όπως επίσης και ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της για ρωσικά αεροσκάφη. Ταυτόχρονα, η Gazprom, μέσω του επικεφαλής της, Αλεξέι Μίλερ, ανακοίνωσε ότι σταματάει να παραδίδει φυσικό αέριο στην Ουκρανία, γιατί αυτή δεν έχει προπληρώσει καμία άλλη ποσότητα, αφού σύμφωνα με την τελευταία συμφωνία του Σεπτέμβρη που έγινε με τη μεσολάβηση και της ΕΕ, έμπαινε ως προϋπόθεση η προπληρωμή για να δίνεται το αέριο με σχετική έκπτωση ως το Μάρτη του 2016, από 251 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα σε 230 δολάρια.

Η εξέλιξη αυτή περιπλέκει τα πράγματα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως επίσης αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην προμήθεια και της ΕΕ με αέριο, αφού ένα μέρος του φτάνει μέσω των αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία. Το ζήτημα αυτό επεσήμανε και ο Μίλερ, λέγοντας ότι «η άρνηση να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο απειλεί και την ασφαλή διέλευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας και τους καταναλωτές τον ερχόμενο χειμώνα».

Πάντως, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αννα Κάισα Ιτκόνεν, σημείωσε ότι λόγω και του σχετικά ήπιου χειμώνα, η ΕΕ δεν ανησυχεί για τις ροές φυσικού αερίου.

Επίσης, ο αντιδραστικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, δικαιολόγησε την απόφαση να κλείσει τον εναέριο χώρο για τα ρωσικά αεροσκάφη ως ζήτημα «εθνικής ασφάλειας, καθώς και μια απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας».

Την ίδια ώρα, κλιμακώνεται και η αντιπαράθεση Ουκρανίας - Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, που εξακολουθεί να έχει πολλά προβλήματα λόγω του μπλακ άουτ που προκλήθηκε από τη δολιοφθορά σε 4 πυλώνες υψηλής τάσης που έφερναν ρεύμα από την Ουκρανία, παρότι η περιοχή έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία. Η δολιοφθορά αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση του Κιέβου ως τυχαία φυσική καταστροφή, ενώ προχώρησε και στην απαγόρευση μεταφοράς άλλων αγαθών. Οι τοπικές αρχές αναγκάστηκαν να περιορίσουν όσες υπηρεσίες χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια π.χ. τα τρόλεϊ και έδωσε άδειες σε σχολεία και πανεπιστήμια, καθώς τα μέσα στη χερσόνησο δε φτάνουν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε ότι δεν αναμένεται κάποια βοήθεια αποκατάστασης των γραμμών από την Ουκρανία και σχεδιάζεται η σύνδεση με τη Ρωσία έως τις 20 Δεκέμβρη.

Στην Ανατολική Ουκρανία, επίσης, αν και με λιγότερη ένταση, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου (στρατό και τάγματα εθνικιστών και φασιστών), σε χωριά που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ. Γίνεται λόγος για τα χωριά Σπαρτάκ, Κράσνι Οκτιάμπρ και τα περίχωρα της Γκορλόφκα και της πόλης του Ντονέτσκ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σημειώνουν την «αλληλοκατανόηση των ανησυχιών»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ανακοινώσεις για το γύρο «εντατικών διαβουλεύσεων» που Αναστασιάδης - Ακιντζί είχαν μέσα στο Νοέμβρη έκανε χτες στη Λευκωσία ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μετά από μια ακόμα συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον ηγέτη του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με τα πρώτα ρεπορτάζ, ο Αϊντε ανέφερε ότι οι ηγέτες έχουν πετύχει μια καλύτερη κατανόηση των ανησυχιών ο ένας του άλλου και έχουν περισσότερες ελπίδες και μεγαλύτερη πεποίθηση ότι όσα θέματα εκκρεμούν μπορούν να λυθούν στο μέλλον σύντομα, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεών τους. Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα πως οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά τους για τη διαδικασία και για συζήτηση όλων των θεμάτων κατά «διασταυρούμενο τρόπο», για να βρεθεί μια συνολική διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν.

Οπως έγινε γνωστό, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση μιας Τεχνικής Επιτροπής για την Παιδεία, η οποία θα αναλάβει μια έρευνα για το πώς η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στη συμφιλίωση και στην αντιμετώπιση των διακρίσεων, αλλά και του εξτρεμισμού.

Από τη μεριά του, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε μετά από τη χτεσινή συνάντηση, πως δεν εγκαταλείπει «την ελπίδα για την προοπτική ευόδωσης των προσπαθειών που καταβάλλουμε, αρκεί να υπάρχει και από τις δύο πλευρές η ίδια καλή διάθεση. Μέχρι στιγμής, σε πολλά όσα θέματα, υπάρχει σύμπτωση ή υπάρχει τουλάχιστον η διάθεση για σύμπτωση. Υπάρχουν, όμως, και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Θέλω να ελπίζω ότι θα τις ξεπεράσουμε μέσα από την αλληλοκατανόηση των ανησυχιών της κάθε μιας των δύο κοινοτήτων».

Απαντώντας σε ερώτηση για την «αξιοποίηση του ενδιαφέροντος του διεθνούς παράγοντα για το Κυπριακό», ο Ν. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «είναι κάτι που επιδιώκουμε πάντοτε», προσθέτοντας ότι εκτός από την επίσκεψη που θα κάνει στις 8/12 στην Αθήνα και την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στις 9/12, το επόμενο διάστημα θα κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία, ενώ «στις 21 Δεκέμβρη ευελπιστούμε να έχουμε κοντά μας τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ανώτατος ηγέτης των Σιιτών στο Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατηγόρησε χτες τις ΗΠΑ ότι «χρησιμοποιούν χρήματα και σεξ για να διεισδύσουν στην Ιρανική Ισλαμική Δημοκρατία», καλώντας τις αρχές να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.

ΡΙΑΝΤ.-- Νέες καταστροφικές πλημμύρες στη σαουδαραβική πόλη Μπουραϊντάχ, που βρίσκεται 320 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Ριάντ, σημειώθηκαν χτες, προκαλώντας υλικές ζημιές σε οδικά δίκτυα, πλημμύρες σε εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα και απομάκρυνση των πλημμυροπαθών με... πλωτά μέσα από τις τοπικές αρχές.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΧΑΡΑΡΕ.-- Περιοδεία σε τρεις αφρικανικές χώρες (Κένυα, Ουγκάντα και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) ξεκίνησε χτες από το Ναΐρόμπι ο πάπας Φραγκίσκος, ενώ λίγες μέρες μετά θα βρεθεί στη Ζιμπάμπουε (από 1 έως 2 Δεκέμβρη) και στη Νότια Αφρική (από 2 έως 5 Δεκέμβρη) για επίσημη επίσκεψη και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι τράπεζες μπορεί να καταργήσουν τις μισές θέσεις εργασίας και τα μισά παραρτήματά τους παγκόσμια την επόμενη δεκαετία στη μάχη τους να αυξήσουν την κερδοφορία τους ενόψει τεράστιων τεχνολογικών αλλαγών εκτίμησε χτες ο πρώην διευθυντής της βρετανικής τράπεζας Barclays, Αντονυ Τζένκινς στη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο.

ΗΠΑ
Νέα δολοφονία 17χρονου Αφροαμερικανού

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί σε χιλιάδες κατοίκους του Σικάγο η δημοσιοποίηση βίντεο από τις δικαστικές αρχές της πόλης, το οποίο καταγράφει την προ ενός έτους αποτρόπαια εκτέλεση του 17χρονου Αφροαμερικανού Λακάν Μακ Ντόναλντ από τις 16 (!) σφαίρες του 37χρονου λευκού αστυνομικού Τζέισον Βαν Ντάικ.

Το βίντεο, που προέρχεται από την κάμερα περιπολικού της αστυνομίας, δόθηκε στη δημοσιότητα με καθυστέρηση 13 μηνών (!), όχι επειδή το έδωσαν οι αστυνομικές αρχές, αλλά επειδή το ζήτησε επίσημα με έγγραφο αίτημά του προς τις δικαστικές αρχές δημοσιογράφος του Σικάγο, αναγκάζοντας την εισαγγελέα της κομητείας Κουκ, Ανίτα Αλβαρέζ, να ασκήσει δίωξη εναντίον του Βαν Ντάικ.

Στο βίντεο, ο νεαρός φαίνεται να περπατά σε κεντρική λεωφόρο της πόλης έχοντας το ένα χέρι στην τσέπη και τα περιπολικά να σταματούν κοντά του. Ο νεαρός φαίνεται να μην υπακούει στους αστυνομικούς που θέλουν να τον ελέγξουν, χωρίς όμως παράλληλα να κάνει καμία απειλητική κίνηση εναντίον τους. Ο νεαρός τρέχει, πέφτει κάτω. Κάπου εκεί εμφανίζεται ο αστυνομικός Τζ. Βαν Ντάικ, ο οποίος αρχίζει να πυροβολεί 30 δευτερόλεπτα αφότου έφτασε στο χώρο και έξι δευτερόλεπτα αφότου βγήκε από το περιπολικό! Το σώμα του πεσμένου στο έδαφος νεαρού αρχίζει να τραντάζεται από τις 16 σφαίρες με τις οποίες τον πυροβολεί ο αστυνομικός...

Οπως έδειξε η νεκροψία του Λακάν, ο έφηβος είχε δεχτεί πυροβολισμούς στο κεφάλι, το λαιμό, το θώρακα, τα μπράτσα, το ένα χέρι και το μηρό. Επίσης, είχε δεχτεί σφαίρες στο πρόσωπο και την πλάτη.

Συγγενείς του Λακάν και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μαύρων κατηγορούν την αστυνομία ότι προσπάθησε να αποκρύψει την υπόθεση αυτή και υποστηρίζουν ότι η Αλβαρέζ αναγκάστηκε να ασκήσει διώξεις απλώς και μόνο επειδή δόθηκε στη δημοσιότητα το βίντεο. Εξαιτίας των εντεινόμενων λαϊκών αντιδράσεων, οι αρχές της πόλης του Σικάγο αναγκάστηκαν να δώσουν αποζημίωση 5.000.000 δολαρίων στην οικογένεια του αδικοσκοτωμένου εφήβου, μολονότι αυτή δεν το διεκδίκησε δικαστικά...

Ο Τζέισον Βαν Ντάικ, όλους αυτούς τους 13 μήνες, κυκλοφορούσε ελεύθερος και υπηρετούσε κανονικά στην αστυνομία του Σικάγο, δίχως να έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία σε βάρος του. Η κατηγορία για φόνο πρώτου βαθμού απαγγέλθηκε λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο.

ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ
Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό και με θέμα «Μαχητικά στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης», η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) πραγματοποίησαν εκδήλωση αλληλεγγύης, στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, υιοθετήθηκε ομόφωνα ψήφισμα καταδίκης της ισραηλινής πολιτικής ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα του για να αποκτήσει μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη. Το ψήφισμα επιδόθηκε στην Πρεσβεία του Ισραήλ.

Επίσκεψη Τζ. Κέρι σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Στα γνωστά δεδομένα κινήθηκαν οι επαφές του τελευταίου 48ωρου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, καθώς η πρόθεσή του να διερευνήσει τάχα τις «πιθανότητες εκτόνωσης της έντασης» στην περιοχή συνοδεύτηκε με τις δηλώσεις υποστήριξης που έκανε για το «δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί» απέναντι σε «τρομοκρατικές επιθέσεις» Παλαιστινίων σε αμάχους. Για τη βάρβαρη ισραηλινή κατοχή και καταπίεση του Παλαιστινιακού λαού ούτε λόγος...

Ο ίδιος προειδοποίησε κατά τ' άλλα ότι «μπορεί να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο» τα «βίαια επεισόδια» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ζητώντας από τους ηγέτες τους «συμβιβασμούς σε μία κρίσιμη στιγμή».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίο συναντήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, απαίτησε την αναγνώριση των παράνομων εβραϊκών εποικισμών σε Ανατολική Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη, σαν «προϋπόθεση» για να κάνει κάποια μικρά βήματα προς την κατεύθυνση «εκτόνωσης της έντασης» στη Δυτική Οχθη.

Συνομιλίες είχε ο Αμερικανός υπουργός στη Ραμάλα και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, δηλώνοντας ότι «είναι πλέον στο χέρι των δύο ηγετών» να πάρουν «σημαντικές αποφάσεις» και ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να προβούν σε «θετικά βήματα» για να μειωθεί η ένταση...

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, ένας 19χρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε θανάσιμα όταν μαχαίρωσε έναν 20χρονο Ισραηλινό στρατιώτη κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Αρούμπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ